Creatief crisis koken

Creatief crisis koken En ja hoor, het is al weer zover. Het einde van het loon is in zicht, en er is nog een stuk maand over. De vaste lasten zijn betaald, maar er moet ook nog gegeten worden. En nu? Hoe kom je met een minimum aan geld een maximum aantal dagen door? Het is te doen, als je verstandig en zinvol inkoopt. En zorgt dat je de baas blijft over je koelkast.

Gooi niets meer weg

Voor alles op het gebied van eten en etenswaren is een efficiënte oplossing te bedenken. Neem nu eens een winterpeen. Die schillen we met de dunschiller omdat hij dan zo mooi oranje oogt. En hij mocht nog eens vies zijn. Vanaf nu doe je het anders : De winterwortel wordt extra goed gewassen, afgedroogd, en daarna geschild. De schillen die je anders weg zou doen, bewaar je. Dit geldt ook voor het buitenste blad van de kool, en de groene uiteinden van de prei. En de prei konten. Alles, maar dan ook alles aan groente wat nog heel en onbedorven is bewaar je.

Kook de aardappelen in de schil

Het merendeel van de vitamines en mineralen van de aardappel zitten onder de schil. Precies in dat gedeelte wat je er anders afschilt. Als je van plan bent om aardappelen, groente en vlees te eten, dan schil je tijdens dit soort momenten je aardappelen niet. Je wast ze goed, en kookt ze met schil en al. Als je gaat eten dan pel je ze ter plekke. Dit zorgt voor een smakelijke aardappel, en je gooit geen voedingsstoffen weg. Kook ook één aardappel extra, en bewaar die in de koelkast.

Snijd van elk stukje vlees één hap af, en bewaar dat

Als je karbonades of spek bakt, of saucijzen, van al het vlees wat je bakt, van elk stukje vlees snijd je één hap(je) af. Deze stukjes vlees doe je apart in een bakje in de vriezer of in de koelkast. Het lijkt misschien raar, maar niemand mist één hapje vlees. En hier moet je ook niet te koop mee lopen, dit moet je gewoon doen. Dit kun je doen als je het vlees al gebakken hebt, maar ook voordat je het vlees bakt, zou je al een stukje eraf kunnen snijden, en die hiervoor bestemmen.
Idem dito met gehaktballen. In plaats van ballen van 150 gr, ga je nu ballen maken van 125 gr. Die resterende 100 gr. bak je, en houd je apart.

Serveer een soep vooraf

Door een soepje vooraf te serveren, haal je de grootste trek weg, waardoor je minder nodig bent bij het hoofdgerecht. Klinkt misschien eenvoudig, maar zo is het wel. Van de groenteresten en afsnijdsels maak je een grote pan met groentebouillon. Deze zet je koud weg. Nu is regeren vooruit zien. Als je dus weet wat je vandaag eet, dan kun je dat morgen als soep eten.

Voorbeeld : Als je vandaag gestoofde prei eet, hou dan het kookvocht apart, een restant gekookte aardappel(s) en een handje met verse prei. Dit vormt de basis voor je soep van morgen. Hoe maak je deze preisoep? Neem het kookvocht van de prei, en de gekookte aardappel. Mix de aardappel door het kookvocht heen. Eventueel aanvullen met wat bouillon wat je in de koelkast hebt staan. Op smaak brengen met zout en peper. Tijdens de laatste minuten doe je het handje met verse prei erdoor, en een restje vlees. Maak niet meer dan één tot anderhalve liter.

Met dit als basis, bouillon en gekookte aardappel kun je eindeloos variëren. Wat dacht je van een restant:
  • witte bonen en mosterd, voor witte bonen en mosterdsoep
  • 2 theelepels kerrie en een handje rijst : kerriesoep.
  • 1 gefruite ui, en een restje kaas : gebonden uiensoep
  • Bloemkoolresten met nootmuskaat : bloemkoolsoep.

Koop peulvruchten

Koop witte of bruine bonen, erwten of kapucijners en eet dat iets vaker. Als je en dubbele hoeveelheid bonen in de week zet, dan kun je daar twee keer van eten. Eén keer als soep, en de andere keer gewoon als bonen, met aardappelen en vlees. Kook de dubbele hoeveelheid bonen, samen met het bewaarde groenteafval. Als de bonen gaar zijn, dan haal je de helft eruit. Dit eet je gewoon met aardappelen en groente, of misschien wel in een Mexicaanse groenteschotel. Van het restant wat nu nog over is aan bonen, haal je er 1/3 e uit. De rest van de bonen met de groente resten pureer je met een staafmixer (of met de gewone mixer) Nu doe je de bonen die je apart had gezet weer terug. Doe hier de restanten vlees door die je bewaard hebt in de koelkast. Zo heb je een gevulde soep, zonder dat je hier extra inkopen voor hebt moeten doen.

Succes en eet smakelijk!
© 2009 - 2024 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope maaltijden voor een prikkieGoedkope maaltijden voor een prikkieHet is oh zo makkelijk om in als je klaar bent van je werk even bij de C100, Super de Boer of de Albert Hein naar binnen…
De voordelen van soep: snel, goedkoop en een berg groenteDe voordelen van soep: snel, goedkoop en een berg groenteBijna niets in de keuken is zo simpel, veelzijdig en voedzaam als soep. Met de juiste keus aan ingrediënten zit soep boo…
Basisrecept voor doorgestoken groentesoep en pureesoepBasisrecept voor doorgestoken groentesoep en pureesoepEen doorgestoken soep is een soep dat gemixt is. Pureesoepen zijn gepureerde soepen. Lees hier welke bestanddelen deze s…
Een recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snertEen recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snertWat is er heerlijker in de koude wintermaanden dan erwtensoep, ook wel snert genoemd. Het is belangrijk om te weten dat…

'Avondje uit' tip: UitwokkenJe ziet het steeds meer, wokrestaurants of een chinees restaurant met een wokgedeelte. Wokken is Big Business geworden.…
Onverwachte gasten, wees voorbereid en vermijd stress!Onverwachte gasten, wees voorbereid en vermijd stress!Een fulltime baan, een huishouding, hobbies en een druk sociaal leven. Eigenlijk al teveel omhanden, belt je partner ook…
Sysnet (64 artikelen)
Laatste update: 15-02-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.