Groenten invriezen
Bij het invriezen komen altijd een paar zaken om de hoek kijken. Wat moet ik wel en niet doen voordat ik groenten invries? U leest hier enkele tips.
Kwaliteit van groenten voor het diepvriezen
Groenten van goede kwaliteit komen in aanmerking voor het invriezen. De versheid is een eerste kwaliteitsaspect. Van allergrootst belang is het behoud van:
- vitaminen
- voedende waarde
- kleur
- geur
- hardheid
Alle groenten kunnen in principe ingevroren worden. Hoe meer vocht de groenten bevatten, hoe minder ze geschikt zijn voor de diepvriezer. Sla is bijvoorbeeld goed in te vriezen, maar zodra het 5 minuten uit de diepvriezer is gehaald, geeft de sla veel water vrij en is niet meer te gebruiken.
Blancheren en afkoelen
Vóór de groenten worden ingevroren, moeten zij geblancheerd worden. Zelfs na het invriezen gaan de enzymatische reacties in groenten langzaam verder. Enzymes zijn eiwitachtige stoffen, die een rol spelen in de ontwikkeling, rijping en veroudering van de groenten. De enzymen kunnen de kwaliteit van de groenten schaden, waardoor smaakverandering ontstaat.
Houdt de groenten 1 tot 3 minuten in kokend water (blancheren), waardoor de enzymen niet meer actief zijn. Blancheren is handig en noodzakelijk: het volume wordt verkleind en het behoud van kwaliteit en voedingswaarde wordt tijdens het bewaren bevorderd.
De blancheertijd moet van de gaartijd afgetrokken worden.
Hoe gaat het te werk?
- Breng een pan met water aan de kook. Kookt het water, voeg de schoongemaakte groenten toe. De blancheertijd begint als het water weer kookt.
- Stoven in hete vetstof kan het blancheren vervangen
- Het is mogelijk het kookvocht mee in te vriezen, alle voedende waarde blijft hiermee bewaard. Blancheer de groenten dan in zo weinig mogelijk water.
Het afkoelen na het blancheren is belangrijk. Houd bijvoorbeeld de groenten onder koud stromend water of dompel het onder in een ijsbad.
Voordelen van afkoelen
- kleurfixatie: de groenten behouden hun oorspronkelijke kleur
- door de kou worden de huidporiën weer gesloten, waardoor geen vitaminen en voedende waarde verloren gaat
- de groenten worden zo voor gekoeld en zullen sneller diepgevroren zijn
Laat de groente goed uitlekken na het dompelen. Verpak de groenten na het blancheren en afkoelen zo snel mogelijk luchtdicht en vries het in. Het is ook mogelijk de groenten eerst te bereiden en na afkoeling in te vriezen.
Lees verder
Reacties
Netty de Bruin, 23-08-2012
Wat bedoelen jullie met =stoven in vetstof=? Kan dat in de wij en olijfolie? Zijn de enzymen dan voldoende gestopt voor het invriezen van groenten?
Reactie infoteur, 24-08-2012
Geachte mevrouw de Bruin,
Met vetstof is boter bedoeld.
Mvg,
Jootje
Max Stocking Korzen, 02-05-2008
Wat zijn de bezwaren van het wederom invriezen van ontdooide groenten en andere levensmiddelen?
Reactie infoteur, 05-05-2008
Geachte heer Stocking,
U mag geen ontdooide groenten of andere ontdooide levensmiddelen nogmaals invriezen.
De levensloop wordt stilgelegd, waarbij de voedingswaarden nog behouden worden. Legt u deze levensloop nogmaals stil, gaan alle voedingsmiddelen en vitaminen verloren.
Met vriendelijke groet,
Jootje (auteur artikel)