Pasen: ontspannen brunchen met familie en vrienden

Pasen: ontspannen brunchen met familie en vrienden Weet je nog hoe het vorig jaar ging? De tafel feestelijk gedekt, paaseieren op tafel, en in het midden een Paasstukje. Samen brunchen met familie en vrienden, even tijd voor elkaar om samen stil te staan en te genieten van de paastijd. Tenminste... dat was het idee. Ware het niet dat de kinderen van je zus zich als kleine monsters gedroegen aan tafel, met als resultaat dat Oma last kreeg van stress en opvliegers, en eigenlijk weer naar huis toe wilde. Jij schaamde je plaatsvervangend voor het gedrag van die kinderen en je bleef maar excuses aanbieden bij je vrienden. Vooral nadat jouw vriendin in een ei was gaan zitten, die het grappige neefje op haar stoel had gelegd. Dat was het jaar dat je leerde dat eigeel in een linnenbroek niet zo gemakkelijk te verwijderen is als dat je denkt...

Maatregelen

Nu wordt het dus tijd om maatregelen te nemen. Een goede voorbereiding is het halve werk en met gezellige familie brunches helemaal.

Bepaal waar je je het meeste tegen opziet

Weten waar je het meeste tegen opziet is het begin. Want als jij weet waar jou knelpunten zitten, dan kun je daar je maatregelen op nemen. Waar zitten jouw knelpunten precies? Wat vind je lastig? Waar zie je tegenop? Neem de tijd om daar goed over na te denken

De Paasboodschappen

De Paasboodschappen kunnen stressvol zijn. Wat wil je eten, moet je vegetarisch koken of niet, lust iedereen datgene wat je op tafel wil zetten en wat moet je daar voor doen.
 • Maak hier een planlijst voor en maak deze ruim van te voren.
 • Denk hierbij ook aan een tijdschema, dat geeft rust.
 • Maak een aparte boodschappenlijst voor de Pasen en verdeel deze in houdbare en verse producten. De houdbare producten kun je nu al halen en voor de verse producten zou je kunnen overwegen om gebruik te maken van een online boodschappendienst, zoals die van de Albert Heijn of Jumbo. Het is dan handig om gebruik te maken van de bij passende app voor je boodschappen. het voordeel van het bijtijds bestellen van je boodschappen is dat je de zekerheid hebt dat je alles hebt wat je nodig bent en dat ze thuis bezorgd worden. Dit levert je tijdswinst op, je weet wat je af moet rekenen en geen boodschappenstress.

Bereid de Paastafel voor

Ook hier geldt hoe wil je de tafel gedekt hebben en wil je nog bijzondere versieringen tafel hebben staan
 • Heb je alles in huis om de tafel zo te versieren zoals jij dat graag wil?
 • Heb je voldoende serviesgoed om de tafel te dekken voor 12 personen? Heb je voldoende schalen voor op tafel? Hoe zit het met de servetten? Denk je dat je die nog hebt, of weet je dat je die nog hebt?
 • Moeten er nog dingen gekocht worden, of moet je door drie verhuisdozen heen om het Paaskleed te zoeken wat je schoonmoeder ooit voor je geborduurd heeft?
 • Maak ook hier een planlijst voor met een tijdsbepaling. Voor wanneer wil je wat bij elkaar gezocht hebben, kijk of het schoon en gestreken is.
 • Maak ook een tafelschikking. Door het maken van een tafelschikking voorkom je dat er mensen naast elkaar komen te zitten, die niets met elkaar gemeen hebben. En vergeet niet, mensen die tevreden naast elkaar zitten te praten, hebben geen tijd om zich te ergeren aan het gedrag van andere mensen!

Entertain de kinderen

Kinderen maken deel uit van ons leven en hebben ook invloed op ons leven. Wees dus reëel in wat je van de kinderen verwacht tijdens een feestelijke Paasbrunch. Als je verwacht dat de kinderen als keurig geklede volwassenen uren op hun stoel zitten te converseren, dan ga je behoorlijk de bietenberg op.

Hou dus rekening met de kinderen. Afhankelijk van de ruimte en mogelijkheden die je hebt, zou je een Paastafel apart voor de kinderen kunnen maken. Neem hier een laag tafeltje voor, waar ze gemakkelijk aan kunnen zitten en omheen kunnen lopen. Betrek de kinderen bij de Paasbrunch door ze zelf hun placemats te laten tekenen en zelf hun tafel te laten versieren. Zorg dat je een aantal "blanco" eieren hebt, die ze zelf kunnen versieren. In dit artikel vind je daar meer informatie over: Pasen: Creatief met uitgeblazen eieren.

Maak een noodplan

Dit is essentieel. Er komen altijd momenten dat je denkt “Argggg!!!! Dit gaat niet goed!”. Dan kan het zijn dat je wat extra tijd nodig hebt om de broodjes af te bakken omdat je vergeten bent de oven aan te doen. Of dat er kinderen zijn die elkaar de hersens in slaan uit verveling. Hiervoor is het noodplan bedoeld.

Noodplan om 15 minuten extra tijd te creëren

Bij mooi buitenweer: Eier-race
Benodigdheden: een aantal gekookte of rauwe eieren, afhankelijk van je humeur en de humor van je gasten, lepels, een horloge met een stopwatch.
 • Zet een parcours uit van ongeveer 50 meter in je tuin of in de straat. Het is de bedoeling dat de deelnemers de lepel in de mond doen, met daarop een ei. Nu moeten ze het parcours afleggen in een zo snel mogelijke tijd, zonder dat het ei van de lepel valt. Degene die de snelste tijd heeft, heeft gewonnen.
 • Afhankelijk de mogelijkheden kun je extra hindernissen toevoegen aan het parcours. Denk dan aan een tuinstoel waar de deelnemers op moeten gaan zitten, een Kliko waar drie maal om heen gelopen moet worden en ga zo maar door.
 • Variaties: (voor als je nog meer tijd nodig bent) Eier-race in tweetallen, waarbij er één persoon geblinddoekt is en de ander hem naar de finish toe moet praten.
 • Eier-race achteruit lopend, waarbij de deelnemer het parcours achteruitlopend af moet leggen.
 • Gebonden Eier-race: Dit gaat met tweetallen, waarvoor je twee eieren en twee lepels nodig hebt. Elke deelnemer krijgt een ei en een lepel en de beide deelnemers worden middels een sjaaltje met de benen aan elkaar gebonden (linkerbeen van de ene deelnemer aan het rechterbeen van de andere deelnemer)

Bij slecht weer: Ei-Tollen
Benodigdheden: Een paar hard gekookte eieren (verschillend van kleur) en een stopwatch.
 • Gekookte eieren zijn uitermate geschikt om mee te tollen. De bedoeling is dat elke deelnemer om de beurt een ei pakt en die voor zich op de tafel (of de grond) laat tollen. Degene die zijn ei het langst kan laten draaien, is de winnaar.
 • Variaties: in plaats van om de beurt, kunnen ook twee deelnemers tegen elkaar gaan tollen. Dit kan individueel, maar ook in teams.

Voor de kinderen

Wii

Kijk of de batterijen in de controllers zijn opgeladen en bereid de Wii voor, zodat je meteen kunt gaan spelen mocht dat nodig zijn. Ook is het handig om te kijken of de Wii spellen die je in huis hebt geschikt zijn voor alle gasten. Mocht dat niet het geval zijn, informeer of je gasten in het bezit zijn van leuke Wii spellen, of leen bij de buren.

Tekenfilms

Hiervoor is Netflix een uitkomst. Maak een speciaal profiel aan voor de kinderen. In dat profiel kun je aangeven welke Netflix-films en series de kinderen wel of niet mogen kijken. Zo hoef je je geen zorgen te maken of de kinderen films zien die niet bij hun leeftijd past. Heb je geen Netflix-account kijk dan of je een proefabonnement af kunt sluiten.

Samengevat: Ga zitten, bedenk en plan en voer die planning ook uit. Schakel hulptroepen als dat nodig mocht zijn en ook je gasten zijn vaak bereid om mee te werken. Prettige Paasdagen!
© 2009 - 2024 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pasen, de Paas High TeaPasen, de Paas High TeaSoms wil je voor de Pasen wat anders dan een brunch organiseren. Met Pasen is eten en een feestelijk gedekte tafel steed…
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Kinderliedjes: PalmpasenKinderliedjes: PalmpasenBinnen de Katholieke-, Orthodoxe- en Protestantse Kerk wordt de zondag voorafgaande aan Pasen, Palmzondag genoemd. Veel…
Van paasei tot paashaasVan paasei tot paashaasVan paasei tot paashaas: weet jij waarom er Pasen wordt gevierd en waarom er hazen, kuikentjes, eieren en nog veel meer…

Pasen: hoe dek ik de tafel voor de paasbrunch?Pasen: hoe dek ik de tafel voor de paasbrunch?Als je een Paasbrunch voorbereid, dan besteed je daar veel tijd en aandacht aan. Je nodigt mensen uit, je maakt een plan…
'Avondje uit' tip: UitwokkenJe ziet het steeds meer, wokrestaurants of een chinees restaurant met een wokgedeelte. Wokken is Big Business geworden.…
Sysnet (64 artikelen)
Laatste update: 21-02-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.