Wijnadvies: welke wijn hoort bij welk gerecht
Welke wijn hoort bij welk gerecht? Graag voorkom je een combinatie van een gerecht en wijn die eigenlijk niet kan. Wijn is verder bij iedere gelegenheid te drinken, maar een gerecht met bijpassende wijn smaakt naar meer. De wijnkeuze maakt je gerecht wel af en behoed je voor een afgang bij je gasten. Uiteraard is het daarnaast fijn dat je iets kunt vertellen over de wijn die je schenkt en laat zien dat je een doordachte keuze hebt gemaakt.
Wat is wijn?
Wijn is een drank, gemaakt van druiven. Alleen als er voor de samenstelling druiven van pas komen, mag het wijn heten. Als er andere vruchten worden gebruikt, spreken we van een vruchtenwijn. Wijn wordt verkregen door geheel of gedeeltelijke vergisting van druiven. Er worden blauwe en witte druiven gebruikt bij de bereiding van wijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden er ook rode wijnen van blauwe druiven gemaakt. Het vruchtvlees van de druiven is kleurloos. Het verschil tussen rode wijn en witte wijn vind zijn oorsprong in het bereidingsproces van de wijn. Dit wordt ook wel vinificatie genoemd.
De wijn en gerecht combinatie
Denk van te voren goed na over de smaak van het gerecht en de combinatie die daarbij past. Hieronder een aantal tips:
- Zorg er voor dat de wijn en het gerecht in balans zijn en elkaar versterken. De een mag de ander niet overheersen. Bedenk daarbij welke eigenschap je er uit wilt laten springen.
- Vermijd een combinatie van gerechten en wijnen met een sterkere smaak/aroma.
- Een kruidige wijn past beter bij een meer kruidig gerecht. Een vettere gerecht gaat gecombineerd met een wat vettere wijn.
- Combineer een zoeter gerecht met een zoete wijn. Als de wijn niet zoet is, gaat de zoete smaak van het gerecht ook verloren.
- Wanneer je verschillende gangen serveert en hiertoe ook een bijpassende wijn wilt serveren, zorg dan voor een opbouw in de smaak. Hierbij gaan lichtere wijnen voor de zwaardere oudere wijnen en droge wijnen voor de zoete.
Naast bovengenoemde lijst met tips, gaat het er om wat je zelf lekker vindt. Smaken verschillen. Zoek dan ook zeker voor jezelf uit welke wijn je graag lust en probeer combinaties uit met verschillende gerechten. Uiteraard zijn er wel een aantal standaard combinaties die goed te doen zijn.
Vettere rode wijnen
Dit zijn onder andere de wijnen Cabernet Sauvignon, Bordeaux, Melbac, Pinotage en Meritage. Deze zijn goed te combineren met rundvlees, lamsvlees en hert/ree. Het gerecht dient daarbij op de grill, geroosterd of gebarbecued te zijn. Deze wijnen smaken ook goed samen met de hardere kazen, zoals cheddar en parmesan.
Medium rode wijnen
Zoals de Merlot, de Cabernet Franc, de Barbera en de Cotes du Rhone gaan uitstekend samen met varkensvlees en biefstuk. Deze wijnen zijn te combineren met roquefort, blauwe kazen en Gorgonzola. In combinatie met groenten, kan hier worden gekozen voor uien, knoflook, Funghi of de nachtschade als tomaten, aubergine of paprika.
Lichtere rode wijnen
De wat lichtere rode wijnen zijn de Pinot noir, St. Laurent, Carignan. Combineer deze wijnen met salami of bacon of gevogelte. Deze wijnen smaken met brie, mascarpone of crème fraîche. Ook met Funghi smaken deze wijnen goed.
Rosé
Kies voor een rosé bij wortelen, knolraap, walnoten of pompoen.
Rijkere witte wijnen
Onder de rijkere witte wijnen, vallen de Chardonay, de Viognier en de Roussanne. Deze zijn te combineren met kip, eend of kalkoen. Daarnaast is dit een goede combinatie met kreeft, krab en schelpdieren. Maar ook deze wijnen smaken goed met brie, mascarpone of crème fraîche.
Lichte witte wijnen
Onder de lichte witte wijnen vallen de Sauvignon Blanc, de Pinot Blanc en de Vermentino. Deze wijnen gaan samen met tonijn en zeebaars. De groenten die er bij smaken zijn boontjes, kool en sla.
Bubbels
Bubbels zijn de proseco en de champagne. Deze combineren goed met oesters en mosselen.
Gebruik verder een Riesling bij noten en zaden, zoals walnoten, amandelen en dergelijke. Ook gaan deze goed samen met salami en bacon.
De dessertwijnen zijn de port en de cherry. Deze smaken goed bij de koffie, chocola, blauwe kaas, roquefort of Gorgonzola.