Dessert en bijpassende dessertwijnen

Aan het einde van een geslaagd diner vormt een overheerlijk dessert het puntje op de i. Dessert met een goed bijpassende dessertwijn is dan als het van zelfsprekende duo peper en zout. Maar welke dessertwijn past nu het beste bij vers fruit, bij kaas, bij tarte tatin of bij chocolade? Onderstaand artikeltje doet suggesties voor een mooie combinatie.

Wijncombinaties bij vers fruit

Fruit is licht en heeft naast wat zoetigheid altijd ook zuren. Hierbij passen heel goed:

1. Noble House, Beerenauslese Rheinhessen, Duitsland, 2008

De Beerenauslese van Noble House is minder aromatisch. Een doorslaggevende rol is hier echter weggelegd voor de combinatie van restzoet met zuren. Verder is het alcoholgehalte relatief laag.
Kortom: Als gevolg van het unieke evenwicht tussen restzoet en zuren blijven de dessertwijnen uit Duitsland altijd aan de lichte kant. Het zijn derhalve goede partners voor vers fruit. Dit geldt van de Spätlese tot aan Trockenbeerenauslese.

2. Grani di Sole, Scrimaglio, Moscato d'Asti, Italië, 2008

Dit is een zoete wijn uit het noorden van Italië, die in alles op een softdrink met wat alcohol lijkt. Dat betekent: zoet, wat zuren en mousserend. De Moscato d'Asti heeft slechts 5,5% alcohol en is daardoor een wijn die iedereen wel lekker vindt. Daarbij stuift de wijn naar druiven en rozen, is licht van body en zal het altijd goed doen bij nagerechten op basis van gemengd fruit.

Culinaire fruitverrassing

Met exotische fruitsoorten zijn verrassende mogelijkheden te creëren. Bijvoorbeeld met de granaatappel, rood van kleur met een zoetzure smaak, waarvan het vruchtvlees en de pitten ideaal zijn om in een eendenborstsalade te verwerken. Het vocht is bovendien te gebruiken voor een overheerlijke dressing, wanneer het gecombineerd wordt met frambozenazijn en olijfolie.
Een geliefde lekkernij is ook de dadel Medjool. Voor wat betreft de smaak past de dadel perfect bij wildgerechten of is als amuse heerlijk te combineren met geitenkaas. Er zijn mogelijkheden te over.

Wijncombinaties bij kaas

Kazen hebben (net als wijnen) een eigen stijl. Elke kaas vraagt dan ook om een bijpassende wijn voor wat betreft body en wijnstijl. Bij kaas past uitstekend:

1. Cave de Tuckheim, Gewürtztraminer Brand, Alsace Grand Cru, Frankrijk, 2007

De kaas:
De Saint Albray is een milde roodschimmel, middelzwaar, zacht maar met een relatief frisse smaak met vaak wat noten.
De wijn:
Voor wat betreft de wijnstijl hoort daar een aromatische witte wijn bij zoals deze gewürztraminer uit de Elzas. Omdat deze wijn een Grand Cru is, heeft hij enig restzoet maar niet teveel om over het zilte van de kaas te kunnen domineren.

2. Louis Felipe Edwards, Chardonnay Reserva 2008, Colchaqua Valley, Chili

De kaas:
Een jonge witschimmel zoals reverend brie.
De wijn:
Bij de jonge witschimmel horen frisse, witte, fruitige wijnen. Maar ook fruitige, soepele rode of fruitige, lichte mousserende wijnen. Niet echt zoete wijnen. Kies dus een boterige, romige Chardonnay uit Chili met impressies van appel en perzik, toast, peer en meloen, voor een perfecte match met de romige stijl van de brie.

3. Justino's Madeira, Colheita, 1998

De kaas:
Fourme d'Ambert is een uitgesproken blauwschimmel, zoals Gorgonzola, Roquefort of Blue Stilton. De kaas is middelzwaar, stevig en romig, pikant en intens van smaak.
De wijn:
Bij deze kaas horen rijpe rode wijnen zoals port, recioto en madeira. Deze Colheita uit 1998 is ook rijk en romig en kan die pikante smaak van de kaas goed aan. De complexiteit van de wijn combineert ook goed met die van de kaas.

Wijncombinaties bij Tarte Tatin

Tarte Tatin is een Franse specialiteit. Middelzwaar van gewicht. Lekker zijn dan wijncombinaties die friszoet zijn, terwijl de wijn wel opgewassen moet zijn tegen de rijkheid van het deeg van de Tarte Tatin. Met deze Franse specialiteit combineert
heel mooi:

1. Muscat de Saint Jean de Minervois, Petit Grain, Vin Doux Naturel, Frankrijk

Vin Doux Naturel is een wijn waarbij de gisting is gestopt door er wat alcohol bij te doen. Dat komt omdat de gistcelletjes niet tegen alcohol kunnen. Hierdoor ontstaat ongeveer 15% alcohol en ongeveer evenveel restzoet als een Sauternes. Deze Muscat is afkomstig uit een warm gebied (Languedoc) en heeft geen noemenswaardige zuren. Daarom past deze wijn ook zo goed bij de rijkheid van het deeg en het gekaramelliseerde van de appeltjes.

2. Domaine du Noble, Loupiac 2005

Ook een Sauternes blinkt niet uit in zuren, al heeft hij doorgaans meer zuren dan een Vin Doux Naturel. De zwaarte van de wijn wordt hier ook bepaald door het alcoholgehalte (14%) samen met de bereiding (opvoeding op eiken vaten). De getoaste geur en smaak passen daardoor goed bij de gebakachtige deeggeur van de Tarte Tatin.

Partouse boltaart

De chocolade boltaart is gevuld met chocolade bavarois en chocolade-beslag. De boltaart is afgewerkt met een chocotop. Daarnaast is er ook de aardbei-citroen boltaart. Heerlijk als dessert of als verwennerij bij de koffie.

Kerstbrood

Lekker zijn de amarena kerstbroden van 155 en 775 gram. Daarnaast bestaan er ook varianten van 1,5 en 6 kilo! Deze kerstbroden zijn rijk gevuld met amandelspijs, amarena kersen, noten, krenten, rozijnen en gedecoreerd met amandelschaafsel.

Kerstkoeken

Er zijn ook kerstkoeken verkrijgbaar in diverse verpakkingsvormen. Producten die eigenlijk niet mogen ontbreken tijdens de feestdagen.

Wijncombinaties bij chocolade

Chocolade-lekkernijen zijn aan de zware kant. Welke wijn het beste hoort bij individuele chocoladedesserts is afhankelijk van de overige ingrediënten. Bij chocolade past heel goed:

1. Mas Amiel, Mini Maury, Vin Doux Naturel, Frankrijk.

Banyuls en Maury gaan bijna bij alle chocolade. Van brownies tot aan chocoladerepen. Het versterkt wijnen die goed combineren bij het zoete, romige maar ook het bittertje van de chocolade. Dikwijls is een hele fles teveel voor de laatste gang van de maaltijd. Mas Amiel heeft daar iets op gevonden en is uitgekomen met een half flesje dat ze Mini Maury hebben gedoopt. Dat deze wijn de ideale combinatie vormt met chocolade mag blijken uit de uitmonstering van deze wijn.

2. Cedro PX (Williams & Humbert)

PX sherry behoort tot de allerzoetste dessertwijnen die er bestaan. Soms tot wel de helft pure suiker. Maar aangezien PX is gemaakt van ingedroogde druiven (en vervolgens versterkt met wijnalcohol) heeft de wijn ook wat zuren. Het beste combineert PX dan ook bij chocolade met rozijnen (studentenhaver), boerenjongensijs, gedroogde dadels of vijgen.

Sweetness Choco

Aan het einde van een geslaagd diner is een overheerlijk dessert verrukkellijk. Voor wat betreft de chocoladevariant bestaan de Sweetness Choco Petitfours of de Boulevard bosvruchten- of chocoladetaart. Een heel goed merk hiervoor is Maison Niels De Veye. Heerlijk om er bijvoorbeeld het kerstdiner mee af te sluiten!

Cantuccini

Dit zijn typisch Italiaanse amandelkoekjes. Traditioneel worden ze in Toscane geserveerd als nagerecht met een glaasje Vin Santo (zoete wijn). De bedoeling is dat de koekjes in de wijn gedoopt worden voor men ze opeet. Maar cantuccini doen het ook heel goed bij een lekker kopje expresso of cappuccino. Het bijzondere aan deze koekjes is dat ze dubbel worden gebakken. Men bakt eerst lange deegrepen. Die worden vervolgens in plakjes gesneden waarna ze nog een keer worden gebakken. Daardoor wordt het een superhard gebakken koekje.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tarte Tatin, omgedraaid appeltaartjeTarte Tatin, omgedraaid appeltaartjeZin in appeltaart? Maak dan eens Tarte Tatin. Dit omgedraaide appeltaartje is heel makkelijk te maken. Lekker voor bij d…
Toetjes met fruitToetjes met fruitDe zomer is bij uitstek een periode om de maaltijd met een fris en gezond toetje af te sluiten. Wat beter dan het toetje…
Dessertbuffet: Tips voor de GarneringBij het dessertbuffet hoort een garnering. Met garnering ziet uw buffet er meteen een stuk verzorgder uit. Hoe garneer i…
Zoet fruit dessertsZoet fruit dessertsFruit is bij uitstek lekker om de maaltijd mee af te sluiten. Zoet, gezocht en heerlijk zijn de kernwoorden voor een des…

Welke wijn past het best bij welk gerecht?Welke wijn past het best bij welk gerecht?Welke wijn hoort nu precies bij welk gerecht? Naast het feit dat dit een kwestie is van persoonlijke smaak, is het zo da…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 07-01-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.