Soorten kruidenthee en hun werking op de gezondheid: tips

Thee met kruiden: voordelen
Een groot voordeel van kruidenthee is dat het in de winter je lichaam lekker verwarmt. Ook je weerstand kan dan door je kruidenthee verhoogd worden. Bovendien brengt het je zenuwen tot rust, waardoor je gemakkelijker in slaap geraakt. Het hydrateert je lichaam, waardoor je je minder snel vermoeid gaat voelen. Ook heeft kruidenthee tal van voordelen op het vlak van spijsvertering.Wanneer kruidenthee drinken?
Maaltijden: 1 uur ervoor of ernaTijdens of net na de maaltijd thee drinken is niet echt een goed ogenblik. Want dan zorgt de thee ervoor dat je maagsappen verdunnen en dat brengt je spijsvertering in het gedrang. Daarom is het belangrijk om een uur voor de maaltijd en tot een uur erna geen thee te drinken. Het beste ogenblik om thee te drinken is dus niet te dicht bij de maaltijden.
Spijsvertering
Als je wilt dat een kopje thee je spijsvertering bevordert, dan kan je bijvoorbeeld een kopje thee drinken een uurtje na de maaltijd. In het algemeen is het belangrijk om thee met mate te drinken. Als je te grote hoeveelheden thee drinkt, dan komen je nieren onder druk te staan en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Kruidenthee: temperatuur
Niet kokenDe ideale temperatuur om water om te warmen voor je thee, is tussen 95° C en 97° C. Het water mag dus net niet koken, want dan zouden de actieve stoffen van bepaalde planten verloren kunnen gaan. Het lichaam kan ze dan niet meer opnemen, waardoor het positieve effect van je kruidenthee verdwijnt.
Thee opgieten
Als je het zakje met kruiden in je kopje gedaan hebt, giet het verwarmde water er dan op en laat de thee een minuutje of tien trekken. Als je niet lang genoeg wacht, komen niet alle werkende stoffen van de kruiden vrij. Maar na tien minuten is dat zeker het geval.
Kruidenthee: soorten en werking
CitroenkruidDit kruid is geschikt voor de bevordering van de spijsvertering en heeft een goede werking op de galblaas. Citroenkruid is ook geschikt voor het onderdrukken van angst en nervositeit, vermits het een positief effect heeft op het zenuwstelsel.
Lavendel
Lavendelbloemen helpen de spijsvertering en hebben een belangrijke verlichtende werking als het aankomt op migraine en duizeligheid. Bovendien heeft lavendel een kalmerende werking, waardoor het je helpt om in slaap te geraken en om prikkelbaarheid te vermijden.
Salie
Salie is een kruid dat een positief effect heeft op de galblaas. Bovendien kan het effectief zijn tegen nachtelijk zweten.
Tijm
Als je vermoeid bent en je wat grieperig voelt, kan thee op basis van tijm je helpen. Tijm stimuleert ook de spijsvertering, dus drink je hem best niet te kort voor het slapengaan. Bovendien helpt tijm tegen krampen en tegen winderigheid.
Brandnetel
Brandnetelthee heeft een vochtafdrijvende werking en helpt tegen diarree. De bladeren bevatten ook veel calcium, ijzer, en kalium.
Pomerans
Pomerans staat bekend om zijn kalmerende werking. Pomerans zorgt ervoor dat je onrustige maag kalmeert en helpt je spijsvertering. Verder zorgt dit kruid ervoor dat je goed kan zweten als je je wat grieperig voelt.
Paardenbloem
De bloemen en de wortels van de paardenbloem zijn vochtafdrijvend en stimuleren lever en galblaas.
Gemberthee
Gemberthee werkt kalmerend als je last hebt van misselijkheid. Een kopje gemberthee kan ervoor zorgen dat je je stilletjes aan beter voelt en niet meer zo misselijk bent.