Invriezen van groenten

Hoe vries ik groenten in? Moet er iets speciaals gebeuren, of stop ik ze gewoon in de diepvries. U leest hier hoe u te werk moet gaan voordat u de groenten invriest en hoe u ze bereidt nadat u ze uit de vriezer heeft gehaald.

Andijvie

Werkwijze: Snijd de schoongemaakte andijvie in stukjes van 2 centimeter. Blancheer die gedurende 1 minuut. Koel ze in een ijsbad. Laat ze uitlekken, verpak ze en vries ze snel in.

Bereiding:Voor het klaarmaken van diepvriesandijvie brengt u hem diepgevroren in de hete vetstof en voegt u kruiden en een halve kop water toe. Laat hem op een zacht vuurtje garen. Je kan hem ook klaarmaken in de magnetron.
Of maak de andijvie van te voren klaar en vries het dan in. De houdbaarheid is dan beperkt tot 3 maanden.

Asperges

Aperges lenen zich minder voor invriezen, door het hoge gehalte aan water. Snel invriezen is van groot belang.

Werkwijze:Snijd de bovenste 15 centimeter van de geschilde en gespoelde asperges af. Snijd de rest klein en vries in voor de soep. Blancheer de stengels gedurende 2 minuten in een beetje water. Laat ze afkoelen en uitlekken. Schik ze daarna los op een dienblad en plaats dat zo in de diepvriezer. Ook het kookvocht kunt u na afkoeling invriezen.

Bereiding: Laat voor het bereiden de asperges verder garen in een beet kookvocht of water met de nodige kruiden. U kunt ze natuurlijk ook gaar stomen of garen in de magnetron. Het is ook mogelijk de asperges volledig bereid in te vriezen. De bewaartijd is maximaal 3 maanden.

Bloemkool en broccoli

Werkwijze: Bloemkool en broccoli zijn groenten die veel water bevatten. Snel invriezen is ook hier van belang. De periode van oogsten speelt ook een belangrijke rol!. Zo bevatten de vroege bloemkolen van mei, juni en juli een hoger watergehalte dan de late bloemkolen. Late bloemkolen zijn dus meer geschikt om in te vriezen. Alle soorten bloemkolen werken hetzelfde met betrekking tot het invriezen: Maak de bloemetjes los van de schoongemaakte bloemkolen of verdeel de broccoli in stukken (vries de stelen mee in). Blancheer ze gedurende 2 minuten. Koel ze in een ijsbad en laat ze uitlekken. Schik de bloemetjes naast elkaar op een dienblad. Plaats ze gedurende 3 uur in de diepvriezer. Verpak ze daarna in plastic zakken en stop ze weer in de diepvriezer.

Bereiding: Voor het bereiden laat u de bloemkoolroosjes of stukken broccoli verder gaar koken in kokend licht gezouten water. U kunt ze ook gaar stomen of klaarmaken in de magnetron.

Champignons

Werkwijze: Champignons bevatten veel water. Bereidt ze het beste eerst, voordat u ze invriest. U kunt ze gestoofd invriezen of verwerkt in een saus. Saus die u invriest, bindt dikker dan normaal.

Bereiding: Op een zacht vuurtje opwarmen of in de magnetron.

Courgettes

Courgettes zijn geen bindmiddel, maar wel een natuurlijk bindmiddel.

Werkwijze: Van courgettes kan het vruchtvlees diepgevroren worden. Daarna kan het verwerkt worden in soep of met rijst klaargemaakt worden. Haal het vruchtvlees uit de schil, blancheer het gedurende 1 minuut, laat het afkoelen in een ijsbad en laat het uitlekken. Verpak het en stop in de diepvries.

Bereiding: Breng de courgette bij de soep of meng het door rijst en laat het verder garen.

Erwten

Werkwijze: Blancheer de schoongemaakte en gespoelde erwten 1 minuut. Laat ze afkoelen in ijswater, uitlekken, dep ze droog, pak ze in en stop ze in de diepvriezer. U kunt ook jonge peultjes invriezen, dit werkt hetzelfde als de erwten.

Bereiding: Breng de erwten diepgevroren in kokend water, totdat het water weer kookt. Stoof ze daarna in hete vetstof met een fijngesnipperd uitje. U kunt ze ook ontdooien in de magnetron en dan verder gaar stoven. Erwten kunnen ook gemend worden met blokjes diepgevroren wortelen en samen gaar gestoofd worden met een fijngesnipperd uitje. Voor het bereiden van de peultjes kookt u ze beetgaar in licht gezouten water. U kunt ze daarna zachtjes stoven in een beetje boter die gecaramelliseerd wordt met 1 eetlepel suiker. De peultjes worden geglaceerd.

Rode kool

Werkwijze: Het beste bereidt u rode kool eerst volledig en daarna vriest u het in. Bereide diepgevroren groenten kunt u maximaal 3 maanden in de diepvriezer bewaren.

Bereiding: Warm de rode kool op een zacht vuurtje op, met een beetje water tegen aanbranden. U kunt het ook in de magnetron opwarmen.

Paprika

Werkwijze: Spoel de paprika’s, snijd ze doormidden, verwijder de zaadjes en snijd ze fijn of in reepjes. U mag ze niet blancheren: verpak ze onmiddellijk en vries ze in.

Bereiding: Voeg de diepgevroren paprika’s toe aan de hete vetstof en laat ze gaar stoven. Voeg een beetje water toe tegen het aanbranden. U kunt ze ook eerst ontdooien in de magnetron.

Pompoen

Werkwijze en bereiding: Zelfde werkwijze en bereiding als courgettes.

Prei

Het is gemakkelijk het preiwit en het preigroen afzonderlijk in te vriezen.

Werkwijze: Maak de prei schoon, spoel het en snijd het fijn. Laat de prei gedurende 1 minuut blancheren. Koel het af in een ijsbad, laat het uitlekken, verpak en vries het in.

Bereiding: Voeg de prei diepgevroren als soepgroente toe aan het kokende water. Als groente laat u het preiwit garen in hete vetstof met een beetje water en kruiden. U kunt de prei ook eerst ontdooien in de magnetron.

Princessenboontjes

Bepaalde variëteiten van boontjes lenen zich minder goed voor invriezen, terwijl andere zich goed laten invriezen.

Werkwijze: Spoel de boontjes, verwijder de draadjes en breek ze, indien nodig, doormidden. Blancheer ze gedurende 2 minuten, koel ze in een ijsbad af, laat ze uitlekken, dep ze droog, verpak ze en vries ze in.

Bereiding: Breng de diepgevroren boontjes in licht gezouten kokend water. Laat ze garen en uitlekken. U kunt ze daarna nog eens in hete vetstof lichtjes laten stoven met een fijngesneden uitje of sjalot.

Rabarber

Voeg geen suiker op voorhand toe, zo wordt het invriezen vertraagd en de rabarber droogt uit.

Werkwijze: Snijd de harde delen aan de boven- en onderkant van de stengels weg. U kunt de stengels ook helemaal schillen. Spoel ze goed, snijd ze in stukken, verpak ze en vries ze in.

Bereiding: Strooi suiker over de stukjes rabarber, voeg een beetje water in de pan en laat ze op een zacht vuurtje gaar worden. U kunt rabarber ook in de magnetron klaarmaken.

Schorseneren

Werkwijze: Schraap de schorseneren, spoel ze en snijd ze in stukken. U kunt ze laten uit trekken in karnemelk voor u de stukken blancheert. Blancheer ze gedurende 3 minuten, laat ze afkoelen in een ijsbad, laat ze uitlekken, verpak het en vries het in.

Bereiding: Kook de diepgevroren schorseneren in licht gezouten water gaar. Laat het uitlekken. Bereid met het kookvocht een blonde of witte saus. Breng die op smaak en meng er de schorseneren door.

Selder

Werkwijze: Maak de selder schoon, spoel en snijd het. Blancheer het gedurende 2 minuten, laat het afkoelen in ijswater, laat het uitlekken, verpak het en stop het in de diepvriezer.

Bereiding: Breng de diepgevroren selder in kokend water en laat het garen, wilt u soepselder maken. Als groente, laat de selder diepgevroren garen in hete vetstof met een beetje water tegen het aanbranden. Gebruik eventueel kruiden.

Snijbonen

Snijbonen die u wilt invriezen, moet u tijdig oogsten, anders zijn ze droog en taai.

Werkwijze: Spoel de snijbonen, verwijder de draadjes en snijd ze in stukjes. Blancheer het gedurende 1 minuut. Laat het afkoelen in een ijsbad, uitlekken, dep ze droog, verpak de snijbonen en vries ze in.

Bereiding: Laat de diepgevroren snijbonen gaar koken in hete vetstof met een beetje water. Kruid ze. U kunt ze ook samen garen met een gesnipperd uitje.

Soepgroenten

Werkwijze: Maak een mix van fijngesneden prei, selder, wortelen en ui. Blancheer en laat afkoelen. Verpak alles en vries het in.

Spinazie

Werkwijze: Maak de spinazie schoon en spoel het goed. Blancheer het gedurende 1 minuut, koel het af in een ijsbad, laat het uitlekken, verpak het en vries het in. U kunt de spinazie ook gaar maken, fijnhakken en kruiden en daarna verpakken en invriezen. Ook is het mogelijk de gare spinazie te mengen met saus en hem dan invriezen. Maak de saus dikker dan normaal, doordat het diepgevroren is en het ontdooit, verdunt het.

Bereiding: Laat de diepgevroren spinazie garen in hete vetstof met een beetje water. Kruid het. Is de spinazie volledig klaargemaakt, laat het ontdooien en opwarmen in de magnetron.

Spruiten

Werkwijze: Was de spruiten en spoel ze. Blancheer ze gedurende 3 minuten. Laat het afkoelen in een ijsbad, uitlekken, verpak ze en vries ze in.

Bereiding: Stop de diepgevroren spruiten in licht gezouten kokend water. Kookt het water opnieuw, zet het vuur af en laat de spruiten uitlekken. Daarna stooft u ze verder gaar in hete vetstof. Breng ze op smaak met kruiden. In de magnetron kunnen spruiten ook goed gaar gemaakt worden. Voeg dan een paar eetlepels water toe en een beetje kruiden.

Tomaten

Werkwijze: Schoongemaakte tomaten kunt u in hun geheel diepvriezen, maar nemen veel plaats in. Verwerk ze tot rauwe puree, verpak het en vries het in.

Bereiding: Houd de hele tomaten even onder heet stromend water, het pellen wordt hierdoor gemakkelijker. De diepgevroren puree verwerkt u in de voorziene bereiding. De puree kunt u ook gemakkelijk ontdooien in de magnetron.

Witte kool

Werkwijze: Maak de witte kool schoon, snijd hem in reepjes en blancheer gedurende 1 minuut. Laat het afkoelen in ijswater en uitlekken. Verpak en vries het in. U kunt de witte kool ook eerst volledig klaarmaken en dan invriezen.

Bereiding: Voeg de bevroren witte kool bij hete vetstof, kruid het en laat het op een zacht vuurtje garen. Voeg een beetje water toe tegen het aanbranden. U kunt natuurlijk ook de witte kool eerst ontdooien in de magnetron en dan verder gaar stoven.

Wortelen

Vroege busselworteltjes bevatten veel water en lenen zich minder tot invriezen.

Werkwijze: Schraap de wortelen, spoel ze en snijd ze zo nodig in stukjes, reepjes of blokjes. Blancheer ze gedurende enkele minuten, afhankelijk van de dikte en lengte. Laat ze afkoelen in een ijsbad, laat ze uitlekken, verpak ze en vries ze in.

Bereiding: Leg de diepgevroren wortelen in hete vetstof en voeg een beetje water toe. Gaar ze in hun eigen vocht en breng ze op smaak. U kunt de wortelen ook stomen of klaarmaken in de magnetron. Meng ze bijvoorbeeld met erwtjes en laat het geheel gaar stoven met een gesnipperd uitje.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groenten invriezenBij het invriezen komen altijd een paar zaken om de hoek kijken. Wat moet ik wel en niet doen voordat ik groenten invrie…
Groenten invriezen niet net zo gezond als diepvriesgroentenGroenten invriezen niet net zo gezond als diepvriesgroentenDiepvries groente zijn net zo gezond als verse groenten. Maar dat geldt niet als mensen hun eigen groenten invriezen. Di…
Tips bij het bereiden van caloriearme maaltijdenTips bij het bereiden van caloriearme maaltijdenBij het afvallen zijn voedingsmiddelen die caloriearm zijn, enorm belangrijk. Groenten, vlees, gevogelte, vis en eieren.…
Ontdooide voedingswaren opnieuw invriezen? Dat kan!Ontdooide voedingswaren opnieuw invriezen? Dat kan!De meesten onder ons zijn ervan overtuigd dat ontdooide voedingswaren niet opnieuw mogen worden ingevroren. Er zou namel…

Invriezen van kruiden en fruitWaar moet u opletten als u kruiden of fruit in gaat vriezen? Wat moet de kwaliteit van de voedingsmiddelen zijn, wat is…
Waar let ik op bij het invriezen?In principe kan je alles invriezen. Het eindresultaat is echter niet altijd hetzelfde. Producten van goede kwaliteit kom…
Bronnen en referenties
  • Plattelandsvrouwen
Reacties

Ria, 30-06-2009
Wat betekent; blancheren? Hoe gaat dat? Reactie infoteur, 01-07-2009
Dag Ria,

Bij blancheren wordt eten in koud water gelegd. Daarna kookt u het kort (zodat het niet te ver doorkookt) en spoelt u het in koud water. Tijdens het blancheren gebruikt u geen deksel.

Succes ermee!
Groetjes, Jootje

Alie Winters, 23-10-2007
Kan ik ook witlof invriezen? Reactie infoteur, 24-10-2007
Witlof kunt u ook invriezen. Doe dit het beste in de wintermaanden. Blancheer het een paar minuten, afhankelijk van de hoeveelheid, en stop het in de vriezer.

Succes!

Hans de Groot, 14-09-2007
Kunnen rode bieten niet ingevroren worden? Reactie infoteur, 24-10-2007
Kook de rode bieten gaar en daarna kunt u ze invriezen. Snijd ze in plakjes of maak kleine reepjes, wat u zelf wilt.

Succes!

Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.