Wijnen met bubbels - schuimwijnen
Een goede schuimwijn herken je aan de verfrissende belletjes in je mond en brengt je meteen in een feeststemming. Champagne is de bekendste schijnwijn en is goed voor 1 op 12 flessen bubbelwijn.
Mousserende wijnen
De benaming 'Champagne' is gereserveerd voor schuimwijnen uit één bepaalde streek in Noord-Frankrijk, rond Reims en Epernay, waar de noordelijkste en koudste wijngaarden van Frankrijk zich bevinden. Als de druiven worden geoogst, zijn ze doorgaans maar net rijp waardoor ze een hoge zuurgraad hebben en een goede balans tussen fruit en alcohol. Champagne maakt een twaalfde van schuimwijnen uit.
Schuimwijn moet fris en licht zijn met een kleur die varieert van bleek- tot goudgeel met zilveren randjes. Het aroma van champagne is subtiel en discreet, met toetsen van peer, citrus en bloemen.
Frankrijk
- Champagne
- Limoux
- Loire
- Die
- Bourgogne
- Elzas
Spanje
Italië
- Asti
- Prosecco
- Franciacorta
Duitsland
VS
Canada
Australia
Nieuw-Zeeland
Zuid-Afrika
Zoete en versterkte wijnen
In de meeste gevallen komen zoete en versterkte wijnen tot stand als de druiven stoppen met gisten voor al hun suiker is omgezet in alcohol. De beste zoete en versterkte wijnen worden gemaakt van vruchten met een extreem hoog suikergehalte en zijn helder, met een kleur van licht goud tot strogeel. Zoete en versterkte wijnen zijn complex met intense delicate aroma's (hints van vijgen, marmelade, honing, ananas, grapefruit, gedroogde abrikoos, specerijen, chocolade en zoethout). Qua smaak zijn zoete wijnen vol en rijk, weelderig en subtiel.
Frankrijk
- Sauternes/Barsac
- Layon/Bonnezeaux
- Elzas
- Vin De Paille
- Muscat De Beaumes-De-Venise
- Rivesaltes
- Banyuls
- Frontignan
- Maury
- Rasteau
Spanje
- Sherry
- Montilla-Moriles
- Malaga
Portugal
Italië
- Vin Santo
- Marsala
- Muscato
Hongarije
Oostenrijk
- Oostenrijks zoet
- Eiswein
- Strohwein
Duitsland
Canada
Australië
Zuid-Afrika