Wijn en eten combineren

Wijn en eten combineren Bij wijn kun je niet zomaar elke type met wat voor soort eten dan ook combineren. De afstemming tussen wijn en gerechten luistert soms zeer nauw en een verkeerde combinatie tussen wijn en gerecht kan je diner of lunch totaal verpesten. De tijd dat rode wijn bij vlees hoorde en witte wijn bij vis is echt voorbij, door de jaren heen hebben wijnen zich ontwikkeld en zijn sommige wijnen ook veranderd. Uiteraard moet je je laten leiden door je eigen ervaring en voorkeur, maar er zijn wel een aantal richtlijnen die je kan gebruiken om de perfecte wijn- en voedsel-combinatie op tafel te zetten.

Volgorde van de wijnen

Als je bij je lunch of diner meerdere wijnen wil serveren, dan is het wel van belang om een bepaalde volgorde aan te houden. De lichtere wijnen dienen geserveerd te worden voor de volle robuuste wijnen. Het is ook aan te bevelen om droge wijnen op de tafel te zetten voordat je zoete wijn serveert.

Zoete gerechten en wijn

Als je zoete gerechten serveert, dan dien je daarbij ook een zoete wijn te serveren. De beste combinatie met het zoete gerecht vormt een wijn die minimaal net zo zoet is. Het is ook mogelijk om een wijn te serveren die zoeter is dan het zoete eten.

Zure gerechten en wijn

Wat geldt voor zoete gerechten, is zeker ook van toepassing op zure gerechten. Als je een maaltijd serveert waaraan bijvoorbeeld citrusvruchten of azijn toegevoegd zijn, dan verdient het de aanbeveling om daarbij een wijn te serveren die minsten zo zuur is als de maaltijd. Alhoewel er bij dit soort gerechten ook rode wijnen geserveerd kunnen worden, combineren witte wijnen over het algemeen het beste bij zure maaltijden. De juiste zure wijn kan de smaak van een zuur gerecht op de juiste wijze versterken.

Pittige gerechten en wijn

Pittige gerechten, bijvoorbeeld met chilipepers of sambal, combineren over het algemeen niet goed met wijn. De kruidige ingrediënten van een pittige maaltijd kunnen de smaak van een prachtige wijn echt vernietigen. Een riesling kan eventueel nog wel gecombineerd worden met een pittig gerecht, maar een ijskoud bier is een betere combinatie met pittig eten dan wijn.

Gerechten en tannine

Tannine, dat ook wel bekend staat als looizuur, is een stof die in stelen, pitten en druivenschillen zit en de ruggengraat vormt van rode wijnen. Een wijn met veel tannine combineert goed met rood vlees en is een slechte combinatie met kaas, eieren en vis.

Voorbeelden van smakelijke combinaties

Of iets een smakelijke combinatie is, hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak. Wat de ene persoon als een perfecte match beschouwt, vindt de ander juist weer niet smakelijk. Er zijn echter wel een aantal wijn-voedselcombinaties die over het algemeen als smakelijke combinaties worden beschouwd:

Gerechten van de barbecue en een Spaanse rioja worden door de meeste culinaire liefhebbers wel als een goede match gezien. Daarnaast combineert een quiche goed met een sauvignon blanc, riesling of een chardonnay. Bij kip kun je goed een sauvignon blanc, beaujoulais of chianti serveren, terwijl kalkoen juist goed combineert met een zinfandel, riesling of pinot Noir. Als visliefhebber combineer je forel, kabeljauw, rode snapper, heilbot en zeeduivel met een sauvignon blanc, chardonnay of pinot gris, terwijl zalm, makreel, zwaardvis en tonijn beter combineert met een droge lambrusco of rosé, een witte pinot noir of een viognier.

Koken met wijn

Als je met wijn wil koken, dan kun je beter een wijn kiezen met een hoog alcoholpercentage. Het is niet nodig om bang te zijn om dronken te worden, aangezien na ongeveer tien minuten koken alle alcohol uit het gerecht verdwenen is. De smaak van wijn van de wijn is echter wel in het gerecht achtergebleven.
© 2017 - 2024 Rvdz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke wijn bij welk gerecht?Welke wijn bij welk gerecht?Welke wijn moet je kiezen bij een gerecht of voorgerecht? Een diner of lekker etentje en alcohol gaan prima samen. De ju…
Wijnadvies: welke wijn hoort bij welk gerechtWelke wijn hoort bij welk gerecht? Graag voorkom je een combinatie van een gerecht en wijn die eigenlijk niet kan. Wijn…
Vrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isVrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isDe effecten van een glaasje wijn op het lichaam van vrouwen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Wat…

Prosecco: populaire en heerlijke wijn uit ItaliëProsecco: populaire en heerlijke wijn uit ItaliëTijdens de zomermaanden is het bij warm weer heerlijk om een gekoeld glas met bubbels te drinken. Voor sommige mensen is…
Wijn uit Californië - fris, fruitig en voordeligWijn uit Californië - fris, fruitig en voordeligDe Amerikaanse staat Californië is een van de beroemdste wijngebieden ter wereld. De wijnen uit deze wijnstreek staan be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Daria-Yakovleva, Pixabay
  • http://winefolly.com/tutorial/food-and-wine-pairing/
  • https://apps.nrc.nl/stijlboek/tannine-tanine
  • http://www.smulweb.nl/blog/kerststal/1280/met-wijn-koken
  • https://www.oaksupreme.nl/leren-over-wijn/wijn-en-spijs-combineren/
  • Eigen ervaring
Rvdz (32 artikelen)
Laatste update: 15-08-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.