Hoe blancheer ik groenten?
Blancheren is een kooktechniek waarbij groente een korte tijd wordt gekookt, waarna het in koud water wordt gelegd zodat het kookproces wordt onderbroken. Op deze manier gaart de groente niet door en behoudt het zijn mooie kleuren én vitaminen. Een gezonde kooktechniek dus. Het is een zeer geschikte om groene groenten te koken.
Algemene Informatie
Om voor vier personen groente te blancheren heb je de volgende hoeveelheid groenten nodig. De groenten dienen ter voorbeeld en kunnen gewijzigd worden naar eigen voorkeur.
Benodigdheden
- 200 gram broccoli, gesneden
- 200 gram bloemkool
- 200 g groene asperges
- 200 g sperziebonen
- 60 g zout
- 2 liter water
- een scheutje olijfolie
- Zout en peper
- 1 koekenpan
- 1 kom ijswater
- 1 bord met keukenpapier om uit te laten lekken
- 1 tang
- 1 opscheplepel
- 1 vork of klein mesje om te prikken
Verwarm het water
Plaats de koekenpan op een hoog vuur en schenk hier 2 liter water in. Voeg het zout toe gebruik 30gram zout per liter, in dit geval is dit dus 60 gram zout. Het zout verhoogt de temperatuur van het water waardoor vitaminen en mineralen beter geconserveerd blijven. De smaak blijft door het zout ook beter bewaard. Breng het water aan de kook.
Blancheer de asperges
Plaats de kom met ijswater naast de pan met heet water. Dit ijswater wordt gebruikt om de groenten te laten “schrikken”. Voeg de groene asperges toe aan het kokende water. Breng het water terug aan de kook. Laat de asperges ongeveer 30 tot 60 seconde blancheren. Dit moet voldoende zijn om de asperges volledig te laten doorkoken. Prik met een vork of klein mesje in de asperges om te testen of ze gaar zijn. De asperges moeten zacht zijn zonder hun structuur kwijt te raken. Verwijder de asperges uit het water met een opscheplepel en plaats ze direct in het ijswater om de asperges te laten schrikken. Dit zorgt ervoor dat het gaar proces direct wordt gestopt waardoor de heldere kleur bewaard blijft en de asperges knapperig blijven. Haal ze nadat de asperges volledig zijn afgekoeld uit het ijswater en plaats ze op het bord met keukenpapier om uit te laten lekken.
Blancheer de rest van de groenten
- Aangezien alle groenten op een verschillende snelheid koken is het belangrijk om de groenten apart te blancheren. Blancheer vervolgens de broccoli. Plaats ze 60 tot 90 seconde in het kokende water. Test de broccoli door met een mes of vork in de stengel van de broccoli te prikken. De broccoli moet van binnen zacht zijn, zonder de structuur te verliezen, de broccoli moet knapperig blijven. Verwijder de broccoli en plaats het zo’n 30 seconde in ijswater totdat de broccoli is afgekoeld. Haal de broccoli uit het ijswater en laat de broccoli uitlekken op het bord met keukenpapier.
- Blancheer vervolgens de snijbonen. Plaats de groene bonen 60 tot 80 seconde in het kokende water. Verwijder de snijbonen en plaats het zo’n 30 seconden in het ijswater en laat uitlekken op het keukenpapier.
- Blancheer tenslotte de bloemkool. De bloemkool roosjes hebben iets meer tijd nodig. Leg ze 3 tot 5 minuten in het kokende water. Test de bloemkool door met een mes of vork in de stam van de bloemkool te prikken. De bloemkool moet wederom van binnen zacht zijn zonder haar structuur te verliezen. Plaats de bloemkool vervolgens zo’n 30 seconde in het ijswater en laat de bloemkool uitlekken.
Op smaak brengen en serveren
Je kunt de groenten koud of warm serveren. Je kunt de groenten weer opwarmen door ze bijvoorbeeld even in warm water te plaatsen, maar maak de opwarmtijd niet te lang, de groente zijn reeds gekookt. Plaats alle geblancheerde groente op een groot serveerbord, sprenkel er wat olijfolie overheen en breng op smaak met wat zout en peper. Geblancheerde groenten gaan heel goed samen met een stukje vlees.