Simpele gerechten voor een heerlijke brunch

Simpele gerechten voor een heerlijke brunch Eerst uitslapen en daarna lekker brunchen, samen met familie of vrienden. Maar wat serveer je dan? Bij een brunch maak je een combinatie van warme en koude gerechten. Naast brood en croissants kun je bijvoorbeeld soep, flensjes, salades en quiches serveren. Deze warme gerechten maak je een dag voor de brunch, zodat je ze alleen maar op hoeft te warmen. Bij een brunch is een schaaltje yoghurt of wat vers fruit ook erg lekker. Tijdens het brunchen geef je de gasten koffie, thee, vruchtensap, zuivelproducten of water.

Wat is brunchen?

Brunchen is ontstaan uit de woorden breakfast en lunch. Het is dus een combinatie van ontbijt en lunch. Brunchen is bedacht door de Amerikanen maar ook in Nederland erg populair. De meeste mensen brunchen in het weekend of tijdens de feestdagen. Bij een ontbijt wordt een broodmaaltijd geserveerd. Een lunch bestaat uit brood, meerdere warme gerechten en luxe producten. Bij een brunch serveer je brood met soep, salades, flensjes, yoghurt, vers fruit of iets dergelijks. De meeste mensen brunchen tussen tien en elf uur, omdat het te laat is voor een ontbijt, maar te vroeg voor de lunch. De warme gerechten kun je de dag voor de brunch al bereiden.

Wat serveer je tijdens een brunch?

Een brunch bestaat uit brood in combinatie met verschillende gerechten. De onderstaande gerechten zijn gemakkelijk te bereiden en kunnen een dag voor de brunch al worden gemaakt.

Serveer:
  • Brood, broodjes, croissants, suikerbrood, crackers, beschuit
  • Broodbeleg, zoet en hartig, verschillende kaassoorten, rollade
  • Flensjes of pannenkoeken
  • Gekookte, gevulde of gebakken eieren
  • Salades
  • Quiches
  • Yoghurt met of zonder muesli
  • Vers fruit of vruchtensap

Een feestelijk gedekte tafel

Serveer de gerechten op een mooi gedekte tafel. Hiervoor gebruik je je mooiste servies, zilveren bestek en mooie glazen. Kies voor bijpassende servetten en maak het geheel af met verse bloemen. Om stress te voorkomen kun je de tafel de dag voor de brunch alvast dekken. Wil je een brunch met een luxe uitstraling? Serveer dan champagne of een mousserende wijn bij de gerechten.

Enkele geschikte gerechten voor de brunch zijn:

Een quiche met broccoli

Een quiche is een hartige taart met een bodem van bladerdeeg of zanddeeg. Voor de vulling worden opgeklopte eieren en room gebruikt, vermengd met andere ingrediënten.

Ingrediënten

  • 6-10 plakjes bladerdeeg
  • 2 stronken broccoli
  • 6 eieren
  • 200 ml crème fraîche of room
  • Fijn gesneden bieslook of peterselie
  • 150 gram geraspte kaas
  • Zout/peper
  • 1 theelepel mosterd
  • Eventueel een plak ham, in blokjes gesneden

De mogelijkheden voor het maken van een quiche zijn eindeloos, op internet zijn talloze voorbeelden te vinden. Je kunt de broccoli uit dit recept ook vervangen voor een bloemkool en de room of crème fraîche voor melk. Als je melk gebruikt, neem dan wat minder, ongeveer 100 ml.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 190 graden
  • Ontdooi de plakjes bladerdeeg, bedek de ovenschaal en de rand met het bladerdeeg. Het aantal benodigde plakjes, is afhankelijk van de grootte van de ovenschaal.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes
  • Was de broccoli, doe de roosjes in een pan en kook de groente 5 minuten.
  • Giet het water af, laat de broccoli uitlekken in een vergiet.
  • Daarna de broccoli even roerbakken, in een koekenpan, totdat de roosjes een beetje bruin zijn.
  • Breek de eieren in een schaal en roer ze door elkaar
  • Voeg nu de crème fraîche, mosterd, bieslook/peterselie, zout, peper, evt. ham en 100 gram geraspte kaas toe.
  • Schep de broccoli in de vuurvaste schaal, verdeel het eimengsel hierover.
  • Strooi de rest van de geraspte kaas er overheen.
  • Zet de schaal in het midden, van de voorverwarmde oven.
  • Na 15 minuten is de quiche klaar!

Flensjes

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • Een snufje zout
  • 1 ei
  • 2,5 dl melk
  • 20 gram boter of margarine
  • Poedersuiker

Bereiding

  • Doe de bloem en het zout in een kom en maak hierin een kuiltje
  • Breek het ei in het kuiltje en voeg de helft van de melk toe
  • Roer het beslag vanuit het midden totdat het glad is en giet de rest van de melk erbij.
  • Doe een beetje margarine in een kleine koekenpan en laat dit lichtbruin worden.
  • Giet een klein beetje beslag in de pan en laat dit uitvloeien.
  • Bak de flensjes aan beide kanten
  • Serveer de flensjes met poedersuiker

Gevulde eieren

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 60 gram boter of margarine
  • Een halve theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper
  • Klein stukje ui
  • 1 takje peterselie

Bereidingswijze

  • Kook de eieren hard
  • Snijd het stukje ui in hele kleine stukjes
  • Pel de afgekoelde eieren en snijd ze doormidden.
  • Haal de dooiers eruit, wrijf ze fijn door een zeef.
  • Roer de boter zacht, voeg de eidooiers, de ui en de paprikapoeder toe. Maak het geheel op smaak met zout en peper.
  • Doe het mengsel in een spuitzak met grove spuitmond en vul de eieren.
  • Garneer de eieren met peterselie.

Huzarensalade

Ingrediënten

  • 500 gram gekookte aardappels
  • 200 gram gaar vlees of gekookte ham
  • 1 zure appel
  • 8 zilveruitjes
  • 2 augurken
  • 3 eetlepels slasaus
  • 100 gram doperwten
  • Een paar blaadjes sla

Voor de garnering

  • 1 gekookt ei
  • 1 augurk
  • 1 tomaat
  • Paar blaadjes sla
  • 2 eetlepels slasaus
  • paprikapoeder

Bereidingswijze

  • Kook het ei hard in 10 min.
  • Schil de aardappels, kook ze in 20 min. gaar en laat ze afkoelen.
  • Snijd het vlees of de ham, de aardappels, appel, augurk en zilveruitjes in kleine blokjes.
  • Vermeng alle ingrediënten met de slasaus.
  • Was de slablaadjes, dep ze droog en leg ze op een schaal.
  • Verdeel de salade over de schaal, strijk het glad, bedek het met de slasaus en versier het evt. met wat paprikapoeder.
  • Snijd de augurk, het ei en de tomaat in plakjes en garneer hiermee de salade

Fruitsalade

Ingrediënten

  • 2 kiwi’s
  • 2 bananen
  • 150 gram aardbeien
  • 2 appels

Bereidingswijze

  • Was de aardbeien, pel de bananen, schil de appels en kiwi’s.
  • Snijd alles in stukjes, meng alles door elkaar, voeg het laatst de bananen toe.
  • Serveer de salade in een glazen schaal.
© 2015 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prikkels: Soepbar en IJssalon in NijmegenPrikkels: Soepbar en IJssalon in NijmegenPrikkels is een soepbar en ijssalon die in de zomer van 2013 is begonnen en is inmiddels een begrip in Nijmegen. Het vlo…
Brunchen, wat houdt dat in?Brunchen, wat houdt dat in?Brunchen, een maaltijd die door de Amerikanen is bedacht. Wilt u niet uw ontbijt én niet uw lunch missen, ga dan lekker…
Diverse manieren om soep te garnerenEr zijn vele manieren om uw soep of bouillon te garneren, om een extraatje toe te voegen aan uw zelfgemaakte soep. Denk…

Hoe maak je de lunchtrommel aantrekkelijk voor een kind?Hoe maak je de lunchtrommel aantrekkelijk voor een kind?Veel kinderen blijven tussen de middag over op school en krijgen een lunchtrommel mee. Vaak gevuld met brood. Om de lunc…
Pittige mangosaladeDe combinatie pittig, zoet en zuur komt veel voor in de Aziatische keuken. In Azië zie je veel kleurrijke gerechten, waa…
Bronnen en referenties
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.