Koekjes bakken, tips en trucs

Op een middag koekjes bakken, samen met kinderen of alleen, is altijd leuk en levert een leuke traktatie op. Soms gaat het niet helemaal goed. Hier enkele tips en trucs om de koekjes nog beter te laten lukken.

Kruimelig deeg

Waarschijnlijk zit er teveel bloem in het deeg. U hoeft het deeg niet weg te gooien!. Voeg geleidelijk wat roomboter of margarine en eventueel wat suiker toe. Goed doorkneden totdat het deeg weer glad is.

Het lukt niet om het deeg uit te rollen

  • Het deeg bevat te veel of te weinig bloem. Bij teveel bloem kunt u de aanwijzing bij kruimelig deeg volgen, bij te weinig bloem nog wat bloem toevoegen en goed doorkneden.
  • Het deeg is te warm en hierdoor slap. U kunt het deeg dan tot een bol kneden, in plastic folie verpakken en vervolgens in de koelkast plaatsen tot het weer stevig is.
  • U kunt het deeg het beste uitrollen tussen twee lagen plastic folie. Hiermee voorkomt u dat het deeg aan het aanrecht vastplakt en er hoeft geen extra bloem te worden toegevoegd aan het deeg waardoor het minder snel kruimelig wordt.

Mijn koekjes lopen uit tijdens het bakken

Waarschijnlijk bevat het deeg te weinig bloem. Bak daarom altijd eerst een proefkoekje om te kijken of het deeg de juiste consistentie heeft. Als het deeg uitloopt kunt u nog wat bloem toevoegen

De koekjes bakken vast aan het bakblik

  • Het bakblik is niet voldoende ingevet
  • De koekjes zijn niet goed gaar geworden of op een te hoge temperatuur gebakken waardoor de onderkant niet gaar is en de bovenkant wel.

Het bewaren van koekjes

  • Bewaar ze in een luchtdichte trommel. Indien u meerdere lagen koekjes heeft kunt u deze het beste scheiden met aluminiumfolie, dit neemt geen vet op waardoor de koekjes lekker vers blijven.
  • Indien u geen luchtdichte trommel heeft kunt u ze het beste in een stevige plastic zak worden bewaard
  • Koekjes die veel vet bevatten kunt u beter koel bewaren.
  • Invriezen is mogelijk bij koekjes maar het loont niet echt de moeite
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taai taai, speculaas en honingplaatkoekKunt u zich ook al zo verheugen op pakjesavond. De sinterklaas-cd staat op, de gordijnen dicht, kaarsjes aan. Wachten ma…
Notenkransjes, sesamkoekjes en zandkoekjesNotenkransjes, sesamkoekjes en zandkoekjesDe herfst- en kerstvakantie zijn ideale momenten om samen met de kinderen koekjes te bakken. Regen en wind buiten, gezel…
Zandkoekjes bakken met kinderenZandkoekjes bakken met kinderenEen van de makkelijkste recepten voor kinderen om te maken zijn zandkoekjes. Het recept is supersimpel, de ingrediënten…
Zelf kruidnoten en speculaaspoppen makenSinterklaas komt er weer aan en de schappen liggen alweer vol met lekkers. Wilt u toch zelf uw lekkernijen maken? Dat ka…

Baby's eerste hapjeBaby's eerste hapjeZodra je kind kan en mag gaan eten zijn er tal van variatie's mogelijk. Je kunt zelf heerlijke en makkelijke hapjes voor…
Help mijn brood is een misbakselBakken is leuk en lekker en vers brood is natuurlijk geweldig. Maar helaas lukt niet elk broodbaksel elke keer even goed…
Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.