Basisrecept voor doorgestoken groentesoep en pureesoep

Basisrecept voor doorgestoken groentesoep en pureesoep Een doorgestoken soep is een soep dat gemixt is. Pureesoepen zijn gepureerde soepen. Lees hier welke bestanddelen deze soepen bevatten en met het basisrecept kunt u ook heerlijke zelfgemaakte doorgestoken soepen maken.

Bestanddelen van doorgestoken groentesoepen of pureesoepen

Vocht

Gewoonlijk water, soms ook het kookvocht van aardappelen of groenten die in de soep verwerkt worden

Bindstof

In een doorgestoken groentesoep vormen de aardappelen altijd de bindstof. Reken ongeveer 300 gram per liter water, wat overeenkomt met drie middelgrote aardappelen. In plaats van verse aardappelen te schillen, kunt u ook het overschot van gekookte aardappelen gebruiken. Nieuwe aardappelen zijn niet geschikt om een pureesoep te maken.

Vetstof

Reken 20 gram per liter vocht. Dit komt overeen met een stukje boter zo groot als een okkernoot. Naast boter en plantaardige vetstoffen kunt u ook olijfolie gebruiken.

Producten die de smaak, de voedende waarde en het uitzicht van de soep verbeteren

In doorgestoken soepen zijn dit vooral groenten. U kunt bij elkaar passende groenten combineren of u kunt één enkele groente gebruiken. Deze worden in stukken van 1 ½ tot 2 centimeter gesneden. Ongeveer 30 gram ui per liter vocht komt in elke soep voor. De groente die overheerst qua smaak of hoeveelheid geeft de naam aan de soep, bijvoorbeeld preisoep, tomatensoep, seldersoep. Normaal wordt van de betrokken groente een gedeelte fijngesneden, afzonderlijk gestoofd of gebruind en als versiering bij de soep gevoegd voor het opdienen.

Kruiden en specerijen

In alle doorgestoken soepen wordt peper gebruikt. Zout meestal ook, maar is niet nodig. Vaak wordt er ook een kruidenbosje van tijm, laurier en kruidnagel toegevoegd in bijvoorbeeld tomaten- en uiensoep, maar niet in prei-of seldersoep, omdat de smaken niet bij elkaar passen.

Kleurstoffen

In de pureesoepen zijn het vooral de groenten die de kleur aan de soep geven. Deze kleur moet dan ook goed waar te nemen zijn. Bijvoorbeeld wortelsoep: oranje; tomatensoep: rood; uiensoep: bruin; seldersoep: groen.

Basisrecept

Maak de ui en de groenten schoon en spoel ze goed in koud water. Schil de aardappelen en spel ze in koud water. Snijd de groenten en de aardappelen in stukken van 2 centimeter, de ui in stukken van ½ centimeter. Laat de vetstof goed heet worden in een kookpan en fruit er de ui goudgeel in. Voeg de aardappelen, groenten en een halve kop water toe en stoof alles enkele minuten om zoveel mogelijk geurige bestanddelen in de soep te krijgen. Voeg de kruiden, het kruidenbosje of kruidentuiltje en het water toe. Plaats de deksel op de kookpan en breng de soep aan de kook. Matig het vuur en laat zachtjes gaar koken in 20 tot 30 minuten (Peulvruchten hebben een langere gaartijd nodig). Verwijder het kruidenbosje uit de soep. Steek de soep door of mix ze fijn. Laat ze opnieuw 5 minuten doorkoken om de vrijgekomen zetmeelkorrels volledig te laten zwellen. Stoof ondertussen afzonderlijk de garnering van de soep. Voeg deze later bij de soep. Proef en breng op smaak, eventueel met vlees- of groente-extract. Serveer het zeer warm.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf soep makenZelf soep makenZelf soep maken is voor veel mensen teveel werk, zeker in deze drukke tijd. Toch is dat erg zonde. Zelfgemaakte soepen b…
Groentensoep, tomaten-groentensoep en kippensoep receptenGroentensoep, tomaten-groentensoep en kippensoep receptenGroentesoep is een prima vervanging voor een uitgebreide warme maaltijd. Er zit zon beetje alles in wat je nodig hebt.…
Recept: Vinaigrettes met citroenRecept: Vinaigrettes met citroenEen goede vinaigrette bestaat volgens de Franse traditie uit drie eenheden olie en een eenheid rode wijnazijn. Die azijn…
Recept: Soepen van vroegerRecept: Soepen van vroegerSoepen van oma blijven de lekkerste. Zij maakt haar soepen namelijk zelf! Heeft u zin in een lekker nostalgisch soepje,…

Diverse manieren om soep te garnerenEr zijn vele manieren om uw soep of bouillon te garneren, om een extraatje toe te voegen aan uw zelfgemaakte soep. Denk…
De voordelen van CafeineDagelijks genieten vele Nederlanders van een dosis cafeïne in de vorm van koffie of cola. Alhoewel er vele negatieve ver…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.