De voordelen van soep: snel, goedkoop en een berg groente
Bijna niets in de keuken is zo simpel, veelzijdig en voedzaam als soep. Met de juiste keus aan ingrediënten zit soep boordevol groente, is het laag in calorieën, goedkoop, snel klaar en makkelijk in te vriezen. En het is lekker! Wat is er nou beter na een frisse neus of een forse plensbui dan een kop dampende soep? De bereiding is simpel en de voordelen zijn eindeloos. Of je nou meer groente wilt eten, een aantal kilo's wilt afvallen, snel klaar wilt zijn in de keuken of een goedkope en gezonde lunch of maaltijd wilt bereiden.
De geschiedenis van soep
Soep is waarschijnlijk zo oud als de mensheid. Zodra mensen gingen koken, maakten ze soep. Waarschijnlijk werden de eerste soepen van zetmeelrijke grondstoffen gemaakt, zoals granen, aardappelen en wortelachtige groentes. Het was een eenvoudige manier om voedsel gelijkmatig te verhitten en dingen eetbaar te maken die rauw niet verteerbaar waren. Historici vermoeden dat het serveren van soep de basis vormde voor het ontstaan van restaurants in de 18e eeuw. Het is opvallend dat soep vloeibaar is, waardoor je zou verwachten dat het gedronken wordt. De etiquette heeft echter altijd voorgeschreven dat het met een lepel gegeten dient te worden.
De bereiding van soep
Soep kun je op verschillende manieren maken, maar de basis is eigenlijk heel simpel. Het belangrijkste hulpmiddel dat je eventueel nodig hebt is een staafmixer of iets anders waarmee je groente kunt pureren. Fruit een ui in een beetje olie, voeg daar eventueel wat stukjes aardappel aan toe voor een stevige soep en vervolgens voeg je hier groente of peulvruchten aan toe. Leng het aan met water, voeg bouillon en eventueel andere kruiden toe, kook de groente gaar en pureer alle ingrediënten tot een mooie, dikke soep.
Ingrediënten: goedkoop en eindeloze variatie
Bekende ingrediënten voor soep zijn pompoen, broccoli, courgette, tomaten en linzen. Maar bijna elke andere groente (of een combinatie) leent zich voor soep. Denk aan rode bieten (voor een prachtige, roze soep), witlofsoep of zelfs boerenkoolsoep, lekker met een beetje pindakaas. Groenten en peulvruchten zijn goedkope ingrediënten, helemaal als je groente op de markt en van het seizoen koopt. Welke groente er ook in de aanbieding is, je kunt er bijna altijd wel soep van maken.
Een ideale manier om veel groente te eten
Als je een soep maakt op basis van groenten en peulvruchten, is het een gezonde maaltijd. Het Voedingscentrum heeft in 2015 het advies voor de aanbevolen hoeveelheid groente per dag verhoogd van 200 naar 250 gram. Dat is een bord vol. Als je groente tot soep pureert, kun je aardig wat groente kwijt en ben je al een eind op weg voor je dagelijkse portie.
Makkelijk te bewaren
Het voordeel van soep is dat je het van tevoren kunt klaarmaken. Zo maak je alvast vóór het schaatsen een grote pan erwtensoep, zodat je verkleumd bij thuiskomst in een mum van tijd een kop dampende, stevige soep voor je hebt staan. Soep is bovendien heel makkelijk in te vriezen. Als je dat in porties doet, grijp je nooit mis als je zin hebt in soep. En als je regelmatig soep maakt, kun je ook nog kiezen welke soep je uit de vriezer pakt.
Makkelijk mee te nemen
Je zou het misschien niet zeggen, maar eigenlijk is soep heel makkelijk mee te nemen. Er zijn thermosbekers te koop met een brede opening,
food jars genaamd. Als je tijdens het ontbijt een portie soep uit de vriezer ontdooit en opwarmt, blijft het in een thermosbeker zeker tot de lunch warm. Neem er eventueel een dubbele boterham bij en je hebt een voedzame, smakelijke maaltijd waar je je collega's jaloers mee maakt.
Soep: ideaal als je wilt afvallen
Voor mensen die op de calorieën willen letten is soep een heel fijn gerecht. Als je het bereidt op basis van groenten, eventueel aangevuld met peulvruchten, bevat soep veel vitaminen, vezels en mineralen en gemiddeld zo'n 100 tot 150 calorieën voor een kop stevige, vullende soep van 250 ml. Een ideale manier om veel groenten en voedingstoffen binnen te krijgen en een verzadigd gevoel over te houden. Het is raadzaam om de soep zelf maken. Dan weet je tenminste precies wat erin is gegaan. Tip: voor veel soepen is het helemaal niet nodig om room toe te voegen. Groenten als pompoen en bloemkool leveren uit zichzelf al een romige soep op. Een meegekookte aardappel doet ook wonderen.
Onderzoek: soep verzadigt beter
Een stevige soep verzadigt beter dan vast voedsel. Bij een experiment in het BBC-programma '10 Things You Need To Know To Lose Weight' at de ene helft van de proefpersonen aardappelen, groente, vlees met een glas water ernaast. De andere helft kreeg hetzelfde, maar nu was alles met het water in een blender gemixt tot een dikke soep. De tweede groep bleef langer verzadigd dan de eerste groep. Op MRI-scans bleek dat bij de eerste groep het glas water meteen de maag weer uit liep. Bij de tweede groep was het water gemengd met het vaste voedsel, waardoor het in de maag bleef en dus voor een vollere maag zorgde.
Soep, niets dan voordelen
Ben je niet zo handig in de keuken? Soep maken kan iedereen! Wil je liever niet te lang in de keuken staan? Een grote pan soep is zó gemaakt en als je die in porties invriest, geef je jezelf dagenlang een flinke groenteboost. Een beperkt boodschappenbudget? Soep is goedkoop, lekker en voedzaam. Wil je afvallen? Verwen jezelf met een heerlijk kop vol vitaminen, vezels en mineralen. Wel de verzadiging, niet de calorieën. Het enige dat je nodig hebt is een grote pan, een staafmixer, bouillon en een flinke hoeveelheid groenten en peulvruchten naar keuze.