Koffiemachines naar ieders smaak voor thuisgebruik
De een spreekt over een koffiemachine en de ander over een koffiezetapparaat. Ook wordt wel gesproken over koffiezetter en afhankelijk van het bepaald soort apparaat over een espressomachine. Ze hebben echter allemaal één ding gemeen. Er kan koffie mee worden klaargemaakt wat meestal koffie zetten wordt genoemd. Niet dat alle koffie die met die apparaten wordt gezet ook hetzelfde smaakt. Er zijn soms grote verschillen en uitgesproken voorkeuren voor een bepaald apparaat. Maar die verschillen zijn niet nieuw want in de tijd dat koffie met de hand werd gezet smaakte hij ook overal anders en meestal nergens zo lekker als thuis.
Van handzetten naar Wigomat van Douwe Egberts
Jarenlang was er niets mis met koffie zetten door gebruik te maken van een losse filter met daarin een papieren filter met een hoeveelheid gemalen koffie en kokend water dat daar over werd gegoten. Het filter stond soms een beetje wankel op de koffiekan. Bij menigeen zal het wel eens zijn voorgekomen dat door een onhandigheid de hele zaak omviel met alle poespas van dien. Toen kwam de tijd van de eerste zogenaamde elektrisch snelfilter Wigomat die in 1963 door Douwe Egberts op de
markt werd gebracht. De Wigomat wordt nog steeds door velen als beste koffiezetter bestempeld en is volgens hen ten onrechte onder invloed van vercommercialisering verdreven door andere koffiemachines.
Filter, koffiepad of koffiecapsule voor koffiemachines
Koffiemachines zijn allemaal gebaseerd op een filtertechniek zoals dat ook bij de ouderwetse manier van koffie zetten het geval was. Bij eenvoudige apparaten wordt de gemalen koffie in een papieren filter gedaan die in een houder past. Maar er zijn ook apparaten waarbij het filter vervangen is door zogenaamde
koffiepads of koffiecapsules die eigenlijk kleine filtertjes zijn met de benodigde hoeveelheid koffie voor één of enkele kopjes. Naast apparaten waarbij gemalen koffie of pads en capsules worden gebruikt zijn er ook koffiemachines waarbij hele bonen eerst worden gemalen.
Aanschaf van een koffiemachine voor thuisgebruik
Opmerkingen die met de aanschaf en het latere gebruik te maken hebben zijn:
- Een volautomatische machine levert het grootste gemak. Slechts een druk op de knop is voldoende om het apparaat te laten beginnen met malen van de bonen en de andere acties te laten volgen om in korte tijd aan de koffie te kunnen zitten. Dikwijls beschikken de volautomatische machines ook over automatisch ontkalken en reinigen. Maar deze apparaten zijn wel prijzig.
- Een alternatief zijn een koffiepadmachine of een Nespressomachine waarbij slechts de handeling van het plaatsen van een pad of capsule en een druk op de knop voldoende zijn. Maar de koffiepads en koffiecapsules zijn vrij prijzig.
- De meer traditionele apparaten vergen enkele handelingen zoals het vullen en plaatsen van een filter en toevoegen van de juiste hoeveelheid water in het reservoir. Maar vele zweren bij de kwaliteit van de koffie van deze apparaten die het meest lijkt op de ouderwets gezette koffie waarbij zelf water werd opgegoten.
- Van belang is bij de aanschaf van een koffiemachine ook hoeveel kopjes koffie er per dag of kort na elkaar gemaakt moeten worden. Bij veel koffiedrinkers zal een volautomaat makkelijker zijn.
- Het formaat van het apparaat kan ook meespelen omdat er koffiemachines zijn met een breedte van 25 centimeter maar ook van 40 centimeter. Is er een plek voor in de keuken?
- Bij machines die uitgaan van hele bonen kunnen dikwijls verschillende maalstanden worden ingesteld. Hoe fijner de bemaling hoe sterker het aroma.
- Een mogelijkheid om de sterkte te beïnvloeden bestaat als zelf de hoeveelheid toegevoegd water kan worden bepaald. Maar als alleen cappuccino of latte wordt gezet zijn de fijnheid van de gemalen bonen en de hoeveelheid water minder belangrijk omdat de toegevoegde melk de sterkte beïnvloedt.
Lees verder