Light dranken zonder zoetstoffen

Light dranken zonder zoetstoffen Je hebt dorst en wil iets drinken, het liefst een lekker fris drankje, maar dan zonder suiker of kunstmatige zoetstoffen. Denk dan eens aan water met een smaakje! Water drinken is goed voor een mens. Maar soms wil je wel eens wat anders proeven. Limonade is dan niet zo’n goed idee omdat daar weer veel suiker in zit, wat slecht is voor de lijn en voor het gebit. Je kunt ook water met een smaakje maken. Lekker en heerlijk fris, vooral met warm weer. Of juist lekker kruidig met kaneel bij koud winterweer.

Hoeveel water moet je drinken?

In veel soorten voedsel zoals fruit zit water. Echter wordt het meeste vocht binnen gekregen door te drinken. Een gemiddeld mens moet ongeveer twee liter water per dag drinken om zijn vocht op peil te houden. Als iemand dorst heeft, is deze persoon eigenlijk al te laat met drinken. Het hebben van dorst geeft namelijk aan dat er te weinig gedronken is.

Waarom is water drinken goed voor je?

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 75% uit water. Als we hier 2% water van kwijtraken, krijgen we al te maken met uitdrogingsverschijnselen. Het is dan ook van belang om voldoende te drinken.

Jammer genoeg bestaan veel drankjes die mensen drinken wel uit vocht, maar mogen ze niet meegerekend worden bij de twee liter water die je moet drinken. Drankjes zoals koffie en thee zorgen er zelfs voor dat je meer uitdroogt. Ook van alcoholische drankjes zoals wijn en bier droog je meer uit dan het vocht toevoegt. Dit uitdrogen is dan ook de reden waarom je een kater, een sterke hoofdpijn, hebt nadat er te veel alcoholische drankjes zijn gedronken.

In limonade zit veel suiker. Het is daarom ook niet aan te raden om elke dag minimaal twee liter frisdrank te drinken om aan genoeg vocht te komen. Het beste alternatief is het drinken van water.

Water met een smaakje

Veel mensen vinden het drinken van water moeilijk. Het water smaakt naar ‘niets’. Het is daarom niet vies, maar het is ook niet ‘lekker’. Het is echter wel mogelijk om water een lekker smaakje te geven. Hierdoor wordt het eenvoudiger om twee liter water per dag te gaan drinken.

Gebruik echter geen suiker of kant en klare limonadesiroop. Het grote voordeel van water is juist dat het vrij is van geur- kleur- en smaakstoffen en dat er geen suiker in zit. Wat wel mogelijk is, is om favoriete smaakjes toe te voegen door bijvoorbeeld vruchten te laten trekken.

Het makkelijkste en goedkoopste is om een fles water in de koelkast te zetten en hier je favoriete ingrediënten aan toe te voegen. Het water blijft lekker koel en je kan water bijvullen indien nodig. Er zijn echter ook waterflessen op de markt waarin een reservoir zit waarin ingrediënten gedaan kunnen worden waardoor het water een smaakje krijgt: een fruit infuser.

Een fruit infuser is handig om te hebben, de voordelen zijn:
 • Makkelijk mee te nemen. Een fruit infuser kan je makkelijk meenemen naar je werk en onderweg. Dit is vooral erg handig voor mensen die veel op stap zijn en anders te weinig water drinken.
 • Niet nodig om van te voren klaar te maken. Je hoeft het drankje niet van te voren klaar te maken. Je kan ’s ochtends je favoriete fruitcombinatie in de infuser doen en water erbij doen. Tijdens de reis wordt het water met het smaakje gemaakt.
 • Geen velletjes. Sommige fruitsoorten kunnen velletjes achterlaten in het water. Denk dan bijvoorbeeld aan citrusvruchten zoals citroenen, mandarijnen en sinaasappels. Veel infusers hebben een filter waardoor wel de smaak van de vruchten in het water terechtkomt, maar niet de velletjes of de pitjes.

Lekkere combinaties

Iedereen kan nu twee liter water per dag drinken door zijn favoriete smaakje toe te voegen aan het water. Je kan fruit gebruiken, maar ook specerijen toevoegen. Gebruik bijvoorbeeld kaneel in de wintermaanden om een warm gevoel te krijgen. Ook is het mogelijk om diepvriesvruchten te gebruiken van de supermarkt. Zo kan je ook in de winter genieten van de smaak van blauwe bessen, frambozen of aardbeien. In de zomer kan je de fles ook vullen met ijsblokjes om het water lekker koel te houden.

Let wel op dat sommige combinaties er wat langer over doen om smaak te geven. Citroen bijvoorbeeld geeft direct een heerlijk frisse smaak, terwijl blauwe bessen vaak een paar uur moet trekken. Sommige soorten fruit kan je ook vaker gebruiken. Je kan net zo vaak water erin doen tot je vindt dat er te weinig smaak meer aan het water zit.

Hieronder wat verschillende ideeën om te beginnen met experimenteren.
 • Aardbei met munt.
 • Aardbei met limoen of citroen.
 • Komkommer met limoen of citroen.
 • Mango.
 • Perzik en (gele) kiwi.
 • Ananas en sinaasappel.
 • Watermeloen en komkommer.
 • Blauwe bes en mandarijn.
 • Nectarine en aardbei.
 • Nectarine en kiwi.
 • Appel en aardbei.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfgemaakte yoghurtdrank met citroen of banaanZelfgemaakte yoghurtdrank met citroen of banaanZelfgemaakte yoghurtdrank is lekker, gezond en goed voor de lijn. Hieronder een aantal variaties, voel je vrij om zelf t…
Water smaak geven met verse productenWater smaak geven met verse productenWater kun je zelf met verse producten een heerlijke, subtiele smaak geven terwijl het bovendien een hogere gezondheidswa…
Is Coca Cola light slecht?Is Coca Cola light slecht?In de Jaren 80 introduceerde Coca-Cola een nieuwe cola op de markt, de zogenaamde Coca-Cola light. Deze drank was de eer…
Gezond: Gezonde alternatieven voor frisdrankGezond: Gezonde alternatieven voor frisdrankWaar men raar opkijkt als iemand meer dan één suikerklontje in de koffie doet, krijg je met een gemiddeld glas frisdrank…

Koffiecapsules van Nespresso voor een lekker bakjeEen lekkere kop koffie van het merk Nespresso is afhankelijk van een aantal factoren en begint al bij het uitzoeken van…
Het lezen van een whiskylabelMet de nieuwe populariteit van whisky in Nederland komen steeds meer soorten whisky ons land binnen, en elke dag worden…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tkrepelova0, Pixabay
 • http://www.optimalegezondheid.com/hoe-belangrijk-water/ (bezocht 24/82015)
 • http://www.gezondvitaal.eu/water-drinken (bezocht 24/82015)
4chevaux (102 artikelen)
Laatste update: 26-05-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.