Groenten invriezen

Bij het invriezen komen altijd een paar zaken om de hoek kijken. Wat moet ik wel en niet doen voordat ik groenten invries? U leest hier enkele tips.

Kwaliteit van groenten voor het diepvriezen

Groenten van goede kwaliteit komen in aanmerking voor het invriezen. De versheid is een eerste kwaliteitsaspect. Van allergrootst belang is het behoud van:
 • vitaminen
 • voedende waarde
 • kleur
 • geur
 • hardheid

Alle groenten kunnen in principe ingevroren worden. Hoe meer vocht de groenten bevatten, hoe minder ze geschikt zijn voor de diepvriezer. Sla is bijvoorbeeld goed in te vriezen, maar zodra het 5 minuten uit de diepvriezer is gehaald, geeft de sla veel water vrij en is niet meer te gebruiken.

Blancheren en afkoelen

Vóór de groenten worden ingevroren, moeten zij geblancheerd worden. Zelfs na het invriezen gaan de enzymatische reacties in groenten langzaam verder. Enzymes zijn eiwitachtige stoffen, die een rol spelen in de ontwikkeling, rijping en veroudering van de groenten. De enzymen kunnen de kwaliteit van de groenten schaden, waardoor smaakverandering ontstaat.

Houdt de groenten 1 tot 3 minuten in kokend water (blancheren), waardoor de enzymen niet meer actief zijn. Blancheren is handig en noodzakelijk: het volume wordt verkleind en het behoud van kwaliteit en voedingswaarde wordt tijdens het bewaren bevorderd.
De blancheertijd moet van de gaartijd afgetrokken worden.

Hoe gaat het te werk?

 • Breng een pan met water aan de kook. Kookt het water, voeg de schoongemaakte groenten toe. De blancheertijd begint als het water weer kookt.
 • Stoven in hete vetstof kan het blancheren vervangen
 • Het is mogelijk het kookvocht mee in te vriezen, alle voedende waarde blijft hiermee bewaard. Blancheer de groenten dan in zo weinig mogelijk water.

Het afkoelen na het blancheren is belangrijk. Houd bijvoorbeeld de groenten onder koud stromend water of dompel het onder in een ijsbad.

Voordelen van afkoelen

 • kleurfixatie: de groenten behouden hun oorspronkelijke kleur
 • door de kou worden de huidporiën weer gesloten, waardoor geen vitaminen en voedende waarde verloren gaat
 • de groenten worden zo voor gekoeld en zullen sneller diepgevroren zijn

Laat de groente goed uitlekken na het dompelen. Verpak de groenten na het blancheren en afkoelen zo snel mogelijk luchtdicht en vries het in. Het is ook mogelijk de groenten eerst te bereiden en na afkoeling in te vriezen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diepvriezen, hoe en watDiepvriezen is een bewaarmethode welke al behoorlijk ingeburgerd is. Van alle bewaarmethodes is diepvriezen zeker de mee…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Hoe blancheer ik groenten?Hoe blancheer ik groenten?Blancheren is een kooktechniek waarbij groente een korte tijd wordt gekookt, waarna het in koud water wordt gelegd zodat…
Waar let ik op bij het invriezen?In principe kan je alles invriezen. Het eindresultaat is echter niet altijd hetzelfde. Producten van goede kwaliteit kom…

Invriezen van kruiden en fruitWaar moet u opletten als u kruiden of fruit in gaat vriezen? Wat moet de kwaliteit van de voedingsmiddelen zijn, wat is…
Verpakkingsmateriaal voor invriezenVoor het invriezen moeten de producten op de juiste wijze worden verpakt. Zo blijft de kwaliteit op hetzelfde niveau. Wo…
Bronnen en referenties
 • Plattelandsvrouwen
Reacties

Netty de Bruin, 23-08-2012
Wat bedoelen jullie met =stoven in vetstof=? Kan dat in de wij en olijfolie? Zijn de enzymen dan voldoende gestopt voor het invriezen van groenten? Reactie infoteur, 24-08-2012
Geachte mevrouw de Bruin,

Met vetstof is boter bedoeld.

Mvg,
Jootje

Max Stocking Korzen, 02-05-2008
Wat zijn de bezwaren van het wederom invriezen van ontdooide groenten en andere levensmiddelen? Reactie infoteur, 05-05-2008
Geachte heer Stocking,

U mag geen ontdooide groenten of andere ontdooide levensmiddelen nogmaals invriezen.
De levensloop wordt stilgelegd, waarbij de voedingswaarden nog behouden worden. Legt u deze levensloop nogmaals stil, gaan alle voedingsmiddelen en vitaminen verloren.

Met vriendelijke groet,
Jootje (auteur artikel)

Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.