Waarom moet je van thee plassen?

Waarom moet je eigenlijk van thee zo vaak plassen? Je kent het gevoel vast wel. Na je eerste kopje thee moet je al plassen. Al helemaal wanneer je drie kopjes thee ophebt. De een heeft er meer last van dan de ander. Waarom werkt thee toch zo vochtafdrijvend?

Van thee moet je plassen

Dat is een feit: van thee moet je plassen. Eigenlijk moet je van iedere drank plassen, en dat is volkomen normaal. Maar de meeste mensen merken heel goed dat ze van thee meer moeten plassen. Sommigen hebben er zoveel last van dat ze na een kopje thee drinken niet even ergens heen kunnen, omdat ze onderweg alweer moeten plassen. Dat is erg vervelend. Want thee is wel lekker en het ontspant.

In thee zit cafeïne/ theïne

Een van de belangrijkste stoffen in thee is theïne. Theïne is hetzelfde als cafeïne maar wordt gewoon anders genoemd omdat het in thee zit. Theïne en cafeïne is één en dezelfde stof. Naar verhouding zit er minder theïne in thee dan cafeïne in koffie.
  • In een kop koffie zit gemiddeld 100 mg cafeïne.
  • In een kop thee zit gemiddeld 40 mg theïne.

Theïne heeft een stimulerend effect op het centraal zenuwstelsel en wordt snel opgenomen in de bloedbaan, vaak binnen tien tot vijftien minuten na het drinken ervan. De concentratie en alertheid wordt verhoogd door het gebruik van theïne. Het opwekkende effect begint één uur na inname en werkt gedurende drie tot vier uren door. Hoewel cafeïne in koffie verslavend kan werken is dit bij thee veel minder het geval. Enerzijds omdat mensen over het algemeen minder thee dan koffie drinken en anderzijds omdat er minder theïne in een kop thee zit dan in verhouding met een kop koffie.

Thee werkt vochtafdrijvend

Dat je van thee vaker moet plassen komt door de theïne in de thee. Deze werkt zodanig in op het centrale zenuwstelsel dat de stoelgang sneller verloopt, maar dat ook de uitscheiding van urine wordt verhoogd. Hierdoor moet je sneller naar de wc en vaker plassen. Er wordt ook wel gezegd dat thee vochtafdrijvend werkt en daarom niet mag worden berekend tot de 1.5 tot 2 liter vocht die we per dag moeten drinken. Dit is echter een fabeltje dat vroeger veel werd gedacht. Tegenwoordig weten we wel beter. Wie dagen tot wekenlang geen thee drinkt en plots een aantal koppen thee drinkt zal merken dat hij of zij er vaak en veel van moet plassen. Dit zijn de eerste verschijnselen van theïne in het lichaam. Er vindt een verhoging van de afgifte van urine plaats. Dit effect is echter maar tijdelijk. Na één tot twee dagen thee drinken raakt het lichaam gewend aan de cafeïne en wordt er weer een normale hoeveelheid urine afgescheiden. Het gaat hier echter wel om normale hoeveelheden cafeïne/ theïne die ingenomen wordt.

Bij zwangere vrouwen wordt theïne langzamer afgebroken waardoor het effect van vaak moeten plassen langer blijft bestaan. Dit in combinatie met de toch al hogere drang tot plassen tijdens de zwangerschap zorgt er vaak voor dat veel zwangere vrouwen liever geen thee drinken. Teveel theïne is echter ook niet goed. Het kan de bloedvaten verdunnen en kan ervoor zorgen dat je slechter slaapt.

Slappe of sterke thee

De hoeveelheid theïne in een kop thee hangt af van de sterkte van de thee. Veel mensen drinken vrij sterke thee: het theezakje wordt gedurende enkele minuten in kokend water gehangen zodat deze goed kan trekken. Franse thee is zeer sterke thee. Normale thee zoals de meeste mensen hem drinken bevat ongeveer 40 mg theïne per kop. Lichte thee bevat soms maar de helft aan theïne. Hierdoor kan het dat de een veel minder vaak moet plassen dan de ander.

Verder is er nog verschil van persoon tot persoon. Het ene lichaam reageert heviger op theïne dan de ander. Hier is weinig aan te veranderen. Wel is het zo dat iedereen uiteindelijk gewend raakt aan theïne wanneer er dagelijks thee wordt gedronken. Mensen die alleen door de weeks, op het werk bijvoorbeeld, thee drinken en in het weekend niet, zullen merken dat ze op maandag weer meer moeten plassen na hun eerste kop thee. Dit komt omdat het lichaam weer opnieuw moet wennen.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thee: een gezonde drankThee: een gezonde drankThee is een warme drank gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Er zijn echter vele varianten…
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…

Koffie  Ons dagelijks bakje troostKoffie Ons dagelijks bakje troost's Ochtends, 's middags en 's avonds, misschien ook nog aan het eind van de middag: het zijn de fijne tijden van de dag…
Koffie  Koffieboon in gevaar door roestschimmel en kevertjeKoffie Koffieboon in gevaar door roestschimmel en kevertjeDe koffieplant is een gevoelige plant, die gedijt onder specifieke omstandigheden. Klimaatverandering heeft invloed op d…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.