Verpakkingsmateriaal voor invriezen
Voor het invriezen moeten de producten op de juiste wijze worden verpakt. Zo blijft de kwaliteit op hetzelfde niveau. Wordt verkeerd verpakkingsmateriaal gebruikt of de pakjes van vlees gaan stuk, ontstaat er ‘vriesbrand’. U leest hier de soorten verpakkingsmateriaal die u kunt gebruiken bij het invriezen.
Vriesbrand zijn donkere, harde plekjes waaruit het vocht verdwenen is. Is er eenmaal vocht ui diepgevroren producten verdwenen, dan wordt het noch bij het ontdooien, noch bij het bereiden weer opgenomen. Vochtverlies treedt ook op als het voedingsmiddel niet luchtdicht verpakt is. Het droogt aan de oppervlakte uit. Het vocht zit dan in de vorm van rijp aan de binnenkant van de verpakking.
Verpakkingsmateriaal
Goed verpakkingsmateriaal moet aan de volgende eisen voldoen:
- hygiënisch
- dampdicht – het moet het product tegen uitdrogen beschermen
- van de lucht afsluiten – zo komen er geen verkleuringen of smaakveranderingen
- het mag geen kleur, geur of smaak afgeven
- het mag geen aroma doorlaten
- juiste formaat
- sterk genoeg bij lage temperaturen – mag niet stuk gaan
Op goede verpakkingen staat vermeld ‘bestemd voor diepvriezen’ of ‘geschikt voor diepvriezen’.
Wat kunt u gebruiken als verpakkingsmateriaal
U vindt hier een overzicht met materiaal wat u voor het invriezen kunt gebruiken:
- diepvrieskwaliteit polyethyleen zakken en folie – polyethyleen is een soort plastic wat éénmaal te gebruiken is
- polyethyleen dozen voor diepvries – meerdere malen bruikbaar na goed uitwassen
- diepvrieskwaliteit aluminium
- aluminiumdozen
- nieuwe geparaffineerde kartonnen dozen en bekers
- diepvrieskwaliteit cellofaan
- kuipjes van smeer- en bakvetten en yoghurtbekers
Polyethyleen
Polyethyleen is een doorzichtig, taai materiaal dat moeilijk scheurt. Het voelt wasachtig aan. Het laat slecht weinig waterdamp door, echter wel aroma. Het is hierdoor minder geschikt om er sterk geurende producten in te verpakken. In de vorm van dozen en zakken is het verkrijgbaar. Tevens zijn er rollen te koop, welke je naar keuze kunt afscheuren.
‘Diepvrieskwaliteit polyethyleen zakken’ betekent eenvoudig weg dat ze dik genoeg zijn. Boterhamzakjes zijn bijvoorbeeld te dun en daardoor niet geschikt.
‘Diepvrieskwaliteit polyethyleen dozen’ kunnen meerdere malen gebruikt worden, na goed afwassen en afspoelen.
‘Diepvrieskwaliteit folie’ is per rol verkrijgbaar en is zeer geschikt om onregelmatige vormen te verpakken. Echter, er moet wel een tweede verpakking overheen.
Diepvrieskwaliteit aluminiumfolie
Dit materiaal is luchtdicht, dampdicht en vetbestendig. Wordt het op de juiste manier dichtgevouwen is het ook aromadicht en te gebruiken voor sterk geurende producten. Helaas scheurt het materiaal. Doe er een zakje omheen en klaar.
Aluminiumdozen
Bijna alle aluminiumdozen zijn geschikt voor het invriezen. Aluminium is stevig en de inhoud koelt snel af, doordat het goed geleidt.
Geparaffineerde kartonnen dozen en beker
Dit materiaal is dampdicht en laat geen aroma door. Ze zijn geschikt voor het verpakken van vruchtensappen en bouillon. Gebruik wel steeds nieuwe bekers: bij het afwassen van de bekers smelt de paraffinelaag. Koel daarom ook eerst de warme producten af, alvorens het in de beker te schenken.
Kuipjes van smeer- en bakvetten
Deze zijn dampdicht, niet aromadicht. Aan het ‘puntje’ op de bodem is te zien of ze ‘diepgetrokken’ zijn. Dan alleen zijn ze geschikt. Was ze af in water niet heter dan 80˚C en ze zijn te gebruiken voor niet sterk geurende producten.
Sluiten van pakjes en dozen
Het afsluiten is enorm belangrijk om uitdroging tegen te gaan. Gebruik hiervoor een:
- las- of ‘seal’ apparaat
- diepvrieskwaliteit plakband
- sluitstrips
- elastiekjes
- bijbehorende deksels
Aluminiumfolie kan worden dichtgevouwen met een ruime overslag. Let erop dat vloeistoffen door bevriezing uitzetten, stop het doosje niet te vol.
Etikettering en voorraadlijst
Het is altijd handig een goede etikettering bij te houden op de producten. Overzichtelijk en duidelijk. Plak op elk pakje of doos een speciale diepvriesetiket met daarop:
- inhoud
- invriesdatum
- hoeveelheid/ gewicht
- uiterste gebruiksdatum
Gebruik een balpen of watervaste stift, vilstiften of inkt vlekken snel in een vochtige omgeving.
Tevens is een voorraadlijst erg handig. Sorteer naar groep voedingsmiddelen. Een overzicht wat gemakkelijk en snel te overzien is.