Koffie Top Tien Koffielanden
Koffie is een drank die in veel landen niet meer is weg te denken. Om alle koffieconsumerende landen van koffie te voorzien zijn er diverse koffieproducerende landen. Vooral in de buurt van de evenaar staan veel koffieplantages. Meer dan 70 landen in de wereld produceren koffie. In een aantal landen worden nog bonen geplukt van wilde koffiebonen. Tien landen vormen de top van koffieproducenten. Brazilië, Colombia en Vietnam voeren die top tien aan.
Bron: Couleur, Pixabay Waar komt de koffie vandaan
Koffie als bron van inkomsten
Koffie is een belangrijke bron van inkomsten voor diverse landen. De economie van een aantal armere landen drijft op de inkomsten uit koffieproductie. Brazilië, Colombia en Vietnam zijn de grootste koffielanden die de top tien van koffieproducerende landen aanvoert. De koffieproductie is zo succesvol, dat er bossen voor worden gekapt. Bomen maken plaats voor koffieplantages. Ontbossing en verlies van biodiverseit zijn wereldproblemen die voortkomen uit de koffiebranche. Daarnaast draagt de koffieteelt bij aan erosie.
Sinds het begin van de eenentwintigste eeuw kent de koffie-industrie een crisis: de prijzen zijn laag, de verdiensten minder. De arbeidsomstandigheden van de plantagearbeiders worden daar niet beter van. Het bijzondere aan koffie is dat het voornamelijk wordt gedronken in het rijke Westen en de productie voor het grootste deel in armere landen plaatsvindt.
Top Tien koffielanden
In het begin van de eenentwintigste eeuw behoren de volgende koffieproducerende tot de top tien van de wereld:
- Brazilië
- Colombia
- Vietnam
- Indonesië
- Ivoorkust
- Mexico
- Guatemala
- India
- Oeganda
- Ethiopië
Balen
Koffie wordt gewogen in balen. Een baal koffie is 60 kilo groene, dat wil zeggen ongebrande, koffie.
Brazilië
Koffie werd in de 18e eeuw ingevoerd in Brazilië vanuit Frans-Guyana en sloeg meteen goed aan. Brazilië exporteert jaarlijks 54 miljoen balen koffie. Dat is een derde van de wereldproductie. In het land staan viermiljoen koffieplanten. Driekwart daarvan wordt geteeld door kleinere boeren. Van de Braziliaanse koffie komt een derde uit de deelstaat Minas. Indirect zijn driemiljoen Brazilianen bij de koffieteelt betrokken.
Arabica
De meeste bonen zijn van de soort arabica, maar er wordt ook robusta geteeld. In eigen land wordt vooral robusta gedronken.
Braziliaanse koffiesoorten zijn ondermeer:
- Cerrado;
- Bahia;
- Bourbon;
- Santos.
Colombia
Colombia teelt koffie sinds 1808. Een geestelijke nam de eerste koffieplanten mee van de Franse Antillen. Colombia produceert tienmiljoen balen per jaar. De koffieplanten gedijen goed in het vochtig warme klimaat van de uitlopers van het Andes-gebergte. Het klimaat zorgt voor een milde koffiesoort. In het land groeien bijna driemiljoen planten. Meer dan de helft staat op grote plantages en de rest wordt geteeld door kleine familiebedrijfjes. Colombia is zo zuinig op zijn koffie-industrie, dat voertuigen eerst ontsmet worden alvorens ze het land binnen mogen. Het moet schadelijke bacteriën tegenhouden. Bekende Colombiaanse koffiesoorten zijn:
- Medellin;
- Supremo;
- Bogotá;
- Excelso.
Vietnam
Vietnam is goed voor een jaarproductie van bijna twintigmiljoen balen. Het is een tiende deel van de wereldproductie. Koffie is in 1860 het land binnengebracht door Franse missionarissen. Pas na 1980 kwam de productie op gang en na 1990 nam de Vietnamese koffieproductie een grote vlucht. De Vietnamese koffiesoorten zijn voornamelijk robustasoorten.
Indonesië
De koffieteelt in Indonesië levert jaarlijks bijna tienmiljoen baal koffiebonen op. Het is 5,5 % van de wereldproductie.
De historie van de Indonesische koffieteelt begint bij de Nederlanders die aan het einde van de 17e eeuw een koffieplantage begonnen op Java. Het levert topkwaliteit arabica. De teelt is behalve op Java ook op Sumatra, Sulawesi en Flores.
Bekende Indonesische koffiesoorten zijn:
- Java;
- Sumatra;
- Sulawesi (Celebes).
Kopi Luwak
Een heel bijzondere soort is de
Kopi Luwak. De bessen waar deze koffie van gemaakt wordt worden door de civetkat gegeten en deels verteerd. De bonen in de pergaminoschil verteren niet en komen in de uitwerpselen terecht. De bonen worden 4 tot 7 dagen gedroogd en daarna van het pergaminoschil ontdaan. Sorteren van de kostbare bonen gebeurt met de hand. De aminozuren, die bij het verteren zijn ontstaan, leveren bij het koffiebranden een bijzondere smaak op. Het is de duurste koffie ter wereld. Voor een pond koffie moet je ongeveer 150 euro neertellen.
Ivoorkust
Ivoorkust produceert jaarlijks 5,3 miljoen balen koffiebonen. Het land is gespecialiseerd is robusta. De meest bonen gaan naar Italië en Frankrijk voor vermaling in massageproduceerde koffies.
Mexico
Mexico produceert ongeveer viermiljoen balen koffie per jaar. De koffie kwam aan het einde van de 18e eeuw vanuit de Antillen naar Mexico. Aan het einde van de 19e eeuw kwam de productie op gang in vele kleine bedrijven. Bekende Mexicaanse koffiesoorten zijn:
- Altura;
- Liquidambar MS;
- Pluma;
- Coixtepec.
Guatemala
Guatamala produceert zo'n viermiljoen balen per jaar. Deskundigen zeggen dat de beste soorten ter wereld in Guatamala geteeld worden. De zuidelijke vulkanische hellingen zijn daar debet aan. De bodem is rijk, de vochtigheid laag, de zon warm en de nachten koel. Het waren Duitse immigranten die het er introduceerden. Bekende koffiesoorten uit Guatamala zijn:
- Atitlan;
- Huehuetenango;
- Antigua;
- Coban.
India
Uit India komen jaarlijks vijfmiljoen balen koffiebonen. De Indian Coffee Board controleert de productie streng. Bekende koffiesoorten uit India zijn:
- Mysore;
- Monsooned Malabar.
Oeganda
Oeganda teelt ongeveer driemiljoen balen koffie per jaar. Het teelt voornamelijk robustabonen. Tachtig procent van de Oegandese werknemers zit in de koffie. Bekende Oegandese koffiesoorten is:
Ethiopië
Ethiopië produceert jaarlijks ruim viermiljoen balen groene koffiebonen. De Arabicaboom vindt zijn oorsprong in Ethiopië. Het land is de grootste arabica exporteur van Afrika. In het land wordt ook veel koffie gedronken.
Kaffa
Bijna 12 miljoen Ethiopiërs zijn op de en of andere manier betrokken bij de koffieteelt en -handel. In Ethiopië zijn veel legendes over de oorsprong van de koffie. De naam zou komen van
Kaffa, een Ethiopische provincie, al doen er ook
andere verhalen de ronde over de oorsprong van het woord koffie. Bekende Ethipische koffiesoorten zijn:
- Harrar;
- Sidamo;
- Yirgacheffe.
Lees verder