Basisrecept voor doorgestoken groentesoep en pureesoep

Bestanddelen van doorgestoken groentesoepen of pureesoepen
VochtGewoonlijk water, soms ook het kookvocht van aardappelen of groenten die in de soep verwerkt worden
Bindstof
In een doorgestoken groentesoep vormen de aardappelen altijd de bindstof. Reken ongeveer 300 gram per liter water, wat overeenkomt met drie middelgrote aardappelen. In plaats van verse aardappelen te schillen, kunt u ook het overschot van gekookte aardappelen gebruiken. Nieuwe aardappelen zijn niet geschikt om een pureesoep te maken.
Vetstof
Reken 20 gram per liter vocht. Dit komt overeen met een stukje boter zo groot als een okkernoot. Naast boter en plantaardige vetstoffen kunt u ook olijfolie gebruiken.
Producten die de smaak, de voedende waarde en het uitzicht van de soep verbeteren
In doorgestoken soepen zijn dit vooral groenten. U kunt bij elkaar passende groenten combineren of u kunt één enkele groente gebruiken. Deze worden in stukken van 1 ½ tot 2 centimeter gesneden. Ongeveer 30 gram ui per liter vocht komt in elke soep voor. De groente die overheerst qua smaak of hoeveelheid geeft de naam aan de soep, bijvoorbeeld preisoep, tomatensoep, seldersoep. Normaal wordt van de betrokken groente een gedeelte fijngesneden, afzonderlijk gestoofd of gebruind en als versiering bij de soep gevoegd voor het opdienen.
Kruiden en specerijen
In alle doorgestoken soepen wordt peper gebruikt. Zout meestal ook, maar is niet nodig. Vaak wordt er ook een kruidenbosje van tijm, laurier en kruidnagel toegevoegd in bijvoorbeeld tomaten- en uiensoep, maar niet in prei-of seldersoep, omdat de smaken niet bij elkaar passen.
Kleurstoffen
In de pureesoepen zijn het vooral de groenten die de kleur aan de soep geven. Deze kleur moet dan ook goed waar te nemen zijn. Bijvoorbeeld wortelsoep: oranje; tomatensoep: rood; uiensoep: bruin; seldersoep: groen.