Koffie – Top Tien Koffielanden

Koffie – Top Tien Koffielanden Koffie is een drank die in veel landen niet meer is weg te denken. Om alle koffieconsumerende landen van koffie te voorzien zijn er diverse koffieproducerende landen. Vooral in de buurt van de evenaar staan veel koffieplantages. Meer dan 70 landen in de wereld produceren koffie. In een aantal landen worden nog bonen geplukt van wilde koffiebonen. Tien landen vormen de top van koffieproducenten. Brazilië, Colombia en Vietnam voeren die top tien aan.
Bron: Couleur, PixabayBron: Couleur, Pixabay

Waar komt de koffie vandaan


Koffie als bron van inkomsten

Koffie is een belangrijke bron van inkomsten voor diverse landen. De economie van een aantal armere landen drijft op de inkomsten uit koffieproductie. Brazilië, Colombia en Vietnam zijn de grootste koffielanden die de top tien van koffieproducerende landen aanvoert. De koffieproductie is zo succesvol, dat er bossen voor worden gekapt. Bomen maken plaats voor koffieplantages. Ontbossing en verlies van biodiverseit zijn wereldproblemen die voortkomen uit de koffiebranche. Daarnaast draagt de koffieteelt bij aan erosie.

Sinds het begin van de eenentwintigste eeuw kent de koffie-industrie een crisis: de prijzen zijn laag, de verdiensten minder. De arbeidsomstandigheden van de plantagearbeiders worden daar niet beter van. Het bijzondere aan koffie is dat het voornamelijk wordt gedronken in het rijke Westen en de productie voor het grootste deel in armere landen plaatsvindt.

Top Tien koffielanden

In het begin van de eenentwintigste eeuw behoren de volgende koffieproducerende tot de top tien van de wereld:
  1. Brazilië
  2. Colombia
  3. Vietnam
  4. Indonesië
  5. Ivoorkust
  6. Mexico
  7. Guatemala
  8. India
  9. Oeganda
  10. Ethiopië

Balen

Koffie wordt gewogen in balen. Een baal koffie is 60 kilo groene, dat wil zeggen ongebrande, koffie.

Brazilië

Koffie werd in de 18e eeuw ingevoerd in Brazilië vanuit Frans-Guyana en sloeg meteen goed aan. Brazilië exporteert jaarlijks 54 miljoen balen koffie. Dat is een derde van de wereldproductie. In het land staan viermiljoen koffieplanten. Driekwart daarvan wordt geteeld door kleinere boeren. Van de Braziliaanse koffie komt een derde uit de deelstaat Minas. Indirect zijn driemiljoen Brazilianen bij de koffieteelt betrokken.

Arabica

De meeste bonen zijn van de soort arabica, maar er wordt ook robusta geteeld. In eigen land wordt vooral robusta gedronken.
Braziliaanse koffiesoorten zijn ondermeer:
  • Cerrado;
  • Bahia;
  • Bourbon;
  • Santos.

Colombia

Colombia teelt koffie sinds 1808. Een geestelijke nam de eerste koffieplanten mee van de Franse Antillen. Colombia produceert tienmiljoen balen per jaar. De koffieplanten gedijen goed in het vochtig warme klimaat van de uitlopers van het Andes-gebergte. Het klimaat zorgt voor een milde koffiesoort. In het land groeien bijna driemiljoen planten. Meer dan de helft staat op grote plantages en de rest wordt geteeld door kleine familiebedrijfjes. Colombia is zo zuinig op zijn koffie-industrie, dat voertuigen eerst ontsmet worden alvorens ze het land binnen mogen. Het moet schadelijke bacteriën tegenhouden. Bekende Colombiaanse koffiesoorten zijn:
  • Medellin;
  • Supremo;
  • Bogotá;
  • Excelso.

Vietnam

Vietnam is goed voor een jaarproductie van bijna twintigmiljoen balen. Het is een tiende deel van de wereldproductie. Koffie is in 1860 het land binnengebracht door Franse missionarissen. Pas na 1980 kwam de productie op gang en na 1990 nam de Vietnamese koffieproductie een grote vlucht. De Vietnamese koffiesoorten zijn voornamelijk robustasoorten.

Indonesië

De koffieteelt in Indonesië levert jaarlijks bijna tienmiljoen baal koffiebonen op. Het is 5,5 % van de wereldproductie.
De historie van de Indonesische koffieteelt begint bij de Nederlanders die aan het einde van de 17e eeuw een koffieplantage begonnen op Java. Het levert topkwaliteit arabica. De teelt is behalve op Java ook op Sumatra, Sulawesi en Flores.
Bekende Indonesische koffiesoorten zijn:
  • Java;
  • Sumatra;
  • Sulawesi (Celebes).

Kopi Luwak

Een heel bijzondere soort is de Kopi Luwak. De bessen waar deze koffie van gemaakt wordt worden door de civetkat gegeten en deels verteerd. De bonen in de pergaminoschil verteren niet en komen in de uitwerpselen terecht. De bonen worden 4 tot 7 dagen gedroogd en daarna van het pergaminoschil ontdaan. Sorteren van de kostbare bonen gebeurt met de hand. De aminozuren, die bij het verteren zijn ontstaan, leveren bij het koffiebranden een bijzondere smaak op. Het is de duurste koffie ter wereld. Voor een pond koffie moet je ongeveer 150 euro neertellen.

Ivoorkust

Ivoorkust produceert jaarlijks 5,3 miljoen balen koffiebonen. Het land is gespecialiseerd is robusta. De meest bonen gaan naar Italië en Frankrijk voor vermaling in massageproduceerde koffies.

Mexico

Mexico produceert ongeveer viermiljoen balen koffie per jaar. De koffie kwam aan het einde van de 18e eeuw vanuit de Antillen naar Mexico. Aan het einde van de 19e eeuw kwam de productie op gang in vele kleine bedrijven. Bekende Mexicaanse koffiesoorten zijn:
  • Altura;
  • Liquidambar MS;
  • Pluma;
  • Coixtepec.

Guatemala

Guatamala produceert zo'n viermiljoen balen per jaar. Deskundigen zeggen dat de beste soorten ter wereld in Guatamala geteeld worden. De zuidelijke vulkanische hellingen zijn daar debet aan. De bodem is rijk, de vochtigheid laag, de zon warm en de nachten koel. Het waren Duitse immigranten die het er introduceerden. Bekende koffiesoorten uit Guatamala zijn:
  • Atitlan;
  • Huehuetenango;
  • Antigua;
  • Coban.

India

Uit India komen jaarlijks vijfmiljoen balen koffiebonen. De Indian Coffee Board controleert de productie streng. Bekende koffiesoorten uit India zijn:
  • Mysore;
  • Monsooned Malabar.

Oeganda

Oeganda teelt ongeveer driemiljoen balen koffie per jaar. Het teelt voornamelijk robustabonen. Tachtig procent van de Oegandese werknemers zit in de koffie. Bekende Oegandese koffiesoorten is:
  • Bugisu.

Ethiopië

Ethiopië produceert jaarlijks ruim viermiljoen balen groene koffiebonen. De Arabicaboom vindt zijn oorsprong in Ethiopië. Het land is de grootste arabica exporteur van Afrika. In het land wordt ook veel koffie gedronken.

Kaffa

Bijna 12 miljoen Ethiopiërs zijn op de en of andere manier betrokken bij de koffieteelt en -handel. In Ethiopië zijn veel legendes over de oorsprong van de koffie. De naam zou komen van Kaffa, een Ethiopische provincie, al doen er ook andere verhalen de ronde over de oorsprong van het woord koffie. Bekende Ethipische koffiesoorten zijn:
  • Harrar;
  • Sidamo;
  • Yirgacheffe.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kopi Luwak – de Koning onder de KoffieKopi Luwak – de Koning onder de KoffieAls u denkt “koffie is gewoon koffie”, dan moet ik u helaas tegenspreken. Je hebt koffie en je hebt Kopi Luwak. Kopi Luw…
Koffiesoorten: het verschil tussen arabica- & robusta-bonenKoffiesoorten: het verschil tussen arabica- & robusta-bonenEr zijn veel verschillende varianten koffiebonen die gebruikt kunnen worden om koffie te bereiden. Binnen het geslacht v…
Robusta en Arabica koffiebonenRobusta en Arabica koffiebonenKoffie is bijna niet weg te denken als dagelijks consumptiemiddel. Koffie op het werk, bij het ontbijt, of gewoon om te…
Koffie (fijngemalen koffiebonen)Koffie (fijngemalen koffiebonen)Koffie wordt gemaakt van koffiebonen die zijn fijngemalen. Door een gelijke verhouding water bij het koffiepoeder te doe…

Hoe maak je de lekkerste milkshakes?Hoe maak je de lekkerste milkshakes?Milkshakes doen het altijd goed. In de zomer is het een heerlijke verkoelende drank en tijdens een dieet is een milkshak…
Waarom moet je van thee plassen?Waarom moet je eigenlijk van thee zo vaak plassen? Je kent het gevoel vast wel. Na je eerste kopje thee moet je al plass…
Bronnen en referenties
  • Wereldvak.blogspot.com
  • Koffiebean.nl
  • Afbeelding bron 1: Couleur, Pixabay
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 25-01-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.