Licor 43: een heerlijke Spaanse likeur

Licor 43: een heerlijke Spaanse likeur Het drankje is nog niet zo lang bekend, sommige kennen hem misschien van de reclames op tv, maar Licor 43 is een zoete Spaanse likeur met een vanillesmaak. Met een alcoholpercentage van 31% valt het onder de sterke drank. Je kunt het drankje zowel puur drinken of als een mix. Zo is het ook heerlijk om een beetje hiervan door de koffie te doen, waardoor je een overheerlijke Spaanse koffie hebt. Hoewel het drankje misschien nieuw lijkt, is het recept al eeuwenoud.

Oorsprong

Licor 43, dat op zijn Spaans “ Cuarenta Y Tres” of “Licor Cuarenta Y Tres” wordt genoemd, is een zoete Spaanse likeur met een sterke vanillesmaak. Oorspronkelijk stamt het af van een drankje dat Liquor Mirabilis (ook wel wonderlikeur genoemd) heet, dat al meer dan duizend jaar gelden in de buurt van de stad Cartagena werd gemaakt. De Romeinen wilde het drankje Liquor Mirabilis verbieden, maar het was zo’n diepgewortelde traditie dat dit niet lukte. Uiteindelijk werd dit drankje naar alle uithoeken van het Romeinse Rijk geëxporteerd. Ongeveer 300 jaar voor Christus is in de nederzetting Cartagena het geheime recept ontstaan van Licor 43.

Licor 43

Uiteindelijk is het drankje Licor 43 ontstaan. Het bestaat uit wel 43 ingrediënten. Het drankje heeft een alcoholpercentage van 31% en is verkrijgbaar in flessen van 50 ml, 350 ml, 700 ml, maar ook in een literfles. De prijs van een 700ml fles ligt rond de 18 euro. Het valt onder de sterke drank en het kan zowel puur als in een mixvorm worden gedronken. Het drankje wordt nog steeds uitsluitend in Cartagena gemaakt en wordt geëxporteerd naar wel meer dan zestig landen. Op dit moment behoort Licor 43 tot een van de bekendste Spaanse likeuren. Het drankje wordt steeds populairder en de productie hiervan neemt alsmaar toe.

Geheim recept

De ingrediënten waaruit dit goudgele drankje bestaat, zijn allemaal natuurlijk. Een ingrediënt dat wel bekend is, is vanille. Het is onder andere afkomstig uit sap van citrusvruchten en allerlei andere vruchten. Ook bevat het extracten van aromatische planten. Tot op de dag van vandaag houden de makers het recept geheim. Deze likeur heeft haar naam te danken aan de hoeveelheid ingrediënten, want “Cuaranta y tres”, betekent letterlijk “drieënveertig”. Tegenwoordig zijn er wereldwijd al miljoenen mensen die genieten van dit heerlijke zoete drankje.

Puur of mix

Sommigen vinden het drankje puur met wat ijsklontjes lekker, maar je kunt er ook mee variëren door lekkere mixen te maken, bijvoorbeeld met sinaasappelsap, cola of koffie. Verras je visite of jezelf, en probeer eens wat anders uit. Hier worden wat tips gegeven om een mix te maken.

Puur Licor 43

De overheerlijke volle smaak kun je het beste proeven als het drankje puur is. Je kunt het zowel met als zonder ijs erin drinken. Je kunt de fles ook van te voren in de koelkast zetten. Het is heerlijk na het eten, op het terras, op een feestje of tijdens het uitgaan.

Licor 43 Sparkling

Schenk 35 ml van dit drankje in een longdrinkglas met wat ijsklontjes erin. Knijp vervolgens 3 schijfjes citroen hierboven uit en laat het sap in het glas lopen. Vul de rest van het glas met bruisend water of Cava en je hebt een heerlijke Licor 43 Sparkling. Dit is lekker verfrissend bij een warme zomeravond.

Licor 43 Sour

Houd je wel van een zuur drankje, doe dan het volgende: doe 40 ml Licor 43 in een shaker. Voeg hieraan 20 ml citroensap en 10 ml suikerwater toe. Voeg er wat frothee (wordt speciaal gebruikt om een schuimlaag op cocktails te maken) of verse eiwitten aan toe. Shake alles met wat ijs erdoor en serveer het in een glas.

Spaanse koffie

De echte Spaanse Koffie maak je op eenvoudige wijze. Het is erg lekker na een uitgebreid diner. Verwarm Licor 43 in een klein glaasje (5 centiliter). Schenk er hete koffie overheen. Top dit af met slagroom en garneer het een beetje met cacao- kaneelpoeder. Als je dit serveert als nagerecht bij een diner, kom je met iets heel speciaals. Natuurlijk kun je dit ook voor jezelf maken als afsluiting van een maaltijd.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cocktails met Licor 43Cocktails met Licor 43Licor 43 is een populair drankje. De heerlijke goudkleurige Spaanse likeur kun je zo puur drinken, maar je kunt er ook d…
Typische Canarische drankjesAls je op de Canarische eilanden komt, mag je deze drankjes zeker niet missen: de Barraquito en de Gomeron. Gomeron is e…
Koffie: lekkernij in laagjes met en zonder alcoholKoffie: lekkernij in laagjes met en zonder alcoholEen lekkere kop koffie. Of zoals nu vaak wordt gezegd, een fokkietje. Daar kikkert u van op, wordt u wakker van, krijgt…
Spaans: Culinaire woordenlijst – DrankenSpaans: Culinaire woordenlijst – DrankenBent u in Spanje of in een Spaans sprekend land op vakantie en u wilt graag iets te drinken bestellen in het Spaans? Lee…

Quiz: hersengym over het advocaatje voor dementerende damesQuiz: hersengym over het advocaatje voor dementerende dames'Een advocaatje?' 'Ja, lekker!', zegt de dame met dementie die wellicht Alzheimer heeft. Terwijl de heer naast haar, die…
Trendy verfrissing - Aziatische bubble teaHet is bijna niet meer uit het straatbeeld weg te denken: bubble tea. Bubble tea, ook wel bekend onder de naam Pearl Tea…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 14-11-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.