Invriezen van kruiden en fruit
Waar moet u opletten als u kruiden of fruit in gaat vriezen? Wat moet de kwaliteit van de voedingsmiddelen zijn, wat is de bewaartijd en hoe ontdooi ik die ingevroren producten? U leest het hier.
Kruiden invriezen
Kwaliteit van kruiden voor het invriezen
Alleen kruiden die heel vers zijn, kunnen worden ingevroren. Ze worden niet geblancheerd, dan gaat het typische aroma verloren.
Hoe kruiden invriezen
Oogst de kruiden ’s morgens vroeg, kort na de nacht. Spoel ze snel in ijskoud water en dep ze droog. U mag ze daarna fijn snijden, echter verliest u dan altijd aroma. Verpak de kruiden en vries ze zo snel mogelijk in.
Tip: verpak kruiden naar gelang van de hoeveelheid die u telkens nodig hebt. U kunt kruiden verpakken per soort of u maakt een mengeling van kruiden naar eigen smaak en gebruiksdoel.
Bewaartijden
Voor alle diepgevroren kruiden is de bewaartijd 12 maanden. Bewaart u ze langer, heeft dat geen zin, ieder jaar is er weer een nieuwe oogst.
Ontdooien voor de bereiding
Laat kruiden nooit ontdooien! Gebruik ze diepgevroren in de bereidingen, zodat heel de smaak en het volle aroma in de bereiding overgaat.
Fruit invriezen
Kwaliteit van fruit voor het invriezen
Diepgevroren fruit is niet te vergelijken met vers fruit. Diepvriesfruit is ideaal om te verwerken. Jam bijvoorbeeld is gemaakt van diepvriesfruit.
De versheid, kwaliteit, rijpheid en variëteit spelen een belangrijke rol bij fruit dat ingevroren wordt. Fruit moet eetrijp zijn, dan heeft het pas de goede smaak en bevat het de nodige vitaminen en mineralen. Onrijp fruit komt ook onrijp uit de diepvriezer!
Hoe fruit invriezen
Fruit moet zo snel mogelijk ingevroren worden, omdat de meeste fruitsoorten veel vocht bevatten. Het sap kan alleen bij een snelle invriesproces in de cel van het fruitweefsel behouden blijven.
Rauw fruit mag ingevroren worden, of met suiker bestrooid of in suikersiroop gelegd. Suiker vóór het invriezen is overbodig, suiker trekt vocht aan en achteraf kan men toch suiker toevoegen.
Fruit moet onmiddellijk na de oogst gereinigd worden. Verder dient fruit geschild, gepeld, versneden, ontpit of dergelijke te worden. Daarna kan het fruit verpakt en ingevroren worden.
Bewaartijden
Voor alle fruitsoorten is de bewaartijd 12 maanden. Langer bewaren is mogelijk, maar er is toch elk jaar een nieuwe oogst.
Ontdooien voor de bereiding
In principe worden de vruchten voor de verwerking in confituur, taart of verschillende jams niet ontdooid. Het ontdooien gebeurt in de bereiding zelf. Moeten de vruchten gepureerd worden, haal ze dan 3 uur vooraf uit de diepvries en zet ze in de koelkast, al dan niet gemengd met suiker en zoet likeur. Na een paar uur kunt u ze met de mixer pureren. U kunt ze natuurlijk ook ontdooien in de magnetron. Let dan wel op: alleen ontdooien en niet garen.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diepvriezen, hoe en watDiepvriezen is een bewaarmethode welke al behoorlijk ingeburgerd is. Van alle bewaarmethodes is diepvriezen zeker de mee…
Invriezen van fruitsoortenFruit moet snel ingevroren worden, anders verliest het zijn vitaminen. Waar moet u opletten als u aardbeien invries? U l…
Invriezen van groentenHoe vries ik groenten in? Moet er iets speciaals gebeuren, of stop ik ze gewoon in de diepvries. U leest hier hoe u te w…
Bronnen en referenties