Pasen: hoe dek ik de tafel voor de paasbrunch?
Als je een Paasbrunch voorbereid, dan besteed je daar veel tijd en aandacht aan. Je nodigt mensen uit, je maakt een planning voor wat je wil eten en wat je nog aan boodschappen moet halen, je houdt je bezig met het versieren van de eieren, kortom je stop er veel energie in. En dan... Dan moet de tafel gedekt worden. De tafel dekken voor een feestelijke brunch is niet zo moeilijk als je rekening houdt met een paar kleine dingen.
Een feestelijk gedekte tafel draagt bij aan de feestvreugde. Je laat je gasten zien dat je waarde hecht aan hun aanwezigheid en dat je dat toont door de mooie versierde tafel. Je kunt namelijk wel je broodbeleg in de pakjes en zakjes op tafel zetten zoals je ze gekocht hebt, maar dat doet wel afbreuk aan het sfeertje en het doet zeker geen recht aan jouw werk en voorbereidingen.
Tafellinnen
Het tafelonderlaken
Dit is het eerste en grootste tafellaken wat je op tafel legt. Zorg voor dat deze schoon en gestreken is. Het is maar een klein detail, maar je ziet het verschil echt. Let er ook op, dat het een neutraal tafellaken is. Dus een wit tafel laken of een crème.
Napperon of sierkleed
Een Napperon is een klein tafelkleedje dat over het grote tafelkleed heen gaat. Deze is wel mooi gekleurd. Voor de Pasen kun je denken aan een zacht gele of zacht groene Napperon. Het mooist is deze in een diagonaal over je tafel heen te leggen.
Het dekken van de tafel
Stoelen
Begin met, hoe raar het ook klinkt, net zoveel stoelen om tafel te zetten, als dat je gasten krijgt. Dit geeft je een indruk van hoeveel ruimte er is op de tafel. Ga ook eens op een extra stoel zitten en vraag eventueel aan je kinderen of je partner of zij ook even willen “proefzitten”. Heb je voldoende ruimte voor de ellebogen? Heb je last van de tafelpoot? Let hierop, zodat je je gasten zo gemakkelijk mogelijk kunt laten zitten. Éen van je gezinsleden moet dan maar op de onhandige plek bij de tafelpoot gaat zitten.
Plaats nu de borden
De borden moeten op ongeveer één tot anderhalve centimeter van de rand af staan, in het midden voor de stoel. Plaats de borden ook tegen over elkaar bij een vierkante of langwerpige tafel. Zorg voor rechte lijnen, tussen de plaatsing van het ene bord en het andere bord. Symmetrie is hier het sleutelwoord.
Bestek
Aan de rechterkant van het bord leg je het mes neer. Leg deze met de snijkant richting het bord. Als je een kopje soep serveert bij de brunch, dan plaats je een soeplepel naast het mes, maar dan aan de buitenkant hiervan. Aan de linkerkant komt de vork. Onthoud, je eet als het ware van buiten naar binnen en het merendeel van de mensen zijn rechts.
Stel, je brunch bestaat uit soep, een kleine salade en daarna een broodmaaltijd met eieren. Dan dek je de tafel met 2 borden en een soepkom. De soepkom voor de soep, het bovenste bordje voor de salade en het onderste bord voor de broodmaaltijd. Rechts van het bord komt van binnen naar buiten gekeken gerekend vanaf het bord, 1 mes voor de broodmaaltijd, 1 mes voor de salade en 1 soeplepel. Links van het bord (ook weer van binnen naar buiten gekeken, gerekend vanaf het bord) komt dan 1 vork voor de broodmaaltijd en 1 vork voor de salade.
Glazen en kopjes
Schuin rechtsboven zet je het vruchtensap glas neer en je koffie of thee kopje. Het eierdopje kan daar ook geplaatst worden. Het eierlepeltje kun je op bij het eierdopje leggen, of boven het bord. Ook bij het dekken van de tafel is symmetrie weer belangrijk. Als je jouw tafel voorzien hebt van serviesgoed en bestek, kijk dan eens of elke plek hetzelfde gedekt is. Of het bestek op de zelfde hoogte ligt en of het er netjes uitziet, dus zonder opgedroogde waterdruppels.
Nu kun je de rest van de tafel dekken. Afhankelijk van het aantal mensen kun je ervoor kiezen om één of twee schaaltjes met marmelade of jam op tafel te zetten. En ook voor de vleeswaren geldt dit en de boter. Het is heel vervelend om iedere keer op te moeten staan om iets te pakken, of om je tafelgenoten keer op keer te moeten vragen om iets door te geven. Vergeet niet om kleine vorkjes op de schaaltjes met kaas en vleeswaren neer te leggen. Idem dito met het jam of marmelade lepeltje.
Servetten
Afhankelijk van de ruimte die je hebt, kun je of een servet op het bord leggen, of je vouwt een servet op een mooie manier. Ook kun je een servet onder je mes en lepel leggen. Besteed ook hier aandacht aan en bekijk wat het mooiste oogt en ook hier geld, let op de symmetrie. Want ondanks dat er veel op een tafel staat, hoeft het niet rommelig en vol te ogen.
Bloemen
Als je een Paasstukje in de vorm van een bloemstuk op tafel wil plaatsen, hou dan rekening met de volgende dingen:
- Zet een Paasstukje van 40 centimeter hoog niet in het midden op de tafel. Je zorgt er op deze manier voor, dat de mensen elkaar niet kunnen zien en er dus omheen moeten praten.
- Als je toch gebruik wil maken van een hoog tafelstuk, zet die dan op een plek waar hij niet tot last is, bijv. aan de korte kant van een tafel waar niemand zit.
Het sleutelwoord is klein en subtiel. Zo kan ook een simpele tulp die gewoon op tafel ligt een hele mooie versiering zijn. Hou er alleen wel rekening mee, dat je die tulp dan op tijd uit het water haalt en de onderkant van de stengel even in aluminiumfolie doet om vlekken te voorkomen.
En voor de rest? Ontspan en geniet van je Paasbrunch. Je hebt er hard genoeg voor gewerkt, je hebt het verdiend!