Eet pizza op straat in een hoorntje

Iedereen is bekend met het fenomeen van ijsetende mensen op straat. Moet ook kunnen met pizza dacht een pientere Italiaan en hij introduceerde prompt het pizzahoorntje.

Een lange traditie

Pizza is een in onze contreien al lang ingeburgerde Italiaanse schotel die we gaan eten in een pizzeria of telefonisch bestellen om aan huis te laten leveren. Maar het gerecht heeft een lange voorgeschiedenis die nog voor onze tijdrekening van start ging: zo werd het reeds als ‘plat deeg met olijfolie, kruiden en honing, gebakken op steen’ geserveerd in de tijd van Cato de Oudere (2de eeuw voor Christus), werd het in de middeleeuwen als voedsel van arme mensen beschouwd en onderging het in de 16de eeuw een revolutionaire verandering ten gevolge van de invoer van tomaten uit Zuid-Amerika. De pizzabakkers begonnen zich geleidelijk aan te onderscheiden van gewone bakkers en in 1830 opende de eerste pizzeria in Napels zijn deuren. Raffaele Esposito gaf in 1889 de populariteit van de pizza nog een extra zetje toen hij van het koninklijke paar een bestelling kreeg en speciaal voor de koningin de Pizza Margherita creëerde.

Hoe de pizza verder Europa en de Verenigde Staten (via Italiaanse emigranten) veroverde is een algemeen bekend verhaal.

De KonoPizza

Tijd dus om een nieuw deeltje aan de rijke geschiedenis toe te voegen bedacht Rossano Boscolo begin van de 21ste eeuw. Hij kwam op het idee om twee typisch Italiaanse producten met elkaar te combineren: het ijshoorntje en de pizza en ze de KonoPizza te dopen. Hij bakte het pizzadeeg in hoorntjesvorm en stouwde het vervolgens vol met de typische pizza-ingrediënten als daar zijn kaas, tomaten en basilicum. Op de Triënnale van 2004 te Milaan, een grote tentoonstelling voor grafiek en design, stelde hij zijn ‘wandelpizza’ voor en het succes was zo groot dat hij er binnen het jaar in slaagde verkooppunten over heel Italië alsook in het buitenland te openen.

Recept

Hoe bereid je nu zo’n typische ‘hoorntjespizza’ die je zoals een ijsje op straat kan nuttigen?

  1. Kies de deegsoort die je gewoonlijk gebruikt om een pizzabodem te maken. Volg je favoriete recept om het pizzadeeg te maken.
  2. Rol het deeg uit op een vlakke ondergrond. Zorg voor een rechthoekige vorm. Bestrooi het deeg met bloem zodat het niet gaat kleven. Gebruik een deegrol om het deeg zo dun mogelijk uit te rollen. Draag er zorg voor dat het deeg in twee of drie delen kan onderverdeeld worden.
  3. Snijd het deeg in twee of drie delen met een scherp mes. Snijd zodanig dat je driehoekvormen hebt.
  4. Bak het deeg in de oven volgens het door u gebruikte recept of de richtlijnen op de verpakking.
  5. Als de driehoeken klaar zijn plaats je een cylinder of een lege papierrol (van keukenrol bijvoorbeeld) aan de onderkant en rol je het deeg errond tot je een hoorntje hebt. Je drukt de onderste uiteinden tegen elkaar zodat er geen opening is en je verwijdert de rol. Laat de hoorntjes afkoelen zodat ze hard kunnen worden.
  6. Vul de hoorntjes met de pizza-ingrediënten. Nu kun je de hoorntjes opnieuw bakken tot ze warm genoeg zijn.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een pizzabodem maken, is zo gebeurd!Zelf een pizzabodem maken, is zo gebeurd!Hoe kan ik een heerlijke pizzabodem maken? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Een pizza bereiden is niet moeil…
Zelf pizza maken: Maak zelf lekkere verse pizza's!Zelf pizza maken: Maak zelf lekkere verse pizza's!Zelf pizza maken is veel lekkerder dan een pizza uit het vriesvak. Bij zelfgemaakte pizza kan je immers zelf bepalen wat…
Makkelijke en gezonde pizza: bodem kopen en zelf beleggenMakkelijke en gezonde pizza: bodem kopen en zelf beleggenPizza is wereldwijd bekend en geliefd. Maar kant-en-klare gekochte pizza is enorm vet, meestal dik belegd met kaas. Maar…
Hoe bereid je een Italiaanse pizza?Hoe bereid je een Italiaanse pizza?De pizza Margherita en Marinara waren de eerste pizzasoorten in de geschiedenis. De recepten van deze Italiaanse pizza's…

Waar komt de pizza vandaan?Waar komt de pizza vandaan?Niemand is er zich van bewust als hij pizza eet, maar dit Italiaanse gerecht vindt zijn oorsprong lang voor onze tijdrek…
De eetstokjes in de Aziatische keukenNiemand staat erbij stil als hij traditioneel Chinees eet, maar de eetstokjes hebben een hele geschiedenis achter zich e…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.