Alles over muffins
De Engelsen doen ons graag geloven dat zij de muffin hebben uitgevonden. Maar het cakeje dat ook wel een broodje wordt genoemd en dat is gewikkeld in een papieren vormpje komt toch echt uit de Verenigde Staten. De inwoners van het Verenigd Koninkrijk hebben de muffin gewoon geïmporteerd. De oorsprong van de muffin, maar dan echt staat hieronder.
Samuel B. Thomas
Het verhaal van de Engelse muffin komt van de geschiedenis van Samuel B. Thomas. Hij was een Engelse bakker, maar leefde in Amerika. Volgens de Engelsen zou hij meer dan een eeuw geleden het cakerecept dat hij van zijn moeder had gekregen gebruiken voor het maken van de muffins. Een Engels recept dus en de inwoners van Groot-Brittannië vinden dan ook zij recht hebben op de titel dat de muffin van dat continent komt. Ontkend wordt in alle toonaarden dat de populaire broodjes gewoon geïmporteerd zijn.
De verschillen tussen een Amerikaanse en een Engelse muffin
- De Amerikaanse muffin heeft een paddestoelvorm met een groot hoofd en een steeltje eronder. Het is een kruising tussen cake en brood en wordt in de oven gebakken.
- De Engelse muffin (de oorspronkelijke) is een platte schijf die doormidden wordt gesneden. Bovendien is dit cakeje gemaakt van gistdeeg en wordt er geen bakpoeder voor gebruikt. Ten slotte wordt de Britse muffin niet inde oven gebakken, maar op een grilplaat op het fornuis.
Muffe of moufflet
Overigens kenden de Duitsers en Fransen al veel eerder een muffin dan de Engelsen en de Amerikanen. In Duitsland werd het broodje Muffe gedoopt en in Frankrijk heette het moufflet. Ook de oude Grieken hadden al broodjes waar ze van alles en nog wat aan toevoegden. Gemeenschappelijk hebben ze allemaal dat er werkelijk van alles en nog wat aan is toegevoegd. Het is zo gek niet te bedenken of het wordt in een muffin gestopt. Van zoet tot zout en alles wat daar tussenin zit.
Hoe maak je de beste muffins?
- Nonchalant mixen. Muffins worden ook wel snelle broodjes genoemd. Dit komt niet alleen omdat ze snel gegeten kunnen worden, maar ook omdat ze snel gemaakt worden. Dat moet zelfs, omdat de broodjes anders veel te taai en te hoog worden. De vloeibare ingrediënten moeten met een vork heel snel met de droge componenten worden gemixt. Wie te netjes wil werken, krijgt taaie exemplaren, dus een beetje nonchalant werken is het geheim.
- Twee kommen. Voor het beste resultaat kunnen het beste twee kommen gebruikt worden. In de ene gaan de droge ingrediënten, in de andere de vochtige. Het mengen is met 10 tot 15 slagen van de vork gebeurd. Voor het beslag geldt dat het klonten mag bevatten en de bloem mag zelfs te zien zijn.
- Bewaren van muffins. Het wat nonchalant gemaakte beslag heeft ook nadelen. Het vet dat zomaar wat door het beslag is geslagen beschermt het broodje nu niet bepaald. Het enige wat helpt is ze na afkoelen strak in plastic folie te wikkelen en ze dan in de koelkast neer te leggen. Ze kunnen dan 1 of 2 dagen mee.
- Cakeachtig of broodachtig. Er zijn diverse varianten muffins. De ene smaakt meer naar brood, de andere meer naar cake. Weinig suiker en boter maken meer een broodsmaak, veel suiker en boter smaken naar cake. Een basisbeslag bestaat uit bloem, suiker, bakpoeder, eieren, boter en melk. Er zijn overigens ook hartige varianten waar geen bloem aan te pas komt.
- Rare vorm. Als de muffin op een wel heel grote paddestoel lijkt, waar wel twintig kabouters op kunnen zitten omdat de kop veel te groot is, is er te veel beslag in de muffinvorm gegoten. Om een uitweg te vinden zet het dan uit in de breedte.
Recept voor banaan-honingmuffins
Ingrediënten
- 2 bananen
- 50 gram roomboter
- 150 ml honing (vloeibaar)
- 2 eieren
- 150 ml volle melk
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel gemalen kardemon (of er uit laten, heeft wel een heel specifieke smaak)
- 6 walnoten in stukjes
- 12 muffinvormen. Ingevet of bekleedt met papieren vormen.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Pureer de banen
- Laat de boter smelten in een pan of in de magnetron
- Roer de boter en de honing door de gepureerde bananen
- Klop de eieren los en meng ook dit met het bananenmengsel
- Roer er dan de melk doorheen
- Zeef boven een kom het bakmeel, de bakpoeder en de kardemon
- Sla dan het bananenmengsel snel door het bakmeel
- Verdeel het mengsel over de muffinvormen
- Leg in het midden een walnoot
- Zet in de oven
- Laat in ongeveer 25 minuten gaar worden
- Als ze klaar zijn, even laten afkoelen
- Dan uit de vormpjes halen en verder laten afkoelen
Reactie
Ria Janssens, 23-05-2011
Klopt het dat, omdat muffins van gistdeeg worden gemaakt, het het choleterolgehalte verlaagd?
Reactie infoteur, 23-05-2011
Nou nee dat geloof ik niet. Het cholesterol wordt niet verlaagd door een spijs waar toch redelijk wat vet in zit. Als je dat wilt, kun je beter niet van dergelijke etenswaren eten.