Groenten invriezen niet net zo gezond als diepvriesgroenten

Groenten invriezen niet net zo gezond als diepvriesgroenten Diepvries groente zijn net zo gezond als verse groenten. Maar dat geldt niet als mensen hun eigen groenten invriezen. Diepvriezen is namelijk een heel ander proces dan zelf thuis alles in de diepvries stoppen. Diepvriesgroenten uit de winkel worden heel snel bewerkt en dat is niet het geval bij huis-tuin en keuken diepvriezen. Overigens heb je met die ingevroren groenten van bedrijven altijd wel een gezonde maaltijd in huis.

Diepvriesgroenten bevatten alle belangrijke voedingsstoffen

Diepvriesgroenten bevatten alle belangrijke voedingsstoffen die mensen nodig hebben. Bovendien zijn ze gemakkelijk, want je hebt altijd iets in huis waar je een gezonde maaltijd mee kunt bereiden. Gekookt zijn ze overigens vaker lekkerder dan in een salade.

Diepvries is niet hetzelfde als zelf iets invriezen

Diepvries groenten zijn niet hetzelfde als het zelf invriezen van groenten. Diepvriezen is namelijk een industrieel proces, waarbij de temperatuur in de kern van de groenten zo snel wordt verlaagd dat de celstructuur en de smaak van de groenten niet worden aangetast.

Zelf je eigen groenten invriezen: minder gezond

Veel mensen met een tuin denken dat ze heel gezond bezig zijn als ze hun eigen groenten invriezen. Het punt is echter dat zelf invriezen minder gezond is dan iedereen denkt. Bij het thuis invriezen daalt de temperatuur namelijk veel langzamer. Daardoor ontstaan grote ijskristallen, die de celstructuur beschadigen. En daardoor gaan weer voedingsstoffen verloren. Ook verliezen de groenten hun knapperigheid als je ze zelf invriest. Overigens is het natuurlijk altijd we gezonder om zelf ingevroren groenten te eten dan helemaal geen groenten.

Direct bereid

Het voordeel van dit soort industrieel bereide groenten is verder dat de groenten meteen na de oogst worden bereid. Dat betekent dat de goede voedingsstoffen voor het grootste deel bewaard blijven. Wel verdwijnen vitamine C en foliumzuur. Die zijn namelijk nogal gevoelig voor warmte en diepvriesgroenten worden altijd eerst wel geblancheerd. Maar wie zijn eigen groente kookt, heeft dat verlies ook. Het is zelfs zo dat bij verse groenten eigenlijk veel minder gezonde stoffen verloren gaan. Bij het bewaren van groenten gaan sowieso altijd voedingsstoffen verloren. Bij de ene groente is dat zelfs nog wat meer dan bij de andere.

Diepvriesgroenten daarentegen zitten binnen 5 uur na hun oogst al in de verpakking, zonder conserveringsmiddelen en met behoud van smaak en voedingsstoffen. Eenmaal bevroren dan gaan gaan de vitamines en andere voedingsstoffen niet meer verloren. In de supermarkt vind je bijvoorbeeld groenten die er al soms een week liggen Dit betekent dat er veel minder vitamines in zitten dan op dag1, direct na de oogst. Voor groenten en fruit die dan ook nog eens van ver moeten komen of die worden geplukt als ze nog onrijp zijn, geldt nog meer dat er veel minder vitamines in zitten dan de meeste mensen denken.

Van regulier tot biologisch

Overigens zijn diepvriesgroenten er in allerlei soorten en maten. Van allerlei merken worden diverse soorten groenten ingevroren, variërend van spinazie tot boontje en van broccoli tot mais en doperwten. Maar ook aardappelschijfjes, ovenfrites en soepgroenten zijn goed te hebben voor als er plotseling gasten voor de deur staan. Bovendien zijn er ook merken als Demeter die biologisch-dynamische diepvriesgroenten verkopen. Deze worden in de volle grond geteeld en geoogst als ze rijp zijn.
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn diepvriesgroenten en diepvriesfruit gezond of ongezondZijn diepvriesgroenten en diepvriesfruit gezond of ongezondVaak denken we dat verse groenten en fruit het beste zijn voor de gezondheid en dat ingeblikte of ingevroren groenten ju…
Een snelle en gezonde maaltijd makenEen snelle en gezonde maaltijd makenNiet iedereen heeft de mogelijkheid om uren lang in de keuken te staan om een gezonde maaltijd te bereiden. Gelukkig zij…
Verse groenten en fruit vaak niet zo vers als wij denkenVerse groenten en fruit vaak niet zo vers als wij denkenGroenten en fruit zouden wel eens een stuk gezonder kunnen zijn wanneer we in bevroren toestand aanschaffen. diepvriesgr…
Iglo diepvriesproducten zijn gemakkelijk en gezondIglo diepvriesproducten zijn gemakkelijk en gezondIglo diepvriesproducten zijn niet meer weg te denken uit ons voedingspatroon. Gebleken is zelfs dat diepvriesgroenten ev…
Goedkoop maar lekker eten: besparen op je etenGoedkoop maar lekker eten: besparen op je etenGoed eten hoeft echt niet duur te zijn. Je kunt zelfs goedkoop biologisch eten. Maar je kunt ook op je eten besparen doo…
Bronnen en referenties
  • Lekker weten van EkoPlaza
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.