Koekjes bakken, tips en trucs
Op een middag koekjes bakken, samen met kinderen of alleen, is altijd leuk en levert een leuke traktatie op. Soms gaat het niet helemaal goed. Hier enkele tips en trucs om de koekjes nog beter te laten lukken.
Kruimelig deeg
Waarschijnlijk zit er teveel bloem in het deeg. U hoeft het deeg niet weg te gooien!. Voeg geleidelijk wat roomboter of margarine en eventueel wat suiker toe. Goed doorkneden totdat het deeg weer glad is.
Het lukt niet om het deeg uit te rollen
- Het deeg bevat te veel of te weinig bloem. Bij teveel bloem kunt u de aanwijzing bij kruimelig deeg volgen, bij te weinig bloem nog wat bloem toevoegen en goed doorkneden.
- Het deeg is te warm en hierdoor slap. U kunt het deeg dan tot een bol kneden, in plastic folie verpakken en vervolgens in de koelkast plaatsen tot het weer stevig is.
- U kunt het deeg het beste uitrollen tussen twee lagen plastic folie. Hiermee voorkomt u dat het deeg aan het aanrecht vastplakt en er hoeft geen extra bloem te worden toegevoegd aan het deeg waardoor het minder snel kruimelig wordt.
Mijn koekjes lopen uit tijdens het bakken
Waarschijnlijk bevat het deeg te weinig bloem. Bak daarom altijd eerst een proefkoekje om te kijken of het deeg de juiste consistentie heeft. Als het deeg uitloopt kunt u nog wat bloem toevoegen
De koekjes bakken vast aan het bakblik
- Het bakblik is niet voldoende ingevet
- De koekjes zijn niet goed gaar geworden of op een te hoge temperatuur gebakken waardoor de onderkant niet gaar is en de bovenkant wel.
Het bewaren van koekjes
- Bewaar ze in een luchtdichte trommel. Indien u meerdere lagen koekjes heeft kunt u deze het beste scheiden met aluminiumfolie, dit neemt geen vet op waardoor de koekjes lekker vers blijven.
- Indien u geen luchtdichte trommel heeft kunt u ze het beste in een stevige plastic zak worden bewaard
- Koekjes die veel vet bevatten kunt u beter koel bewaren.
- Invriezen is mogelijk bij koekjes maar het loont niet echt de moeite