De meest voorkomende druiven in rode wijn
Op flessen rode wijn worden vaak, naast de regio waaruit het product afkomstig is, ook de soort druif of druiven waarvan de wijn gemaakt is vermeldt. Deze vermelde druivensoorten kunnen in grote mate een indicatie geven van de smaak van de fles wijn. De meest voorkomende soorten druiven worden in dit artikel besproken
Merlot
De meest bekende soort druif bij rode wijn is de merlot. Dit is een blauwe druif en behoort, zeker in de Bordeaux, tot een van de meest gebruikte druiven. Niet alleen worden er wijnen geproduceerd die geheel van de merlot-druif gemaakt zijn, maar ook worden er een hoop andere wijnen geproduceerd die naast deze merlot nog andere soorten druiven erbij hebben. Vooral met de cabernet druiven wordt de merlot vaak gecombineerd, om de smaak van de cabernet wat te verzachten.
De merlot heeft vaak een dieprode kleur tot gevolg, waarbij soepele fruitige aroma's te herkennen zijn. De wijnen zijn dan wel zacht en rond, maar zijn wel vol in smaak; veel bos, zwarte vruchten, kersen, bramen, wild en bessen zijn erin te herkennen. De druif zelf komt niet alleen voor in rode wijnen; er zijn ook witte wijnen en rosé's bekend met de merlot druif.
Cabernet Sauvignon
De Cabernet Sauvignon wordt beschouwd als de belangrijkste wijndruif ter wereld. Deze druif werd oorspronkelijk alleen gebruikt in de Bordeaux, maar is nu uitgewaaierd over de hele wereld; zelfs uit Californië komen goede wijnen met deze druif. Het grootste kenmerk van deze druif is de duidelijk aanwezige tannines in de wijn. Deze geven de wijn een sterke, stevige smaak die niet te kort aanhoudt. De hoeveelheid van de tannines bepaald ook in grote mate hoe lang de wijn bewaard kan worden; een groot aantal wijnen van de cabernet sauvignon zijn daardoor rond de 15 jaar houdbaar. Deze langzaam rijpende druif is te herkennen aan de smaak van bessen, hooi, tabak, asperges en cassis. Een minder goed gerijpte wijn van deze druif heeft daarnaast nog groene pepers en rabarber als specifieke kenmerken. Hoewel hier zeker liefhebbers voor zijn, zorgt een te overheersende aanwezigheid ervoor dat veel wijnliefhebbers worden afgestoten.
Pinot Noir
Deze druif is klein van formaat en bevindt zich zeer dicht tegen het steeltje van de tros. De druif is moeilijk te kweken, maar als het goed lukt kan hier een zeer mooie wijn van gemaakt worden. Het sap van de druif is zoet, maar kleurloos. Dit wordt opgelost door de kleurstoffen uit de schil van de druif mede te gebruiken bij het produceren van een wijn. Het belangrijkste kenmerk van deze druif is dat zij zorgen voor een elegante en delicate smaak. Hoewel de smaak zacht is, heeft het wel een lange aanhoudende en complexe smaak. De druif komt niet alleen voor in rode wijnen, maar ook in enkele rose wijnen. In rode wijnen wordt deze druif vaak gebruikt om een zeer complexe wijn te produceren. De aroma's die uit deze druif stammen zijn onder andere rood fruit, gekookt fruit, aardbeien, bos en kersen.
Zinfandel
De zinfandel is in tegenstelling tot de andere genoemde druiven geen typisch Franse druif, deze druif werd als eerste in Californië geplant (rond 1850) en is typisch voor deze regio. Recent onderzoek heeft echter wel uitgewezen dat de Italiaanse Primitivo druif en de Kroatische Crljenak druif dezelfde soort is, er is geen verschil tussen deze drie druiven. Toch blijven de verschillende namen naast elkaar bestaan. Een reden hiervoor is dat uit deze druiven toch verschillende wijnen gemaakt worden; de druif is dan wel hetzelfde maar de streek, grond, productie en dergelijke zijn allemaal verschillend.
De zinfandel druif wordt gebruikt voor verschillende soorten wijn, niet alleen rode wijnen maar ook witte wijnen en rosé's. De aroma's die van deze druif afkomen zijn onderandere rozijnen, bessen, peper en pruimen.