Witte sangria om zelf te bereiden: recepten
Niets is zomers zo heerlijk als een lekker glas koele sangria, of je nu in Nederland, Portugal of in Spanje bent. We kennen allemaal de traditionele rode sangria, maar de witte sangria is ook niet te versmaden. Wil je je populair maken op feestjes en je gasten een vakantiegevoel bezorgen? Maak dan eens witte sangria met witte wijn of overheerlijke Spaanse cava. Succes en een feestelijk gevoel gegarandeerd!
Witte sangria: het basisrecept
Ingrediënten 6 tot 8 personen
- 1 fles witte wijn
- 3 tot 5 deciliter koolzuurhoudend water
- 1 citroen
- 1 limoen
- partjes fruit zoals ananasblokjes, perziken, meloenbolletjes, appels & aardbeien
- scheutje Gran Marnier of likeur naar smaak
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel suiker
- 1 kaneelstokje
Witte sangria: de bereiding
Witte wijn en overige ingrediënten
Doe de wijn in een doorzichtige kan. Snijd de vruchten tot blokjes of bolletjes en voeg deze toe aan de wijn. Voeg hierna het koolzuurhoudende water toe (bv. spa rood). Pers een halve citroen en een halve limoen uit en meng dit sap door de sangria. Voeg naar behoefte een scheut sterke drank toe. Doe de eetlepels honing en suiker door de witte sangria. Voeg als laatste het kaneelstokje toe.
Koelen en smaken laten intrekken
Laat de sangria een paar uur in de koelkast staan om te koelen. Tevens trekt de smaak van de ingrediënten zo goed door de witte sangria heen. Verwijder hierna het kaneelstokje. Garneer als laatste de kan met de overgebleven partjes citroen en limoen. Koud opdienen in glazen met een lepeltje om de vruchtjes eruit te scheppen en te verorberen.
Sangria met cava
Mousserende witte wijn
Wil je een lekkere variant op de witte sangria? Vervang de witte wijn dan eens door cava. Deze Spaanse mousserende wijnsoort wordt in
Catalonië in Noord-Spanje geproduceerd. Het is daar een razend populair drankje en je kunt er overheerlijke witte sangria van maken.
Cava's in alle soorten en maten
Cava's zijn er van zoet tot droog. Er zijn wel zeven varianten. De zoetigheid van de cava hangt van de hoeveelheid suiker in de likeur voor de tweede gisting af. Kies dus de smaak die bij je past. Een echte cava is overigens te herkennen aan de vierpuntige ster onderaan de kurk.
Alcoholvrije witte sangria
Biologisch en alcoholvrij
Je kunt natuurlijk ook zelf alcoholvrije witte sangria maken. Vervang de wijn of cava dan door alcoholvrije witte wijn, te koop bij de betere slijterijen en/of supermarkten. Bij (bio-)speciaalzaken is ook biologische alcoholvrije witte wijn te koop.
Smaken
Alcoholvrije sangria wordt overigens nog lekkerder als je er veel schijfjes limoen en/of citroen door doet, voor een extra frisse smaak. Laat de sangria dan het liefst enkele uren in de koelkast staan voor je het opdient. De smaken komen dan het beste tot hun recht.
Sangria opdienen
Karaf, houten lepel en ijs
Wil je de witte sangria leuk presenteren? Serveer deze drank dan op de traditionele Spaanse manier in een mooie doorzichtige karaf met een houten lepel. Ook wordt de sangria vaak met ijsblokjes geserveerd. De bovenrand van de karaf kun je eventueel besuikeren en met partjes fruit versieren.
Koel serveren.
De partjes fruit (meestal limoen of citroen) aan de bovenzijde van de karaf geven de witte sangria een extra feestelijk tintje. Serveer de witte sangria altijd koel, met name in de zomermaanden zijn mensen hier verzot op. De sangria is dan echt een verfrissend drankje.
Over sangria
Traditionele rode sangria
Sangria is lang geleden ontstaan in Spanje en Portugal en wordt in beide landen nog veel gedronken. De basis van de traditionele sangria is rode wijn. Dit wordt vaak aangevuld met stukjes fruit zoals appel, ananas, perzik, nectarine, meloen en aardbei.
Sangria: basisingrediënten
Meestal wordt er vruchtensap en koolzuurhoudende drank aan de traditionele rode sangria toegevoegd. Ook een scheutje sterke drank mag niet ontbreken. De witte sangria bestaat juist uit koolzuurhoudend water aangevuld met likeur naar keuze en zelfs wodka voor de liefhebbers. Varieer dus naar hartenlust totdat je de perfecte witte sangria hebt bereid.
Witte sangria wint terrein
Sinds enige tijd raakt de witte sangria steeds meer in trek, zowel in Spanje en Portugal als in Europa. Bij zowel rode als witte sangria is honing een onmisbaar ingrediënt. Een kaneelstokje enkele uren in de sangria laten trekken maakt het verfrissende drankje helemaal af.