Wat heb je zoal nodig voor cocktails?
Iedereen houdt van cocktails, maar niet iedereen kan ze klaarmaken zoals het hoort. Daarvoor heb je wat specifiek bargereedschap nodig en krijg je best een aantal speciale technieken onder de knie. Moeilijk is het allemaal niet mits je een klein beetje oefent en uitprobeert.
De naam
Waar de naam ‘
cocktail’ vandaan komt is niet met zekerheid vast te stellen. Er circuleren tal van verhalen, maar niemand weet welke de juiste is. Het meest voor de hand liggende is het verhaal dat het afgeleid zou zijn van het Engelse ‘
cock’s tail’, de staartveren van de haan. De verschillende kleuren zouden model hebben gestaan voor het drankje. Hoogstwaarschijnlijk werden de eerste cocktails in de negentiende eeuw in de Verenigde Staten gemaakt door
likeurstokers en
distillateurs van sterke dranken die Europese dranken en andere sterke dranken mengden met de nationale whisky’s.
Benodigdheden
Je hoeft geen professionele
barman te zijn om zelf je cocktails te shaken. Maar wil je het degelijk doen, dan heb je wel voor alle soorten cocktails bargereedschap nodig. De basisbenodigdheden zijn:
- Een barmaatje, ook jigger genoemd: hiermee kan je de verhoudingen van de verschillende dranken bij het bereiden van de cocktail precies meten. Dit barmaatje heeft de vorm van een zandloper: de ene kant heeft een inhoud van 4 of 5 cl en wordt jigger genoemd, de andere kant, pony genoemd, heeft een inhoud van 2 of 2,5 ml. Natuurlijk kan je ook een gewone soeplepel of theelepel gebruiken, maar die zijn niet zo precies en vermits het bij cocktails om precieze hoeveelheden gaat om een optimale smaak te krijgen, is een barmaatje aangewezen.
- De shaker: deze is essentieel om de verschillende dranken te mengen. Best is de shaker eerst met 3/4de ijs te mengen vooraleer je de dranken toevoegt. Doorgaans moet je stevig schudden gedurende 10 tot 15 seconden. Let op: te kort shaken is niet goed omdat je dan geen goed mengsel bekomt, te lang shaken evenmin omdat je dan een waterig geheel krijgt. Je kan de cocktail vooraf met een rietje proeven door een kleine hoeveelheid in de dop van de shaker te gieten. Daarna giet je evenveel drank in de verschillende longdrinkglazen en verdeel je de rest evenmatig over het aantal glazen. Je hebt twee soorten shakers: de klassieke en de Boston shaker. Er is niet zoveel verschil. Aan jou om uit te maken welke jouw voorkeur wegdraagt.
- De barzeef of de strainer: wordt gebruikt om ingrediënten die niet in het glas mogen komen eruit te zeven zoals ijsblokjes, pitten van het fruit, vezels, pulp en dergelijke meer. Je kan ze in verschillende maten vinden in functie van het type glas dat je gebruikt.
- De stamper of muddler: hiermee maak je de aroma’s die zich in fruit of kruiden bevinden vrij. Dé cocktail die dit illustreert is de mojito.
De ingrediënten
Om lekkere cocktails klaar te maken heb je een aantal basisingrediënten nodig.
- De basisdrank: het is de drank die de hoofdsmaak van de cocktail uitmaakt, bijvoorbeeld, whisky, rum, tequila, wodka, gin.
- Aanlengers: met de aanlengers geef je de typische smaak van het soort cocktail dat je wil maken. Het moet een ‘aanvulling’ zijn bij de hoofdsmaak en in combinatie daarmee een specifieke smaak creëren. Zo heb je alcoholische aanlengers zoals Amaretto of Vermouth en anderzijds vruchtensappen, siroop of room. Ook deze mogen de hoofdsmaak niet overvleugelen of het effect is helemaal weg.
- Extra toevoegingen: dit zijn ingrediënten die maar in geringe mate mogen toegevoegd worden om de smaak iets of wat te beïnvloeden. Bijvoorbeeld grenadine, eiwit of Blue Caraçao. Soms worden ze enkel toegevoegd voor de kleur.
Technieken
Je kan cocktails op verschillende manieren klaarmaken afhankelijk van het resultaat dat je wil bekomen. Hier volgen er enkele.
Building
Sommige cocktails hoeven niet geshaket te worden en worden klaargemaakt door de verschillende ingrediënten direct in het glas te gieten. Vooral
longdrinks en cocktails met bruisende dranken worden op deze manier bereid. Daarom wordt ‘
building‘ vaak ‘
poured drinks‘ genoemd.
Op deze manier moet je de dranken in een bepaalde volgorde inschenken. De duurste drank wordt als laatste gehouden om te voorkomen dat je met een mislukt brouwsel zit als je per ongeluk een verkeerde volgorde hebt aangehouden. Koolzuurhoudende dranken komen het allerlaatst. Bij building wordt de drank niet aangelengd en ook niet heel goed gemengd. De methode wordt vooral gebruikt voor eenvoudige cocktails. Wel mag je er een rietje of een roerstokje bijvoegen.
Stirring
Alle ingrediënten worden in een mengglas gegoten en met een lange barlepel geroerd. Vervolgens wordt het ijs toegevoegd en daarna wordt het drankje door de barzeef in het cocktailglas gegoten. Het gebruikte ijs wordt dus niet meegegeven, maar de drank komt wel in een gekoeld glas of in een glas met nieuwe ijsblokjes.
Layering
Zo worden cocktails met lagen gemaakt, een beetje zoals bij een
Irish Coffee. Daarom moet je de massa van de verschillende dranken kennen, want de dikste en zwaarste komt onderaan. De dichtheid van de drank en het suikergehalte spelen dus een doorslaggevende rol.
Hoe ga je tewerk? Je giet eerst de zwaarste drank in het glas. Daarna gebruik je een lepel die je met de bolle kant naar boven plaatst net boven de eerste laag en je giet de overige dranken één na één voorzichtig via de bolle kant in het glas. Lukt het niet van de eerste keer, geen nood, dan probeer je het nog een keer tot je de techniek meester bent.
Een alternatief is de dranken in een lepel te gieten tot hij langzaam overloopt en zo de lagen te creëren. De lepel ‘hangt’ net boven de vorige laag. Zorg er wel voor dat zowel de ingrediënten als het glas goed gekoeld zijn om een maximaal resultaat te bekomen. De cocktail wordt niet aangelengd.
Blending
In de zomer smaken de frisse cocktails met vers fruit het best. De
blender is het aangewezen apparaat om deze te mengen. Eerst kleine stukjes (diepgevroren) fruit in de blender doen zodat het geheel smeuiig gemixt wordt, daarna de andere ingrediënten en ten slotte de ijsblokjes. Een twintigtal seconden ‘blenden’ en klaar is Kees! Giet de cocktail over in een koel glas. Met blenden leng je de cocktail met minstens 50% aan. Als de cocktail goed gemaakt is moet het rietje in principe in het midden van het glas rechtop blijven staan.
Het is beter de hoeveelheid drank te onderschatten omdat je achteraf altijd nog extra drank kan toevoegen als je de cocktail niet vloeibaar genoeg vindt.
Shaken
Het shaken werd populair in de jaren dertig van vorige eeuw. Het bestaat erin de ingrediënten voor een cocktail te mengen door met de hand krachtig en op een bepaald ritme de shaker te schudden. Cocktails met koolzuurhoudende dranken mogen niet geshaket worden! Op die manier wordt de drank met circa een kwart aangelengd. Ten slotte giet je de inhoud van de cocktail met ijsblokjes meteen in een glas.
Als je deze richtlijnen volgt ben je volledig klaar om erin te vliegen en je
margarita,
gin fizz of
mojito klaar te maken.
Lees verder