Goedkope maaltijden voor een prikkie
Het is oh zo makkelijk om in als je klaar bent van je werk even bij de C100, Super de Boer of de Albert Hein naar binnen te vliegen en om daar een klant en klare maaltijd uit de koeling te halen. Of om de frituurpan aan te zetten als al jouw gezinsleden op verschillende momenten thuiskomen, en je wilt snel iets op tafel zetten. Snelheid kost wel geld. Nu is regeren vooruitzien, en met behulp van de volgende tips ben je in staat om voor een prikkie goede en gezonde maaltijden op tafel te zetten,
Maak een weekmenu
Als je jouw maaltijden van te voren bedenkt, dan weet je ook wat je in huis moet hebben, en hoeveel tijd het kost om te bereiden. Hierdoor kun je jouw (gezins) activiteiten beter op de maaltijden afstemmen. Zo kun je zaterdags een maaltijd soep koken en daar 2 x van eten. Een keer op de dag zelf, en de andere keer op de dag dat het spitsuur is in jouw gezin.
Door een weekmenu kun je gebruik maken van de aanbiedingen die er zijn. En door groot in te kopen, en dan portie gewijs in te vriezen, heb je nooit te veel maar ook niet te weinig.
Plan een “voorbereidings dag”
Op die dag hou je je de hele dag bezig met het snijden van prei, wortel, uien etc. Alles wat je normaler wijze gebruikt, maar waar je wel tijd in moet stoppen om schoon te maken. Dit vries je in grote zakken in, zodat je een handje kunt grijpen als je dat nodig bent. Ook kun je op deze dag “noodmaaltijden” koken. Denk dan aan Hachee, aan Goulash, maar ook aan simpele dingen zoals rijst. Weeg eens een portie gekookte rijst af, en vries porties gekookte rijst in. Dit kun je warm maken met Hachee of Goulash in de magnetron voor als je geen zin hebt om te koken. Ook vlees kun je prima gebakken en in porties invriezen.
Restanten
Ga zinvol met restanten om. Heb je een rest rijst over? Doe het in een portiebakje en in de vriezer. Heb je een stukje vlees over? Idem dito. Heb je een restant droge groente over? Doe het in de vriezer. (denk hierbij aan doperwten, sperziebonen, tuinbonen, maïs etc. Alles zonder papje). Al deze restanten kunnen na verloop van tijd genoeg zijn om dienst te doen als vulling bij een maaltijdsoep, maar ook kunnen ze goed dienst doen als vulling van een omelet. Doe een zoete tomatensaus bij die omelet of een hartige pinda saus, en eet er de bewaarde rijst bij. In het artikel
Koken voor een prikkie : Creatief met Bloemkool kun je lezen hoe je door gebruik te maken van een bloemkool, 3 verschillende gerechten voor 3 dagen kunt maken met één bloemkool, zonder dat je 3 maal hetzelfde eet.
Maak gebruik van gedroogde peulvruchten
Door gebruik te maken van gedroogde peulvruchten ontzie je jouw beurs ook behoorlijk. Gedroogde peulvruchten zijn goedkoper dan de blikversie en gezonder. Ook kun je gedroogde peulvruchten als vleesvervanger gebruiken. Waarom geen Hachee gemaakt met bruine bonen? Of Goulash met kapucijners? Het Is misschien een combinatie waar je zo één twee drie niet aan denkt, maar daarom kan het wel lekker zijn.
Tip : Vries geen gekookte pasta in. Gekookte pasta wordt snotterig, en levert praktisch geen tijdswinst op.