Vies en bizar eten - Van insecten tot kwallen
Bij 80% van de bevolking staan er geregeld insecten op het menu. Ze zijn gezond, want ze bevatten veel aminozuren, eiwitten en goede vetten. In dit artikel geven we een opsomming van vies en bizar eten: vleermuizen, kwallen, cavia’s, meelwormen, etc. Wil je meer weten, dan kan je zelfs gespecialiseerde kookboeken kopen (bv. De Eat-a-Bug Cookbook) die vol staan met recepten voor mieren, duizendpoten, sprinkhanen, …
Vleermuizen
In
Indonesië kan je vleermuizen op de markt kopen. Het is een tussendoortje om tijdens het shoppen de honger te stillen.
Sprinkhanen
Sprinkhanen worden eerst in tempurabloem gerold en vervolgens gefrituurd tot ze krokant zijn. Ze worden meestal gegeten met chilisaus, maar soms wordt er ook chocoladesaus bij geserveerd.
Stierenballen
In
Spanje en de
Verenigde Staten is de bevolking gek op het eten van stierenballen. Wil je dit ook eens proberen, zoek dan op het menu naar criadillas (voor Spanje) en naar Cowboy Caviar of Rocky Mountain Oysters (in de Verenigde Staten).
Meelwormen
Meelwormen kan je gebruiken om te wokken. Fruit eerst een ui en een pepertje in een beetje olie. Voeg de meelwormen toe en doe er de roerbakgroenten bij van zodra ze goed bruin zijn. Bestrooi met fijngehakte koriander.
Hanenkam
In
Italië, en dan meer bepaald in Toscane, eet de bevolking graag hanenkam. De kam wordt er meestal gegeten met bonen.
Huitlacoche
In
Mexico eet de bevolking de schimmel die op maïs groeit. Het ziet er behoorlijk vies uit, maar lekker is het wel. Deze schimmel staat bekend onder de naam
huitlacoche.
Hond
In
Korea is het eten van hondenvlees de normaalste zaak van de wereld. Toch is dit volgens de wet niet toegelaten.
Cavia
Cavia is de specialiteit van
Peru. Als toerist kan je er eerst persoonlijk je cavia uitkiezen. De meeste toeristen vinden cavia’s vies van smaak.
Mieren
Je zou het misschien niet geloven, maar mieren zijn één van de populairste gerechten van over de hele wereld. In
Zuid-Amerika worden parasolmieren geroosterd en vervolgens gedrenkt in chocolade. In
India worden de mieren gemalen en tot balletjes gerold. En in
Australië bijt men gewoon het achterlijf af om de dorst te lessen. Ook mierenlarven zijn populair. In
Mexico worden ze toegevoegd aan taco’s en in
Thailand worden ze in een salade verwerkt.
Slangen
In
China staan er geregeld slangen op het menu. Eerst wordt het gif uit de slangen gehaald en daarna worden ze gebakken of gefrituurd. Soms worden ze ook in soep gegeten.
Kwallen
Ook kwallen zijn een delicatesse in
China. Naar het schijnt zouden ze ook in enkele Chinese restaurants in Nederland te krijgen zijn.