Ontbijt op bed: voordelen en nadelen van ontbijten op bed

Ontbijt op bed: voordelen en nadelen van ontbijten op bed Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Een ontbijt op bed is voor heel wat mensen ook een perfecte start van de dag. Er zijn echter heel wat voordelen en nadelen aan een ontbijt op bed. Tijd nemen om te ontbijten is alvast een goed idee. In je bed geniet je dubbel van je ontbijt en kan je wat bijpraten met je partner, na een drukke werkweek. Een nadeel is dat je vlekken kan maken en dat kruimels in het bed kunnen achterblijven. Zorg bij een ontbijt op bed steeds voor gezonde ingrediënten. Brood of ontbijtgranen, gezond beleg, zuivel en fruit zijn essentiële voedingsproducten voor een gezonde start van de dag. Een ontbijt op bed is een plezier voor één of zelfs voor beide partners. Heel wat mannen of vrouwen serveren op Valentijnsdag een heerlijk eigen gemaakt gezond ontbijt op bed.

Het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag

Het ontbijt wordt ook wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Het stevige ontbijt moet je voldoende energie geven om de dag goed aan te vatten. Tevens zorgt een goed en gezond ontbijt ervoor dat je genoeg energie hebt om tot de middag zonder snoepjes of koek actief te zijn. Mensen die nooit ontbijten hebben niet alleen minder energie, maar grijpen eveneens sneller naar lekkernijen. Het is erg belangrijk om elke dag goed te ontbijten. Maak tijd voor een goed en gezond ontbijt, ook al heb je weinig tijd. Het is ook perfect mogelijk om je gezond ontbijt de dag ervoor al voor te bereiden. Op deze manier is het alsnog mogelijk om gezond te ontbijten, ook al heb je er weinig of geen tijd voor.

Waaruit bestaat een gezond ontbijt?

Een gezond ontbijt is onontbeerlijk voor een energierijke start van de dag. Bij het ontbijt doe je er goed aan om vier gezonde voedingsproducten op te nemen.

Een gezond ontbijt bevat brood, gezond beleg, zuivel en fruit. / Bron: TiBine, PixabayEen gezond ontbijt bevat brood, gezond beleg, zuivel en fruit. / Bron: TiBine, Pixabay
Brood of ontbijtgranen
Deze producten bevatten heel wat voedingsvezels die ervoor zorgen dat je heel lang een verzadigd gevoel hebt. Perfecte voedingsmiddelen zijn bruin brood, meergranenbrood of volkorenbrood. Muesli of havermout zijn volwaardige alternatieven voor een gezond ontbijt. Denk vooral aan de varianten met volkorenproducten die niet veel koolhydraten (suikers) bevatten.

Gezond broodbeleg
Broodbeleg bestaat er in honderden varianten. De beste keuze bij zoet broodbeleg is appelstroop, honing of vruchtenhagel. Indien je bijvoorbeeld vleeswaren verkiest, dan doe je er goed aan om te kiezen voor magere vleeswaren zoals kipfilet of beenham. Ook bij kaas als beleg kies je best voor magere en vetarme kazen, in plaats van volvette of roomkazen.

Zuivelproducten
Magere zuivelvarianten zijn de beste keuze bij een gezond ontbijt. De beste producten zijn karnemelk, halfvolle of magere melk en magere kwark of yoghurt.

Fruit bij het ontbijt
Het is een goed idee om ‘s ochtends fruit te eten. Je kan bijvoorbeeld stukjes fruit snijden en in je yoghurt mengen. Drink bij het ontbijt ook vruchtensappen met voldoende vitamine C. Vruchtensappen met voldoende vitamine C en foliumzuur zijn sinaasappelsap, grapefruitsap en ananassap.

Voordelen van ontbijten op bed

Samen als partners nog even genieten

Een ontbijt op bed leent zich uitstekend om nog even na te genieten van je ochtend. Indien jullie beiden een drukke baan hebben, dan kan een ontbijt op bed heel ontspannend zijn en de mogelijkheid bieden om nog even bij te praten. Eventueel kan je op een zondagmorgen de kindjes erbij betrekken en vragen dat ze ook even helpen bij het klaarmaken van het ontbijt. Op deze manier beleven jullie een perfect gezinsmoment met een heerlijk gezond ontbijt op bed.

Een volledig en gebalanceerd ontbijt

Een ontbijt op bed is iets speciaals en daar neem je de tijd voor. Als je veel tijd hebt, is het logisch dat je streeft naar een gezonde en gevarieerde maaltijd. Ontbijten op bed is meestal ook een garantie voor een lekker en gezond ontbijt. Vaak duurt de maaltijd dan ook wat langer en wordt het ontbijt dan ook een brunch met allerlei lekkere ingrediënten. Zin in een glaasje champagne? Een ontbijt op bed met een glaasje champagne maakt het plaatje volledig.

Ontbijt bestellen en levering aan huis

Heb je absoluut geen zin om een ontbijt op bed klaar te maken? Dan is het een goed idee om een ontbijt te bestellen en te laten leveren aan huis. Het enige werk dat je nog dient te doen is de lekkernijen zoals broodjes, beleg en zoetigheden op een bordje te leggen en te presenteren op een bedtafeltje. Heel wat jeugdverenigingen of goede doelen vragen steun en vaak gebeurt dit via aangeboden ontbijten aan huis. Je kan je goed hart tonen door een ontbijt van hen te kopen.

Moeite doen voor je partner

Op regelmatige basis een ontbijt op bed brengen is een teken van liefde en appreciatie voor je partner. Elke partner houdt ervan om verwend te worden met een heerlijk uitgebreid ontbijt.

Nadelen van ontbijt op bed

Kruimels in bed

Niets zo vervelend als kruimels in bed na je ontbijt. Je doet er goed aan om een laken, deken of handdoek onder je ontbijt te leggen. Zo kan je alle kruimels opvangen en vervolgens uitschudden in de buitenlucht. Je zou absoluut niet willen dat de goede sfeer wordt verpest door wat vervelende kruimels die in je bed achterblijven.

Risico op vlekken

Frisdranken, of een glaasje champagne bij je ontbijt, kunnen vlekken geven. Je doet er goed aan om een bescherming te leggen over je lakens of bedsprei, zodat deze niet vuil kunnen worden. Pas om met rode wijn, want deze vlekken zijn moeilijk te verwijderen. Andere vlekken kunnen perfect verwijderd worden met een wasbeurt.

Hoge verwachtingen van je partner

Te veel ontbijt op bed voor je partner is eventueel een risico of nadeel. Je partner zou kunnen verwachten dat je dit elke week klaarmaakt. Doe er dus goed aan om een speciaal ontbijt te voorzien voor een speciale gelegenheid. Op deze manieren zijn de verwachtingen niet al te hoog, waardoor eventuele mogelijke spanningen in de relatie kunnen vermeden worden.
© 2018 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtGewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtEen gezond ontbijt zorgt voor gewichtsverlies. Lees hier hoe je gewicht gaat verliezen door gezond te ontbijten. Naast g…
Waarom is goed ontbijten belangrijk?Waarom is goed ontbijten belangrijk?Waarom is goed ontbijten belangrijk? Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Toch wordt het ontbijt door ve…
Gezond ontbijtenGezond ontbijtenHet ontbijt is het belangrijkste eetmoment van de dag. Het geeft energie en zet je stofwisseling in werking. Je bent in…
Ontbijt overslaanOntbijt overslaanIndien men 's ochtends niet ontbijt, heeft men alles behalve concentratie. Er zijn verschillende redenen te bedenken waa…

Brunch organiseren: 7 tips voor een geslaagde brunchBrunch organiseren: 7 tips voor een geslaagde brunchBrunchen is bij heel wat mensen een favoriete activiteit op zondag. Ook op traditionele feestdagen komen families en vri…
Een Friesche eetgeschiedenis van Anne van LieshoutrecensieEen Friesche eetgeschiedenis van Anne van LieshoutAnne van Lieshout schreef ‘Een Friesche eetgeschiedenis, Historische recepten uit de achttiende en negentiende eeuw’. He…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay (bewerkt)
  • Een.be, https://dagelijksekost.een.be/gerechten/ontbijt-op-bed
  • Libelle-lekker.be, https://www.libelle-lekker.be/artikelen/85529/ontbijt-op-bed-voor-moederdag
  • Afbeelding bron 1: TiBine, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.