Zomerse cocktails: alles over de Cuba Libre en de Margarita
Cocktails bestaan er in alle soorten en alle smaken. Kleurrijke, fruitige en frisse cocktails zijn vooral populair in de zomer. Heerlijk op een terrasje, in de discotheek of aan het strand. Hier lees je alles over de oorsprong van de Cuba Libre en Margarita en de originele recepten.
Cuba Libre
De Cuba Libre is één van de cocktails die het meeste wordt gedronken. De cocktail is niet alleen goed van smaak, het is ook nog eens eenvoudig om hem te maken en je hebt er weinig ingrediënten voor nodig. De Cuba Libre is een cocktail met een politieke lading. Er gaat het verhaal dat de cocktail is ontstaan in een café in de Cubaanse hoofdstad Havana ten tijde van de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Een kapitein zou op een dag het café zijn binnen gestapt en bestelde daar een mengsel van Bacardi en cola. In het café waren veel soldaten aanwezig en hoorde de bestelling van de kapitein. Ze wilden dat drankje ook weleens proberen en waren enthousiast over de heerlijke smaak. Bij het drinken van deze cocktail zou men Cuba Libre, Vrij Cuba, hebben geroepen en vandaar dat de drank altijd deze naam is blijven houden. Vandaag de dag heeft de cocktail nog steeds een politieke bijsmaak. De Verenigde Staten heeft namelijk een embargo tegen Cuba. Wanneer de Verenigde Staten dit embargo zou opheffen zou de Cubaanse rum weer ongehinderd gemengd kunnen worden met de Amerikaanse Coca-Cola. Vanwege het embargo is het in de Verenigde Staten verboden om producten uit Cuba te importeren.
Ingrediënten
- cola
- rum
- limoen
- ijsklontjes
Soort glas: longdrinkglas
Bereiding
Vul een longdrinkglas tot de helft met ijsklontjes. Schud de rum in het glas, ongeveer twee vingers. Vul het vervolgens voor de rest aan met cola en roer het mengsel door elkaar. Snij de limoen door midden. Pers één helft uit in het glas en van de andere helft snij je twee of drie schijfjes die je in het glas stopt.
Margarita
De cocktail met de naam Margarita komt oorspronkelijk uit Brazilië. Er bestaat geen duidelijkheid over wie de cocktail bedacht heeft. Er worden verschillende mensen aangehaald, voornamelijk barkeepers, die als de bedenker van deze cocktail worden beschouwd. De Margarita is gebaseerd op de Mexicaanse alcoholische drank Tequila.
Tequila wordt gemaakt van de Agave tequiliana, een Mexicaanse agavesoort, in het gebied rond de stad Santiago de Tequila in het westen van Mexico. Tequila is eigenlijk de naam van een bepaalde soort mescal. Mescal is de overkoepelende naam voor Mexicaanse gedistilleerde alcoholische dranken die gemaakt worden van agaven. Alleen de alcoholische dranken die gemaakt worden van agaven uit de regio rond Santiago de Tequila mogen de naam Tequila dragen. Tequila moet minimaal voor 51% uit agavesap bestaan. Verder zijn er drie soorten Tequila te onderscheiden; plata of blanca, reposado en añejo. De plata heeft tot drie maanden gerijpt, de reposado drie maanden tot een jaar en de añejo langer dan een jaar. Hoe donkerder de kleur van de tequila, hoe langer deze gerijpt is.
Ingrediënten
- tequila
- triple sec
- Limoenen
- fijngestampt ijs
- zout
soort glas: cocktailglas
Bereiding
Snij een limoen door midden en wrijf met een stukje limoen de rand van een cocktailglas in met limoensap. Zet het glas daarna omgekeerd in het zout, zodat er een mooi randje van zout op het glas blijft plakken. Meng vervolgens een 2/4 deel tequila met 1/4 deel triple sec en 1/4 deel citroensap. Schud het mengsel door een zeefje heen in een cocktailglas dat gevuld is met een laagje ijs. Versier de rand van het glas eventueel nog met een schijfje limoen.
Wil je meer weten over cocktails als de Caipirinha en de Mojito lees dan hier verder.