Simpele gerechten voor een heerlijke brunch
Eerst uitslapen en daarna lekker brunchen, samen met familie of vrienden. Maar wat serveer je dan? Bij een brunch maak je een combinatie van warme en koude gerechten. Naast brood en croissants kun je bijvoorbeeld soep, flensjes, salades en quiches serveren. Deze warme gerechten maak je een dag voor de brunch, zodat je ze alleen maar op hoeft te warmen. Bij een brunch is een schaaltje yoghurt of wat vers fruit ook erg lekker. Tijdens het brunchen geef je de gasten koffie, thee, vruchtensap, zuivelproducten of water.
Wat is brunchen?
Brunchen is ontstaan uit de woorden breakfast en lunch. Het is dus een combinatie van ontbijt en lunch. Brunchen is bedacht door de Amerikanen maar ook in Nederland erg populair. De meeste mensen brunchen in het weekend of tijdens de feestdagen. Bij een ontbijt wordt een broodmaaltijd geserveerd. Een lunch bestaat uit brood, meerdere warme gerechten en luxe producten. Bij een brunch serveer je brood met soep, salades, flensjes, yoghurt, vers fruit of iets dergelijks. De meeste mensen brunchen tussen tien en elf uur, omdat het te laat is voor een ontbijt, maar te vroeg voor de lunch. De warme gerechten kun je de dag voor de brunch al bereiden.
Wat serveer je tijdens een brunch?
Een brunch bestaat uit brood in combinatie met verschillende gerechten. De onderstaande gerechten zijn gemakkelijk te bereiden en kunnen een dag voor de brunch al worden gemaakt.
Serveer:
- Brood, broodjes, croissants, suikerbrood, crackers, beschuit
- Broodbeleg, zoet en hartig, verschillende kaassoorten, rollade
- Flensjes of pannenkoeken
- Gekookte, gevulde of gebakken eieren
- Salades
- Quiches
- Yoghurt met of zonder muesli
- Vers fruit of vruchtensap
Een feestelijk gedekte tafel
Serveer de gerechten op een mooi gedekte tafel. Hiervoor gebruik je je mooiste servies, zilveren bestek en mooie glazen. Kies voor bijpassende servetten en maak het geheel af met verse bloemen. Om stress te voorkomen kun je de tafel de dag voor de brunch alvast dekken. Wil je een brunch met een luxe uitstraling? Serveer dan champagne of een mousserende wijn bij de gerechten.
Enkele geschikte gerechten voor de brunch zijn:
Een quiche met broccoli
Een quiche is een hartige taart met een bodem van bladerdeeg of zanddeeg. Voor de vulling worden opgeklopte eieren en room gebruikt, vermengd met andere ingrediënten.
Ingrediënten
- 6-10 plakjes bladerdeeg
- 2 stronken broccoli
- 6 eieren
- 200 ml crème fraîche of room
- Fijn gesneden bieslook of peterselie
- 150 gram geraspte kaas
- Zout/peper
- 1 theelepel mosterd
- Eventueel een plak ham, in blokjes gesneden
De mogelijkheden voor het maken van een quiche zijn eindeloos, op internet zijn talloze voorbeelden te vinden. Je kunt de broccoli uit dit recept ook vervangen voor een bloemkool en de room of crème fraîche voor melk. Als je melk gebruikt, neem dan wat minder, ongeveer 100 ml.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Ontdooi de plakjes bladerdeeg, bedek de ovenschaal en de rand met het bladerdeeg. Het aantal benodigde plakjes, is afhankelijk van de grootte van de ovenschaal.
- Snijd de broccoli in kleine roosjes
- Was de broccoli, doe de roosjes in een pan en kook de groente 5 minuten.
- Giet het water af, laat de broccoli uitlekken in een vergiet.
- Daarna de broccoli even roerbakken, in een koekenpan, totdat de roosjes een beetje bruin zijn.
- Breek de eieren in een schaal en roer ze door elkaar
- Voeg nu de crème fraîche, mosterd, bieslook/peterselie, zout, peper, evt. ham en 100 gram geraspte kaas toe.
- Schep de broccoli in de vuurvaste schaal, verdeel het eimengsel hierover.
- Strooi de rest van de geraspte kaas er overheen.
- Zet de schaal in het midden, van de voorverwarmde oven.
- Na 15 minuten is de quiche klaar!
Flensjes
Ingrediënten
- 100 gram bloem
- Een snufje zout
- 1 ei
- 2,5 dl melk
- 20 gram boter of margarine
- Poedersuiker
Bereiding
- Doe de bloem en het zout in een kom en maak hierin een kuiltje
- Breek het ei in het kuiltje en voeg de helft van de melk toe
- Roer het beslag vanuit het midden totdat het glad is en giet de rest van de melk erbij.
- Doe een beetje margarine in een kleine koekenpan en laat dit lichtbruin worden.
- Giet een klein beetje beslag in de pan en laat dit uitvloeien.
- Bak de flensjes aan beide kanten
- Serveer de flensjes met poedersuiker
Gevulde eieren
Ingrediënten
- 4 eieren
- 60 gram boter of margarine
- Een halve theelepel paprikapoeder
- Zout en peper
- Klein stukje ui
- 1 takje peterselie
Bereidingswijze
- Kook de eieren hard
- Snijd het stukje ui in hele kleine stukjes
- Pel de afgekoelde eieren en snijd ze doormidden.
- Haal de dooiers eruit, wrijf ze fijn door een zeef.
- Roer de boter zacht, voeg de eidooiers, de ui en de paprikapoeder toe. Maak het geheel op smaak met zout en peper.
- Doe het mengsel in een spuitzak met grove spuitmond en vul de eieren.
- Garneer de eieren met peterselie.
Huzarensalade
Ingrediënten
- 500 gram gekookte aardappels
- 200 gram gaar vlees of gekookte ham
- 1 zure appel
- 8 zilveruitjes
- 2 augurken
- 3 eetlepels slasaus
- 100 gram doperwten
- Een paar blaadjes sla
Voor de garnering
- 1 gekookt ei
- 1 augurk
- 1 tomaat
- Paar blaadjes sla
- 2 eetlepels slasaus
- paprikapoeder
Bereidingswijze
- Kook het ei hard in 10 min.
- Schil de aardappels, kook ze in 20 min. gaar en laat ze afkoelen.
- Snijd het vlees of de ham, de aardappels, appel, augurk en zilveruitjes in kleine blokjes.
- Vermeng alle ingrediënten met de slasaus.
- Was de slablaadjes, dep ze droog en leg ze op een schaal.
- Verdeel de salade over de schaal, strijk het glad, bedek het met de slasaus en versier het evt. met wat paprikapoeder.
- Snijd de augurk, het ei en de tomaat in plakjes en garneer hiermee de salade
Fruitsalade
Ingrediënten
- 2 kiwi’s
- 2 bananen
- 150 gram aardbeien
- 2 appels
Bereidingswijze
- Was de aardbeien, pel de bananen, schil de appels en kiwi’s.
- Snijd alles in stukjes, meng alles door elkaar, voeg het laatst de bananen toe.
- Serveer de salade in een glazen schaal.