Testicle Festival - het festival van de stierenballen

Testicle Festival - het festival van de stierenballen Een Testicle Festival is een festival met de testikels van dieren in het middelpunt. Het is vooral een culinair festival, waar ballen, die op verschillende manieren zijn klaargemaakt, op het menu staan. Rondom het eten worden meer activiteiten georganiseerd in de sfeer van sport en spel en muziek. Rocky Mountain Oyster Festival en Oakdale Testicle Festival zijn twee van de bekendste ballenfestivals.

Testicles en stierenballen

Verschillende kleine steden, vooral in Amerika, houden jaarlijks een Testicle Festival. Het oudste festival is dat van Byron in Illinois. Daar worden kalkoenballen geserveerd. Vergelijkbare festivals vinden plaats in Deerfield in Michigan, Olean in Missouri, Oakdale in California, Huntley in Illinois en Clinton in Montana. In een aantal van die festivals gaat het om stierenballen.

Rocky Mountain Oysters Festival

Rocky Mountain Oysters is een mooie naam voor ballen op je bord. The Montana State Society organiseert het jaarlijkse Rocky Mountain Oyster Festival in Arlington, Virginia. Sinds 2005 is het daar smikkelen en smullen van ballen geblazen.
Elk jaar is er een thema. Een thema is bijvoorbeeld (2014)Nuttin Better: Er gaat niets boven Ballen. Het smakelijke feest is in mei. Tickets kosten $ 25 in de voorverkoop of $ 30 aan de deur. Het kaartje is inclusief all-you-can-eat Rocky Mountain Oysters bereid door Montana's beroemdste ballen-chef Frank McGraw. De prijs is ook inclusief Crown Royal bier en muziek van de Wil Gravatt Band. Je kunt alleen een kaartje kopen als je 21 jaar of ouder bent. Specialiteiten zijn stierenkalverenballen en testikels van rammen (schapen) en beren (varkens).

Oakdale Testicle Festival

Begin jaren 80 braken leden van Oakdale Rotary Club zich het hoofd over een activiteit die ze wilden organiseren om geld op te halen voor een goed doel. Het moest een jaarlijkse fundraiser worden. Ze wilden iets unieks met het westerse lokale erfgoed van de regio in het middelpunt. In de weilanden loopt veel vee en de stierkalveren worden gecastreerd. Zo kwam de Rotary op het idee om rond dat product dat volop voorhanden is iets te organiseren.
Het idee groeide uit tot een succesnummer op de evenementenkalender en is een jaarlijks terugkerend festival geworden.
De Oakdale Rotary Club vroeg het Oakdale Cowboy Museum om een evenementpartner geworden. Testicle Festival werd de officiële naam van het evenement en logo, slogan en merchandise werden onderdeel van een uitgedokterde communicatiestrategie. Het eerste festival genereerde erg veel aandacht in de tv-shows en zelfs David Letterman besteedde er met veel plezier aandacht aan in het veel bekeken Saturday Night Live.
In 2011 bestond het festival 30 jaar en dat genereerde weer veel media aandacht. Het Testicle Festival werd hot. Het is altijd op de laatste maandag in maart. Tijdens het festival worden ballen op verschillende manieren gekookt, gebakken en gefrituurd en ter plekke gegeten.

Slagzin Wedstrijd

Voor de dertigste verjaardag van het festival werd een slogan contest uitgeschreven. Oakdale Rotary Club en het Oakdale Cowboy Museum vroegen een mooie slagzin te bedenken. Er kwamen vele inzendingen binnen, waaronder de volgende fraaie:
"The Oakdale Testicle Festival…….Still nuts after 30 years" door Eric Partenheimer
"The 30th Annual Testicle Festival you can't have just TWO" door Karen Serpa
"We've been going NUTS here for 30 years!!" door Ray Mendonca
"It's the 30 year Anniversary of the Testicle Festival. Do you have the balls for the bulls??" door Kathy Quellich
“30 years of having the balls to make a difference” door Bob Brunker Jr.
Oakdale Testicle 30th Festival "No More Bull" door Andy Garza
“Thirty years of making you nuts” door Bill Salles
"You've got a lot of balls after 30 years" door Sunshine Sugar
"Celebrating 30 years of Cowboy Traditions" door Ron Bordona

CD

Lokale ondernemer Mel Sanguinetti schrijft zelf songs over de westerse tradities van Oakdale. Van de liedjes over het festival is een cd gemaakt die tijdens het festival en online te koop is. Onder meer het Testicle Festival lied staat op de cd.

Testicle Festival Ashland

In Ashland Nebraska is ook jaarlijks een Testicle Festival. Het wordt georganiseerd door het Round The Bend Steakhouse (RTBS). Het wordt gehouden sinds 1993 en vindt halverwege juni plaats op een vrijdag- en zaterdagavond.
’s Avonds is er muziek en is er eten en zijn er wedstrijden zoals de driewielerrace. De entree kost $ 5 en voor militaire mannen en vrouwen is het gratis.
Het gaat om het eten van runderballen, drinken van een ijskoud biertje, dansen op live muziek èn de Adult Tricycle races. Het feest vindt plaats in de Reception Hall van het Steakhouse met buiten Beer Garden. Een deel van de traditie is het vervaardigen van een nieuw festival T-shirt.
Bij RTBS zeggen ze: “So whether you eat or drink or whatever you do, do it all for the glory of God.”

Tiro Testicle Festival

In mei vindt bij de Tiro Tavern in Tiro het jaarlijkse Testicle Festival plaats. Net als bij de andere festivals is een van de bereidingswijzen het in stukjes snijden van de ballen, paneren en dan frituren. Ze worden dan oysters genoemd en zien er ongeveer uit als kibbeling. Kenners vinden ze ook als oesters smaken. In het anders zo rustige stadje gaan er tijdens het festival 600 pond ballen doorheen. In Tiro is tijdens het festival entertainment, bier, de onvermijdelijke T-shirts, een ballen tentoonstelling met foto’s van geprepareerde ballen in soorten en maten, en heel veel nuts die tot nuggets zijn gefrituurd. Ze worden verkocht in kartonnen nugget-bakjes.

Festivals

In Amerika zijn veel van dit soort festivals, die de naam testicles, fries, oysters, nuts of nuggets in de naam heeft. Byron Illinois is de plek van het oudste testikel festival. Het wordt midden oktober georganiseerd en het vindt plaats in een grote verwarmde tent.
Het Byron Testicle Festival is bekend vanwege zijn kalkoen testikels. Honden kilo’s worden er tijden het feest geprepareerd en gegeten.
De opbrengst van dit festival gaat naar goede doelen.
Het principe van alle Testicle Festivals gaat ook hier op: ballen, bier, bands, dansen en driewielerwedstrijden. In Byron hebben ze ook karaoke op het programma.

Kalkoenballen

Erg bijzonder is de smaak van kalkoen ballen niet, als je de kenners mag geloven. Het is meer een 'try before you die'-moment en niet zozeer een delicatesse. Ze hebben ongeveer de structuur van gefrituurde, vettige champignons en daar smaakt het ook naar. Ze hebben niet zoveel smaak, maar met hete saus eroverheen is het goed te doen.
De smikkelaars vinden over het algemeen de stierenballen smakelijker.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vies en bizar eten - Van insecten tot kwallenBij 80% van de bevolking staan er geregeld insecten op het menu. Ze zijn gezond, want ze bevatten veel aminozuren, eiwit…
Twee manieren om je kalkoen te bereidenEen kalkoen bereiden vergt wat werk, maar dan héb je ook wat. Met deze uitgebreide uitleg en stappen kan het niet fout g…
Kalkoen op het kerstmenu?Kalkoen op het kerstmenu?Het is jaren oubollig geweest, maar de kalkoen op het kerstmenu is weer terug. Kalkoen lijkt eenvoudig te bereiden, maar…
Waarom kalkoen met Kerstmis?Waarom kalkoen met Kerstmis?Hebt u er al eens bij stilgestaan waarom er traditioneel kalkoen op het menu staat als we Kerstmis vieren? Er gaat wel e…

Koolhydraatarm broodKoolhydraatarm broodKoolhydraatarm brood is wereldwijd steeds populairder aan het worden. Dit komt omdat in koolhydraatarm brood minder kool…
Beperk koolhydraten in je eetpatroonBeperk koolhydraten in je eetpatroonWe zijn het zo gewend, koolhydraten in onze voeding. Op zich niets mis mee, want het is een bouwstof en die bruine boter…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Testicle Festival
  • http://ohiofestivals.net/4-tiro-testicle-festival-may-19-2013/ geraadpleegd op 10 augustus 2014
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Testicle_Festival geraadpleegd op 10 augustus 2014
  • http://www.odditycentral.com/foods/have-a-ball-at-serbias-testicle-cooking-championship.html geraadpleegd op 10 augustus 2014
  • http://www.oakdaletesticlefestival.com/SloganContest.html geraadpleegd op 10 augustus 2014
  • http://www.brownpapertickets.com/event/662345 geraadpleegd op
  • http://www.roundthebendsteakhouse.com/ordereze/Content/3/Summary.aspx geraadpleegd op 10 augustus 2014
  • http://www.parksidepubhuntley.com/ttf/ geraadpleegd op 10 augustus 2014
  • http://www.wtf.nl/grenzeloos/6498/smullen-gefrituurde-kalkoenballen.html geraadpleegd op 10 augustus 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.