Koffie: lekkernij in laagjes met en zonder alcohol

Koffie: lekkernij in laagjes met en zonder alcohol Een lekkere kop koffie. Of zoals nu vaak wordt gezegd, een fokkietje. Daar kikkert u van op, wordt u wakker van, krijgt u nieuwe energie. Maar u kan uw gewone koffie nog lekkerder en mooier maken door er allerlei dingen aan toe te voegen. Enkele eenvoudige receptjes met alledaagse ingrediënten als aardbei, sinaasappel, muntsiroop, etc. Of met een vleugje alcohol. Feestelijk of voor alle dagen. Om alleen of met vrienden van te genieten. Hebt u bezoek en wilt u de gewone koffie een beetje opsmukken, probeer dan volgende recepten uit. Gebruik hiervoor wel doorschijnende koppen, zodanig dat uw gasten het "special effect" beter kunnen bewonderen!

Hoe maakt u een lekkere koffie?

Belangrijk is natuurlijk dat u eerst en vooral een lekkere koffie zet. Hier vindt u enkele tips.
  • Gebruik bij voorkeur kalkvrij en licht gemineraliseerd water, indien nodig flessenwater.
  • Bevochtig de koffiefilter een beetje voordat u er de koffie in doet. Zo zal de filter niet inzakken of dubbelslagen wanneer het water begint door te lopen.
  • Duw de koffie goed aan en bevochtig hem met een beetje koud water. Zo komt er meer aroma vrij.
  • Witte suiker laat de smaak van de koffie goed tot zijn recht komen. Riet-of kandijsuiker geven uw koffie een andere smaak.
  • Om de schuimlaag van uw expresso intact te houden, kan u het best witte poedersuiker gebruiken.

Een koffie met alledaagse ingrediënten

Veel hebt u niet nodig om van uw alledaagse koffie een speciale lekkernij te maken. Door gewone ingrediënten toe te voegen die u in uw voorraadkast hebt staan maakt u van een gewone zwarte koffie een creatief hoogstandje, dat bovendien nog erg lekker is ook. Denk bijvoorbeeld aan speculoos, munt, gesuikerde melk, sinaasappel of likeur. Natuurlijk moet u de extra calorieën er wel bijnemen, maar zo'n speciale koffie drink je dan ook niet alle dagen.

43 driekleur

Giet ongeveer 1,5 cm Nestlé uit een doos of tube in iedere kop. Daarop 1,5 cm Licor 43 (Spaanse, gele likeur). Neem nu een lepel en giet de hete, vers gezette koffie voorzichtig over de lepel in de koppen. De koffie blijft op de Licor 43 drijven en je krijgt een mooie driekleur: beige, ambergeel, zwart. Hier gaat u zeker succes mee oogsten. Zoet en sterk!

After Eight delight

Herinnert u zich nog die platte chocolaatjes met een muntcrème in? Nu als koffievariant verkrijgbaar en zelf te maken! Giet 1 cm muntsiroop in een kop. Neem een lepeltje en giet de vers gezette koffie hier over. U hebt nu twee laagjes: groen en zwart. Een flinke toef slagroom bovenop en u voegt er nog een witte laag aan toe. Afwerken met een muntblaadje en geraspte chocolade. A real delight! Ook voor acht uur...

Sinaas-espresso

Giet 1,5 cm chocoladesaus in een kop. 0,5 cm sinaasappelsiroop daar bovenop. Voor mensen die liever alcohol hebben, kan u de sinaasappelsiroop vervangen door Grand Marnier. Verwarm wat melk, klop hem schuimig en giet hem in de kop, zo'n 3 cm. Maak nu een dubbele expresso en giet die er bovenop. U bekomt zo vier mooie lagen. Afwerken met wat geraspte sinaasappelschil en geraspte chocolade.

Aardbei-espresso

Giet een beetje chocoladesiroop van Nesquick op de randen van uw kop. Houd hiervoor uw kop horizontaal en maak een paar strepen. Giet ongeveer 1,5 cm aardbeiensiroop in de kop. Dan ongeveer 5 cm warme espresso. En tot slot nog een laagje warme, tot schuim geklopte melk. Afwerken met hele kleine stukjes verse aardbei en geraspte chocolade.

Koffie met basilicum

Een vreemde combinatie, maar super lekker op een warme dag! Maak een espresso. Doe 10 verse aardbeien, 10 basilicumblaadjes, suiker, de espresso en melk in een mixer. Meng tot een smeuïg geheel. Serveer in glazen, met verbrijzeld ijs. Werk af met slagroom en een blaadje basilicum. Heerlijk verfrissend!

Pisang Ambon laagjeskoffie

Koffie met een banaansmaakje! Giet 1,5 cm Pisang Ambon in een kop. Giet hierop vers gezette koffie over een lepeltje. Een flinke toef slagroom. Groen - zwart - wit zijn ook hier de kleuren. Afwerken met een schijfje banaan op het glas en geraspte chocolade.

Avocado-laagjes koffie

Doe 1,5 cm avocado in een kop. Giet hierover vers gezette koffie over een lepel. U heeft twee perfecte laagjes. Voor een licht gemarmerd effect roert u lichtjes eventjes met een lepel aan het oppervlak van de avocadolaag. Hierop een laag tot schuim geklopte warme melk. Geel - zwart - wit. Afwerken met geraspte chocolade.

Speculoos delice

Geniet u ook zo van een speculoosje in uw koffie? Maar haat u ook die kleffe brui op de bodem van uw kopje achteraf? Met de speculoospasta is dit verleden tijd! Doe 1 cm speculoospasta in een kop. Giet hierop vers gezette koffie. Afwerken met een flinke toef slagroom. Een bruin - zwart - witte combinatie. Afwerken met een weinig verkruimelde speculoos.
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
5 heerlijke cocktails met Grand Marnier5 heerlijke cocktails met Grand MarnierIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met Grand Marnier. De recepten zijn allemaal erg verschillen…
Zure en pittige cocktails, de ingrediëntenZure en pittige cocktails, de ingrediëntenIn alle kleuren en smaken, met of zonder alcohol, met honing, met fruit of met ijsblokjes, het gamma aan cocktails is en…
Cocktails met champagne makenChampagne, de koningin onder de drank. Het is lekker om puur te drinken, maar een cocktail met champagne als hoofd besta…
5 heerlijke cocktails met Bailey's5 heerlijke cocktails met Bailey'sIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met Bailey's. De recepten zijn allemaal erg verschillend en…

Indiase drankjes: Sharbat, Jal Jeera en Aam Ka PannaGedurende de hete zomermaanden in India is het warm tot zeer warm in de meeste delen van het land. India is een heel gro…
Anijs, van plant tot drankAnijs, van plant tot drankAnijs is meer dan een plant, het is ook de smaak, de geur en de naam van verschillende sterke dranken. Het woord stamt a…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.