Zelf je eigen kruidenthee maken

Zelf je eigen kruidenthee maken We kennen allemaal de kruidenthee die in de winkel staat, maar ook het zelf maken van kruidenthee is mogelijk en helemaal niet zo lastig! Kruiden kun je in de winkel kopen en gebruiken om je eigen thee te maken. Ook is het mogelijk om de kruiden zelf te verbouwen, te drogen en daar de thee van te trekken.

Oorsprong

Al eeuwen zijn mensen bezig om van kruiden medicijnen te maken. Mensen kwamen erachter dat bepaalde planten en kruiden hielpen bij ziekten. Eén van de bekendsten is Hippocrates die in zijn boeken planten opnam die een genezende werking zouden hebben. Ook na die tijd hebben mensen zich bezig gehouden met de werking van verschillende soorten kruiden en ook in de afgelopen eeuwen blijven mensen bezig met de geneeskracht van verschillende kruiden.

Aanschaf kruiden

Planten en kruiden geven nog steeds ons noodzakelijke voedingsstoffen die wij voor onze gezondheid nodig hebben. Heel gemakkelijk kun je kruiden zelf planten. In steeds meer winkels zijn kruiden te verkrijgen en zo heb je de zekerheid dat de kruiden biologisch geteeld zijn. De meeste kruiden hebben niet veel ruimte nodig. Het oogsten van de kruiden moet vooral gebeuren als ze in de bloei zijn, dan zijn de voedingstoffen op zijn best.

Het gebruiken van kruiden

Na het oogsten van de kruiden kunnen ze te drogen worden gehangen. Belangrijk is het om de kruiden vooral in de schaduw te drogen. Dit kan aan de stengels of in zakjes die lucht doorlaten. Laat de kruiden goed drogen, om dit te testen kun je ze proberen te breken. Als ze breken dan zijn de kruiden droog. Om er thee van te maken kunnen de kruiden fijngewreven worden. Na het fijnwrijven kunnen de kruiden in een afgesloten pot bewaard worden.

Het trekken van thee

Het trekken van de thee kan heel makkelijk door een theelepel kruiden per kopje toe te voegen. Je kunt dit in een houder doen of in de theepot. Het nadeel van de theepot is dat de kruiden er los in liggen en dat je het goed moet schoonmaken. Het voordeel is dat alle kruiden goed tot hun recht kunnen komen. Laat de kruiden rustig trekken en het liefst nog onder een ouderwetse theemuts. Het is zelf uitvinden welke kruiden bij elkaar passen en welke hoeveelheid nodig is.

Soorten kruiden

Van verschillende soorten kruiden is goed thee te maken en dit kan helpen voor verschillende aandoeningen en klachten. Van de volgende kruiden kan thee worden gemaakt:

Kamille

Kamille wordt gebruikt bij verschillende problemen, met name helpt de thee bij verterings- en darmstoornissen en bij herhaaldelijke pijn in de maag. Ook werkt de damp die van de thee af komt goed bij voorhoofdholteontsteking. Het is zelf een beter middel dan de dampo varianten, dit omdat kamille niet schadelijk is voor de neus.

Mint

Mint geeft als thee een verlichting bij maag- en darmproblemen. Ook bij hoofdpijn door spanningen kan mint zorgen voor een kalmerend effect en zodoende de hoofdpijn verminderen.

Salie

Salie geeft een kalmerend effect bij problemen aan de luchtwegen. Met name het gorgelen met saliethee kan verlichting geven aan keelpijn en werkt tegen keelontstekingen. Het kan ook een versterkende werking geven aan lever, nieren, darmen en longen.

Lavendel

Lavendel kan een kalmerend effect geven, met name in tijden van spanningen kan lavendelthee stress verminderen. Ook voor klachten in de maag en darmen kan het kalmerend werken.
© 2011 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten kruidenthee en hun werking op de gezondheid: tipsSoorten kruidenthee en hun werking op de gezondheid: tipsEen kopje thee is een ideaal middel om je lichaam op een natuurlijke manier gezond te houden. Kruidenthee heeft tal van…
Bereiding van je eigen thee en ijstheeBereiding van je eigen thee en ijstheeEen kop thee van je eigen geplukte of gekochte verse kruiden is niet enkel lekker, maar ook nog eens gezond. Niet alle k…
Is thee gezond of ongezond?Is thee gezond of ongezond?Er is veel gezegd en geschreven over de effecten van thee op de gezondheid. Enerzijds wordt vaak aangehaald dat thee een…
Alles over theeAlles over theeThee wordt al tijden lang gedronken. Thee is heel gezond, het bevat geen calorieën past in elk dieet. Daarnaast zijn er…

De mooiste marsepeintaarten maak je zelf!Vind jij die marsepeintaarten ook altijd zo mooi? En denk jij ook altijd dat jij nooit zelf zo'n leuke taart kunt maken?…
De hoeveelheid suiker in zuivel, broodbeleg en gebakDe hoeveelheid suiker in zuivel, broodbeleg en gebakSuiker wordt tegenwoordig steeds meer gezien als een boosdoener. Maar hoeveel suiker zit er nou eigenlijk in zuivel, bro…
Annfinance (119 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.