Diepvriezen, hoe en wat
Diepvriezen is een bewaarmethode welke al behoorlijk ingeburgerd is. Van alle bewaarmethodes is diepvriezen zeker de meest natuurlijke, alleen van het natuurelement ‘koude’ wordt gebruik gemaakt om levensmiddelen snel af te koelen naar een temperatuur van -18˚C en ze op die temperatuur verder te bewaren. U leest hier meer over de wijze van invriezen en de voor- en nadelen van de verschillende soorten diepvriezers.
De kwaliteit van het ingevroren product is van een aantal zaken afhankelijk:
- de kwaliteit van het verse product
- de snelheid van het tot -18˚C afkoelen
- het gebruikte toestel
- de manier van invriezen
Wijze van invriezen
Er is verschil tussen industrieel invriezen en thuis invriezen.
- Industrieel invriezen: het invriezen gebeurt hier veel sneller, men beschikt over meer koude-eenheden. Of wordt er ingevroren met geventileerde koude lucht, of met vloeibaar CO2 (koolzuur) of vloeibaar N2 (stikstof).
- Thuis invriezen: het invriezen is erg afhankelijk van het type toestel. Thuis heeft men minder koude-eenheden dan bij het industriële invriezen, zodat het invriezen veel minder vlug gebeurd.
Het principe
Voedsel bestaat uit weefsels die opgebouwd zijn uit cellen. Deze cellen zijn hoofdzakelijk samengesteld uit celvocht, waarvan het hoofdbestanddeel water is. Brengt men het celvocht op een temperatuur onder het vriespunt, wordt het ijs.
Traag invriezen
Bij traag invriezen is de ijskristalstructuur zeer groot, de celwand zal scheuren en er vloeit nog vloeibaar celvocht weg. Het verlies van celvocht is een verlies aan voedende waarde en kwaliteit, echter de voedingsmiddelen worden ook droger.
Vlug invriezen
De ijskristalvorming gebeurt heel snel en zeer kleine ijskristallen worden gevormd die de celwand niet scheuren en zo de cel onbeschadigd houden. De voedende waarde en alle smaakeigenschappen worden bewaard en zo blijft de kwaliteit behouden. Het is dus belangrijk alle producten die in de diepvriezer gebracht worden, zo snel mogelijk tot een temperatuur van -18˚C binnen het product gebracht wordt.
Diepvriestoestellen
De keuze van een goed apparaat draagt bij tot het succes van invriezen. De keuze is afhankelijk van:
- de diensten die men ervan verwacht
- de grootte
- de levenswijze van gezin
- de beroepsactiviteiten van de huishoudende
- de plaats waar de diepvriezer terecht komt
Capaciteit
Capaciteit is één van de belangrijkste factoren bij aankoop van een diepvriezer. De kwaliteit van de diepvriezer is niet alleen afhankelijk van de laagste temperatuur die behaald kan worden, maar ook van de tijdsduur waarin deze lage temperatuur bereikt wordt. Diepvriescapaciteit is de hoeveelheid product die op 24 uur tijd tot -18˚C kan gekoeld worden. De capaciteit is bij elk toestel verschillend, van merk tot merk. Let op dat bij het invriezen de capaciteit niet overschreden wordt! De kwaliteit van het product wat ingevroren wordt, zal verloren gaan.
Grootte diepvriezer
Waar opgelet moet worden tijdens de keuze van de diepvriezer is:
- grootte gezin
- eetgewoonten
- invriezen van eigen slacht
- invriezen van gekweekte groenten/ fruit in tuin
- invriezen van gekochte verse groenten/ fruit
- invriezen van eigen gebak en brood
- invriezen van soep en bereidingen
- invriezen van zelfgemaakt ijs
- enzovoorts
Groenten nemen veel ruimte in, dus bij de grootte van de diepvriezer moet daar wel rekening mee gehouden worden. Voor een gezin dat weinig zelf invriest en het meer moet hebben van de aankoop van diepvriesproducten, volstaat 50 liter per persoon. Bij aankoop van reeds ingevroren producten heeft het bijna geen zin grote voorraden op te stapelen. Het is beter regelmatig verse diepvriesproducten te kopen.
Model
Er zijn 3 modellen op de markt:
Kist of koffermodel
Voordelen
- goedkoper in aankoop
- minder verlies van kou bij het openen
- grotere opbergruimte
Nadelen
- neemt meer grondoppervlak in
- producten zijn opgestapeld, dus minder overzichtelijk
- producten kunnen moeilijk geschikt worden
- onderhoud is moeilijker
Kastmodel
Voordelen
- kleine grondoppervlakte nodig
- producten kunnen makkelijker geschikt worden
- producten kunnen ordelijk verdeeld worden over verschillende laden
- gemakkelijk onderhoud
Nadelen
- duurder in aanschaf
- minder ruimte ter beschikking
- hoger verbruik van elektriciteit door grotere kouverlies bij het openen
Combinatie koelkast-diepvriezer
- met één deur
- Met twee afzonderlijke deuren
- Met 1 koelgroep
- Met 2 koelgroepen