Zelf pizza maken: Maak zelf lekkere verse pizza's!

Zelf pizza maken: Maak zelf lekkere verse pizza's! Zelf pizza maken is veel lekkerder dan een pizza uit het vriesvak. Bij zelfgemaakte pizza kan je immers zelf bepalen wat op de pizza komt en wat niet. Al jouw favoriete ingrediënten zoals kaas, hesp, mozzarella, garnalen en noem maar op want het kan allemaal. Maar hoe moet je dat nu doen, zelf zo'n heerlijke pizza maken? Volg in dit artikel stap voor stap hoe je zelf je eigen pizzadeeg kan maken.

Zelfgemaakte pizza's bakken


Ingrediënten voor 4 pizza's

Voor meer dan 4 pizza's mogen de ingrediënten vermenigvuldigd worden en voor minder pizza's natuurlijk gedeeld. Dit zijn de ingrediënten voor 4 pizza's:
  • 10 gram gedroogde gist of 25 gram verse gist.
  • 400 gram bloem.
  • 2,5 deciliter (1/4 liter) lauw water.
  • 1 theelepel of 3 gram zout.

Pizzadeeg voor 4 pizza's maken

Pizzadeeg maken is erg makkelijk, hou er echter rekening mee dat je minstens 3 uur de tijd nodig hebt om alleen het deeg te maken.
  1. Doe de gedroogde of verse gist samen met twee eetlepels bloem in 25 milliliter lauw water. Meng het geheel goed totdat het een gladde substantie is, laat het daarna een half uur rusten onder een afdroogdoek of keukenhanddoek.
  2. Wanneer het geheel een half uur gerust heeft kan men verder. Neem de resterende bloem en maak er een bergje van met een kuiltje middenin. Giet middenin dit kuiltje het overige lauwe water en het zout, bebloem de handen daarna en kneed het geheel zo'n 10 minuten.
  3. Wanneer het deeg een mooi geheel geworden is kan het verdeeld worden in vier stukken. Maak van deze vier stukken mooie ronde bollen en laat ze 2 uur onder een theedoek of keukenhanddoek rijzen. Laat ze eventueel s' nachts rijzen want hoe langer dit gebeurd hoe beter, 2 uur is echt het minimum! Ook belangrijk is dat de bollen op een plat bord of ovenplaat kunnen rusten en niet in een een kom met hoge randen. Tot slot rijst het deeg veel sneller naarmate de bollen kleiner zijn.
  4. Na 2 uur mogen de bollen onder de theedoek gehaald worden en moeten ze in hun vorm uitgerold worden. Probeer hierbij het deeg zo weinig mogelijk te kneden. Gebruik de knoken van je handen om een omhoogstaande rand te maken.

Zelfgemaakte pizza's beleggen

Hierbij geven we u nog enkele klassieke pizzarecepten, zelf proberen is echter ook zeer aan te raden. Probeer er eens wat anders op te leggen dat je graag eet.
  • Recept Pizza Margherita: Bedek het deeg met fijne gepelde tomaten en leg er schijfjes mozzarella op. Bestrooi het geheel vervolgens met peper, zout en basilicum en je vegetarische pizza is klaar!
  • Recept Pizza Napoletana: Bedek het deeg met fijne gepelde tomaten en leg er schijfjes mozzarella op. Voeg vervolgens anjovisfilets toe bovenop de mozzarella en bestrooi het geheel met peper, zout en oregano.
  • Recept Pizza Marinara: Bedek het deeg met fijne gepelde tomaten, leg er schijfjes knoflook op en bestrooi het geheel met oregano. Doe er wat olijfolie en peper en zout overheen als afwerking.
  • Recept Pizza Quattro Staggioni: Bedek het deeg met fijne gepelde tomaten. Verdeel de pizza in vier denkbeeldige stukken en leg op elk stuk één van de vier hoofdingrediënten; olijven, champignons, artisjokken of ham. Leg vervolgens mozarella over de gehele pizza en bestrooi met peper en basilicum.
  • Recept Pizza Hawaii: Bedek het deeg met fijne gepelde tomaten, ananas en rode peper. Leg vervolgens mozarella over de gehele pizza en bestrooi met peper en basilicum.
  • Recept Pizza Pescatora: Bedek het deeg met fijne gepelde tomaten en leg daarop zeevruchten zoals garnalen, mosselen en inktvis. Bestrooi het geheel met petercelie en bedek de pizza met mozarella. Werk af met peper en zout.

Zelfgemaakte pizza's bakken

Het deeg is klaar, de pizza is voorzien van zijn beleg. Nu is het tijd om hem te bakken.
  • Verwarm de oven voor op 275°C.
  • Leg de pizza er 12 minuten lang in, eventueel op bakpapier.
  • Smakelijk eten!
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pizza maar dan andersPizza maar dan andersPizza is zo’n gerecht wat altijd kan en de een is tevreden met een pizza die uit het koelvak van de supermarkt zo thuis…
Zelf een pizzabodem maken, is zo gebeurd!Zelf een pizzabodem maken, is zo gebeurd!Hoe kan ik een heerlijke pizzabodem maken? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Een pizza bereiden is niet moeil…
De pizzarette: zelf mini-pizza's bakkenDe pizzarette: zelf mini-pizza's bakkenDe pizzarette wordt steeds populairder. Voor iedereen die het gourmetten en fonduen zat is tijdens de feestdagen of ande…
Makkelijke en gezonde pizza: bodem kopen en zelf beleggenMakkelijke en gezonde pizza: bodem kopen en zelf beleggenPizza is wereldwijd bekend en geliefd. Maar kant-en-klare gekochte pizza is enorm vet, meestal dik belegd met kaas. Maar…

Zelf vegetarische burgers en balletjes makenBen je die vegetarische burgers uit de supermarkt ook zo zat? Vind je ze ook te zout en te veel weg hebben van junkfood?…
Zelf Feta Kaas & Mozzarella makenZelf Feta Kaas & Mozzarella makenKaas vormt een belangrijk element in onze maaltijden. In de winkels zijn ontzettend veel kaassoorten te koop. Leuker nog…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 13-09-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.