Witte sangria om zelf te bereiden: recepten

Niets is zomers zo heerlijk als een lekker glas koele sangria, of je nu in Nederland, Portugal of in Spanje bent. We kennen allemaal de traditionele rode sangria, maar de witte sangria is ook niet te versmaden. Wil je je populair maken op feestjes en je gasten een vakantiegevoel bezorgen? Maak dan eens witte sangria met witte wijn of overheerlijke Spaanse cava. Succes en een feestelijk gevoel gegarandeerd!

Witte sangria: het basisrecept

Ingrediënten 6 tot 8 personen

  • 1 fles witte wijn
  • 3 tot 5 deciliter koolzuurhoudend water
  • 1 citroen
  • 1 limoen
  • partjes fruit zoals ananasblokjes, perziken, meloenbolletjes, appels & aardbeien
  • scheutje Gran Marnier of likeur naar smaak
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 kaneelstokje

Witte sangria: de bereiding

Witte wijn en overige ingrediënten

Doe de wijn in een doorzichtige kan. Snijd de vruchten tot blokjes of bolletjes en voeg deze toe aan de wijn. Voeg hierna het koolzuurhoudende water toe (bv. spa rood). Pers een halve citroen en een halve limoen uit en meng dit sap door de sangria. Voeg naar behoefte een scheut sterke drank toe. Doe de eetlepels honing en suiker door de witte sangria. Voeg als laatste het kaneelstokje toe.

Koelen en smaken laten intrekken

Laat de sangria een paar uur in de koelkast staan om te koelen. Tevens trekt de smaak van de ingrediënten zo goed door de witte sangria heen. Verwijder hierna het kaneelstokje. Garneer als laatste de kan met de overgebleven partjes citroen en limoen. Koud opdienen in glazen met een lepeltje om de vruchtjes eruit te scheppen en te verorberen.

Sangria met cava

Mousserende witte wijn

Wil je een lekkere variant op de witte sangria? Vervang de witte wijn dan eens door cava. Deze Spaanse mousserende wijnsoort wordt in Catalonië in Noord-Spanje geproduceerd. Het is daar een razend populair drankje en je kunt er overheerlijke witte sangria van maken.

Cava's in alle soorten en maten

Cava's zijn er van zoet tot droog. Er zijn wel zeven varianten. De zoetigheid van de cava hangt van de hoeveelheid suiker in de likeur voor de tweede gisting af. Kies dus de smaak die bij je past. Een echte cava is overigens te herkennen aan de vierpuntige ster onderaan de kurk.

Alcoholvrije witte sangria

Biologisch en alcoholvrij

Je kunt natuurlijk ook zelf alcoholvrije witte sangria maken. Vervang de wijn of cava dan door alcoholvrije witte wijn, te koop bij de betere slijterijen en/of supermarkten. Bij (bio-)speciaalzaken is ook biologische alcoholvrije witte wijn te koop.

Smaken

Alcoholvrije sangria wordt overigens nog lekkerder als je er veel schijfjes limoen en/of citroen door doet, voor een extra frisse smaak. Laat de sangria dan het liefst enkele uren in de koelkast staan voor je het opdient. De smaken komen dan het beste tot hun recht.

Sangria opdienen

Karaf, houten lepel en ijs

Wil je de witte sangria leuk presenteren? Serveer deze drank dan op de traditionele Spaanse manier in een mooie doorzichtige karaf met een houten lepel. Ook wordt de sangria vaak met ijsblokjes geserveerd. De bovenrand van de karaf kun je eventueel besuikeren en met partjes fruit versieren.

Koel serveren.
De partjes fruit (meestal limoen of citroen) aan de bovenzijde van de karaf geven de witte sangria een extra feestelijk tintje. Serveer de witte sangria altijd koel, met name in de zomermaanden zijn mensen hier verzot op. De sangria is dan echt een verfrissend drankje.

Over sangria

Traditionele rode sangria

Sangria is lang geleden ontstaan in Spanje en Portugal en wordt in beide landen nog veel gedronken. De basis van de traditionele sangria is rode wijn. Dit wordt vaak aangevuld met stukjes fruit zoals appel, ananas, perzik, nectarine, meloen en aardbei.

Sangria: basisingrediënten

Meestal wordt er vruchtensap en koolzuurhoudende drank aan de traditionele rode sangria toegevoegd. Ook een scheutje sterke drank mag niet ontbreken. De witte sangria bestaat juist uit koolzuurhoudend water aangevuld met likeur naar keuze en zelfs wodka voor de liefhebbers. Varieer dus naar hartenlust totdat je de perfecte witte sangria hebt bereid.

Witte sangria wint terrein

Sinds enige tijd raakt de witte sangria steeds meer in trek, zowel in Spanje en Portugal als in Europa. Bij zowel rode als witte sangria is honing een onmisbaar ingrediënt. Een kaneelstokje enkele uren in de sangria laten trekken maakt het verfrissende drankje helemaal af.
© 2012 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verfrissende sangria makenOp een zomerse dag smaakt niets zo lekker als een heerlijke sangria. Met een paar eenvoudige ingrediënten en wat tips ka…
Alles over sangria, en een lekker receptAlles over sangria, en een lekker receptHet woord sangria is zo'n mooi klinkend woord, is het niet? Het betekent "bloedige" in het Spaans! Waarschijnlijk is het…
Lekkere zomercocktailsVoor iedereen die na de vakantie nog lekker wil genieten van die lekkere zomerse vakantiecocktails, staan hier een aanta…

De lekkerste cocktail recepten!Met deze makkelijke recepten kan je nu zelf heerlijke cocktails maken met Martini, Bacardi, Eristoff en Bombay! Voor ied…
Alcoholvrije cocktails met kokosmelkDe kokosnoot is de vrucht van de kokospalm, een tropische plant die niet echt een boom is daar de stam is opgebouwd uit…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • www.deliciousmagazine.nl
  • www.ah.nl
  • www.smulweb.nl
  • www.google.nl (afb. bewerkt)
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 22-12-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Cocktails
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.