De meest voorkomende druiven in witte wijn

De meest voorkomende druiven in witte wijn Op flessen witte wijn worden vaak, naast de regio waaruit het product afkomstig is, ook de soort druif of druiven waarvan de wijn gemaakt is vermeldt. Deze vermelde druivensoorten kunnen in grote mate een indicatie geven van de smaak van de fles wijn. De meest voorkomende soorten druiven worden in dit artikel besproken

Chardonnay

Deze druif behoort tot de meest gebruikte druiven voor witte wijnen uit Frankrijk. Niet alleen witte wijnen worden overigens geproduceerd met deze druif, maar ook diverse champagne's. Er zijn ook diverse wijnen waarin deze druif gecombineerd wordt met andere druiven, in dat geval delft de smaak van de chardonnay meestal het onderspit. De aroma's die voortkomen uit deze druif zijn onder andere ananas, boter, citrus, tropisch fruit, mango, appel en noten. De druif kan voorkomen in droge, maar ook in zoete wijnen; een en ander is afhankelijk van het gebied waaruit de desbetreffende wijn komt

Riesling

De riesling staat vooral bekend als Duitse druif en hier is het dan ook een van de meest voorkomende druiven die geplant worden. Toch komt deze druif ook voor in Frankrijk (Elzas), Noord-Italië, Australië en de VS. De oorsprong van deze druif gaat terug tot in de 15de eeuw, met een groeiende populariteit in de eeuwen daarop volgend. Hoewel de druif in een veelheid van soorten wijnen gebruikt wordt, staat deze vooral bekend van de zoete kwaliteitswijnen (vooral uit Duitsland). Een wijn van Riesling druif is overigens ook nog eens zeer lang houdbaar, een extra reden voor de populariteit. De aroma's van een dergelijke wijn horen bloemachtig en honingachtig te zijn. Tevens kan perzik, abrikoos, limoen, citroen en appel erin voorkomen.


Sauvignon Blanc

De sauvignon blanc druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar is inmiddels verspreid naar landen als Chili, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Italië, Spanje en de VS. Overigens staat de druif in deze landen soms onder andere namen bekend; zoals fume blanc of blanc fume. Deze druif wordt vaak gebruikt in drogere wijnen uit vooral de Bordeaux streek, maar kan bijvoorbeeld ook gemengd met andere druiven voorkomen. De smaak van deze druif is iets zuurder, met een lichte meloengeur. In de wijnen zijn deze druiven te herkennen aan aroma's met ananas, tropisch fruit, grapefruit, gras, asperges en kruisbessen.

Sémillon

Sémillon is een van de belangrijkste druiven uit de Bordeaux, en staat ook vaak bekend onder de naam Sémillion. Hoewel de druif qua naam minder bekend is, wordt deze toch in grote getalen geproduceerd. Niet alleen wordt de druif vaak gemengd met de bekendere sauvignon blanc, maar ook met druiven als de muscadelle. Daarnaast is deze druif de basis voor de bekende zoete sauternes wijnen uit de Bordeaux. Niet alleen daar wordt deze druif overigens gekweekt, maar over de gehele wereld. Een en ander heeft ook te maken met de lage zuurtegraad en het hoge percentage aan suiker; wat een hoger alcoholgehalte mogelijk maakt. Wijnen met deze druif zijn over het algemeen lang houdbaar en hebben vaak aroma' s van honing, geroosterd brood, bloemen, sinaasappel, abrikoos en ananas.

Muscat

Deze druif wordt meestal gebruikt in zoete wijnen, maar tegenwoordig zijn drogere muscatwijnen ook in opkomst. De laatste komen dan vooral uit het zuiden van Frankrijk. Buiten Frankrijk staan de druiven bekend als de moscatel, mascato, moscato en muskateller. Bij de zoete wijnen die van deze druif gefabriceerd worden, vallen vooral de bloemengeur en het hogere alcoholgehalte op. Een muscatwijn zit al snel rond de 14%. Aroma's die typisch zijn voor deze druif; honing, bloemen, druiven, citrus, perzik, kaneel, rozijnen en abrikoos.
© 2010 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke wijn past het best bij welk gerecht?Welke wijn past het best bij welk gerecht?Welke wijn hoort nu precies bij welk gerecht? Naast het feit dat dit een kwestie is van persoonlijke smaak, is het zo da…
De meest voorkomende druiven in rode wijnDe meest voorkomende druiven in rode wijnOp flessen rode wijn worden vaak, naast de regio waaruit het product afkomstig is, ook de soort druif of druiven waarvan…
Wijnkennis: de absolute 'basics'Wijnkennis: de absolute 'basics'Wijn. Een fijne drank, die echter ook heel intimiderend kan zijn. Hoezo? Stel, je bent beginner in de 'wijnkennis.' Je z…
Hoe wordt wijn gemaakt en welke smaak wijn past bij jou?We willen allemaal gewoon een niet te duur, goed en lekker wijntje drinken. Een of twee glaasjes rode wijn per dag is oo…

De Jura en SavoieOp de grens van Frankrijk en Zwitserland liggen de streken Jura en Savoie. De Savoie ligt op de uitlopers van de Alpen e…
nieuws uitgelichtPiet Huysentruyt luidt de alarmbelNicole Darchambau is in de wereld van de bieren bekend als de dame die reeds meer dan 600 gerechten op basis van bier he…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.