Een gezonde barbecue organiseren
Onder een stralend zonnetje is het tijdens de zomer heerlijk om de barbecue aan te steken. De gezelligheid van een aperitiefje, de uitgebreide barbecue en een lekker dessertje is voor velen het summum van culinair genieten. Vanzelfsprekend worden er aanzienlijk wat calorieën opgenomen tijdens een barbecue. Toch kan je ervoor zorgen dat je barbecueactiviteit heel gezond verloopt. Mager vlees, vis, kip, groenten, fruitsla en een minimum aan sausjes kunnen ook heel erg in de smaak vallen en bovendien is het nog uiterst gezond. Met een klein beetje goede wil kan je echt wel een gezonde bbq organiseren. En dit zonder achteraf te vrezen voor de extra kilootjes.
Starten met een gezond aperitiefje
Als aperitief kan er uiteraard worden gekozen voor een glaasje alcohol, zijnde champagne, cava of prosecco. Tracht dede alcoholinname beperkt te houden want alcohol zorgt uiteraard voor extra calorieën. Er zijn echter genoeg alternatieven op de markt. Je kan kiezen voor een alcoholvrij biertje of een alcoholvrije cocktail. Een mooi versierd glas vruchtensap kan ook in de smaak vallen, ook al bevat dit ook heel wat calorieën. Voor wie echt een supergezonde aperitief wil aanbieden, kan kiezen voor een smoothie. Als aperitiefhapje is er kip of vis op een stokje of gezonde hapjes zoals een tomaatje, worteltjes en andere groentjes op een aperitiefbordje.
Bron: LoboStudioHamburg, Pixabay
Vis, kip en mager vlees op het menu van een gezonde barbecue
Tracht op de barbecue zoveel mogelijk vette vleessoorten te vermijden. Kies steeds voor mager vlees zoals varkensmignonnette of een mager stukje steak. Deze vleessoorten zijn minder calorierijk dan de vettere vleessoorten zoals spek, worstjes en lamsvlees. Daarnaast is het uiteraard nog beter om te kiezen voor gevogelte zoals kippenborsten of kippenlapjes. Ook vis is een echte aanrader. Tracht hier dan ook voor de magere vissoorten te kiezen zoals kabeljauw, tong, rog of wijting. De manier waarop je je barbecuevlees bakt, is ook van belang voor je algemene gezondheid. Probeer steeds rekening te houden met een aantal vuistregels om gezond je barbecuevlees te bakken.
Hygiëne
Start steeds met een netjes afgekuiste barbecue. Gebruik alleen gezuiverde houtskool of briketten. Hout is alvast geen goed idee. Zorg er ook voor dat je vlees- en visroosters, tangen en vorken mooi afgewassen zijn.
Bakken
Begin pas met bakken als de houtskool gloeit en met een laagje witte as bedekt is. Bij de verbranding van houtskool komen PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) vrij. Indien je het vlees te snel op het vuur zou leggen, dan zouden deze stoffen op het eten terecht komen. Je wacht dus best met bakken tot er een wit laagje as gevormd is en het vuur uit de barbecue is.
Versheid
Haal het vlees en de vis pas uit de koelkast net voor je begint te bakken. Het is niet gezond om je vlees en vis in de zon te laten liggen. Bacteriën zullen zich immers heel snel vermenigvuldigen. Een goede tip is om slaatjes en andere voedselwaren over kleinere schaaltjes te verdelen zodat niet alles in één keer naar buiten moet.
Verbranding
Blijf steeds heel dicht bij de barbecue staan en laat het vlees nooit zwart verbranden. Snijd verbrande stukjes vlees eraf en gooi dit weg. Deze verbrande stukjes bevatten immers PAK’s die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Veel groenten, wees matig met sauzen
Bij het vlees en de vis horen uiteraard groenten en pasta of aardappelen om de maaltijd volledig te maken. Wees echter spaarzaam met de talrijke sausjes zodat het toch nog gezond blijft. Aardappelen hoeven niet noodzakelijk in mayonaise geserveerd te worden. Het aanbod aan verse groenten lijkt bijna onuitputtelijk. Het zou dan ook zonde zijn om deze grote rijkdom aan smaken niet te gebruiken om je barbecue nog lekkerder te maken. Typische groenten en echte smaakgevers bij een gezonde barbecue zijn diverse slasoorten, tomaten, courgettes, worteltjes, komkommers, boontjes, erwtjes, artisjok, enzovoort. Wie toch niet zonder een sausje kan, kiest best voor rode sauzen zoals ketchup. Ketchup is koolhydraatrijk en bevat weinig vetten.
Fruitsalade als dessert
Fruitsalade is door de verschillende fruitsoorten die erin zijn verwerkt erg lekker en gezond. De fruitsalade wordt in vele gevallen als dessert geserveerd. Fruitsla kan je met alle fruit maken, zoals appel, meloen, peer, aardbei, druif, ananas, enzovoort. Met de fruitsla ben je er zeker van dat jij of je gasten een vitaminerijk dessert krijgen als afsluiter van je barbecue. Een bolletje ijs of chocoladesaus laat je caloriegewijs best achterwege.
Andere gezondheidstips bij het organiseren van een gezonde barbecue
- Een gezonde tip is om pakketjes te maken voor op de barbecue met behulp van aluminiumfolie. In “papilotte” moet je namelijk geen vetstof zoals boter of olie gebruiken.
- De perfecte afstand om je vlees te grillen is tussen de 25 en 40 centimeter boven de houtskolen. Dichter bij de kolen grillen, vergroot de kans op verbrand voedsel.
- Geperforeerde aluminium barbecuebakjes zijn handig om je vlees in te bakken. Je vangt immers het vet op waardoor dit niet op de kolen beland. De temperatuur kan je gemakkelijker gelijk houden over de oppervlakte van het bakje.