Barbecue en grill tips

Barbecue en grill tips Een barbecue organiseren tijdens een warme zomerdag voor familie en vrienden is leuk! Gezellig met z´n allen in de tuin, genieten van de heerlijke geroosterde vlees en vis gerechten. Hier volgen enkele bruikbare tips om de barbecue tot een waar feest om te toveren!

Let op de plaats van de barbecue

Plaats de barbecue of een grill nooit te dicht in de buurt van bomen, planten en struiken. Deze kunnen vlam vatten. Plaats een barbecue of grill ook nooit te dicht bij het huis!

Blusmateriaal

Als tijdens een avondje gezellig barbecuen plotseling een sterke wind op zet, zijn er zaken in de buurt van de barbecue en grill die snel vlam kunnen vatten? Denk bv aan een tafellaken, struiken, bomen, parasol, windscherm en enz. Houd voor alle zekerheid altijd blusmateriaal bij de hand in geval van nood!

Sterke wind en barbecue

Als de weersvoorspellingen dusdanig zijn dat er wel eens een sterke wind kan gaan opzetten tijdens het barbecuen, plaats dan een windscherm geplaatst in de windrichting. Houd altijd blusmateriaal bij de hand als er een sterke wind verwacht wordt!

Spiesen die verbranden

Houten prikkers zijn ideaal om de meest verrukkelijke barbecuespies van te maken, vol met vlees, vis en groenten! Een mooie tip is om de verbranding van deze houten spies tegen te gaan, is om de houten spies die gebruikt gaan worden voor de barbecue en grill even in koud water te leggen!

Visgerechten plakken op het rooster

Erg vervelend, vooral omdat vis een heerlijk barbecue en grill gerecht is! Geroosterde vis mag niet ontbreken tijdens een barbecue feest. Echter, vis blijft zo vaak plakken op het rooster van de barbecue of grill. Er zijn twee oplossingen:
 1. Verpak de vis in alluminiumfolie en leg de vis vervolgens op het rooster, of
 2. Gebruik speciale visklemmen voor de barbecue en grill, onmisbaar voor visliefhebbers!

Goede kwaliteit vlees

Haal goed vlees. Let goed op de houdbaarheidsdatum van het vlees tijdens de aanschaf. Informeer bij de slager naar goede kwaliteit en naar vlees dat bijzonder geschikt is voor de barbecue en grill.
Zorg dat het vlees en de vis, na aanschaf, goed gekoeld bewaart wordt. Laat het vlees en vis niet buiten de ijskast liggen!

Marineren van vlees

Een dag van te voren kan het vlees en de vis, bedoelt voor de barbecue en grill, gemarineerd worden. Zet het vlees en de vis koel weg in de ijskast en laat de marinade een nachtje zijn werk doen. De dag van de barbecue is het vlees en de vis klaar om geroosterd te worden!

Op smaak brengen van het vlees voor de barbecue en grill

Niet iedereen heeft tijd en/of zin om het vlees voor de barbecue te gaan marineren. Gebruik in dat geval voor een heerlijke smaak voor het te roosteren vlees:
 • Olijfolie,
 • Zwarte peper, gebruik een pepermolen, hoe verser hoe beter,
 • Zoutmolen of gebruik grof zeezout.

Salades, sauzen en bijgerechten voor bij de barbecue en grill

Een dag van te voren van de barbecue of grill kan gemaakelijk alvast een salade, enkele sausjes en eventuele bijgerechten klaargemaakt worden. Maak ruimte vrij in de ijskast en zet de gerechten goed afgedekt met folie koud weg. Vlak voor het begin van de barbecue kunnen de salade, suasjes en eventuele bijgerechten geserveert worden.

Salades bij de barbecue

Om de salade zo koel en fris mogelijk te kunnen serveren tijdens een barbecue of grill, plaats de salade op het allerlaatste moment afgedekt uit de buurt van de warmtebron: de zon en de barbecue.

Tegengaan van uitdroging van een stokbrood

In de morgen bij de bakker een heerlijk vers stokbrood gehaald voor bij de barbecue? Verpak het stokbrood in alluminiumfolie bij thuiskomst. Zodra de barbecue begint kan het folie van het stokbrood gehaald worden en is het stokbrood heerlijk vers!

Koude dranken en ijsklontjes

Tijdens een warme zomeravond barbecuen vraagt om koude dranken en voldoende ijsblokjes. Zorg dat er voldoende ijsblokjes in de vriezer zijn en leg dranken, bedoeld voor de barbecue, koel en koud weg in de ijskast. Leg de dranken een dag van te voren koud weg, dan zijn de dranken goed koud tijdens de barbecue.
Zet een grote emmer met koud water en ijsblokjes erin nabij de barbecue en stop de dranken bedoeld voor de barbecue koel weg in de emmer.

Ruimte genoeg voor alle spullen?

Plaats voor de zkereheid een stevige tafel nabij de barbecue of grill, waar alle benodigde spullen klaargelegd kan worden. Te denken valt aan:
 • Keukengerei,
 • Tangen,
 • Snijplanken,
 • Vleesvork,
 • Barbecuetangen,
 • Ovenwanten,
 • Visklemmen,
 • Sauslepels,
 • Keukenpapier,
 • Aluminiumfolie,
 • Borden,
 • Ruimte voor het vlees,
 • Ruimte voor de vis,
 • Ruimte voor het stokbrood,
 • Ruimte voor de salade,
 • Ruimte voor de drankjes en enz.

Schoonmaak van het rooster

Na een avondje barbecuen ziet het barbecuerooster er zwartgeblakerd uit. Als het rooster nog warm is, pak een staalborstel en borstel het rooster schoon. Vervolgens wrijf het rooster van de barbecue of grill goed in met een ingevette poetslap. Zo is het rooster helemaal klaar voor het volgende barbecue feest!
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Traditioneel barbecueënTraditioneel barbecueënDe traditionele barbecue met houtskool is voor een groot deel verdrongen door luxe barbecues op gas of elektrisch en doo…
Barbecueën: Soorten barbecues en barbecuetipsBarbecueën: Soorten barbecues en barbecuetipsMede door de prachtige zomers van de afgelopen jaren is buiten koken en barbecueën helemaal "in". Het is toch veel sfeer…
Barbecue op houtskool of gasBarbecue op houtskool of gasEr zijn liefhebbers van barbecue die vanwege de smaak zweren bij barbecueën op houtskool. Anderen beweren dat er geen ve…

Alternatieve manieren van fruit eten, lekker en gezondAlternatieve manieren van fruit eten, lekker en gezondIedereen weet dat fruit eten gezond is, maar niet iedereen vindt fruit ook even lekker en dan gaat het met twee stuks fr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Moerschy, Pixabay
 • Barbecue en grill - ImageBooks Factory - Veghel
 • Imagebooks.nl
 • Eigen ervaring
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 07-08-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.