Waar let ik op bij het invriezen?

In principe kan je alles invriezen. Het eindresultaat is echter niet altijd hetzelfde. Producten van goede kwaliteit komen in aanmerking voor invriezen. Waar moet u opletten bij het invriezen? Alle basisproducten kunnen diepgevroren worden en later in de keuken te bereiden. Alle stoofgerechten zijn goed in te vriezen, waarna ze weer opgewarmd worden en verfijnd, met een zeer goed resultaat. Echter, de kwaliteit van de producten moet van bij het vertrek optimaal zijn.

De volgende punten zijn bepalend voor het invriezen:

De dag voordat we gaan invriezen zetten we de vriezer op maximum. De thermostaat wordt uitgeschakeld, de motor blijft draaien en er wordt kou geproduceerd.
  • -25˚C: minder geschikt om in te vriezen
  • -30˚C: kan invriezen
  • -35˚C: goed toestel om in te vriezen

De temperatuur wordt aangegeven door een thermometer in de diepvriezer.
De dag erna kunnen de producten in de vriezer gelegd worden en de temperatuur zal weer stijgen. De temperatuur mag niet hoger komen dan -15˚C. Anders daalt de voedingswaarde van de producten die zich al in de vriezer bevinden. Is de vriezer gevuld, laat de motor nog 24 uur volop draaien. Daarna mag het toestel teruggeschakeld worden naar de normale stand.

Waar leg ik de in te vriezen producten?

Maak de zijwanden vrij en stapel de in te vriezen producten tegen de zijwanden. In de wanden zitten koelelementen. Via de wanden komt de kou dus in de diepvriezer. Begin achteraan rechts en stapel zo verder. Laat de producten 24 uur lang tegen de wand liggen. Draai na 12 uur de pakjes vlees om.

Hoeveel producten leg ik in de diepvriezer?

Elke diepvriezer heeft zijn capaciteit, welke afhankelijk is van de inhoud van het toestel. Vries nooit meer dan 10% van de totale inhoud van het toestel in. Gebeurd dit wel, verloopt het invriesproces te traag, waardoor kwaliteit van het voedsel verloren gaat. Hoe sneller het product wordt ingevroren, hoe beter.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diepvriezen, hoe en watDiepvriezen is een bewaarmethode welke al behoorlijk ingeburgerd is. Van alle bewaarmethodes is diepvriezen zeker de mee…
Invriezen van kruiden en fruitWaar moet u opletten als u kruiden of fruit in gaat vriezen? Wat moet de kwaliteit van de voedingsmiddelen zijn, wat is…
Het invriezen van sperma (zaad of zaadcellen)Het invriezen van sperma (zaad of zaadcellen)Veel mannen hebben de wens om vader te worden. Over het algemeen is een man, anders dan de vrouw, zijn hele leven in mee…
Groenten invriezenBij het invriezen komen altijd een paar zaken om de hoek kijken. Wat moet ik wel en niet doen voordat ik groenten invrie…

Invriezen van groentenHoe vries ik groenten in? Moet er iets speciaals gebeuren, of stop ik ze gewoon in de diepvries. U leest hier hoe u te w…
Verpakkingsmateriaal voor invriezenVoor het invriezen moeten de producten op de juiste wijze worden verpakt. Zo blijft de kwaliteit op hetzelfde niveau. Wo…
Bronnen en referenties
  • Plattelandsvrouwen
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.