De meest voorkomende druiven in witte wijn
Op flessen witte wijn worden vaak, naast de regio waaruit het product afkomstig is, ook de soort druif of druiven waarvan de wijn gemaakt is vermeldt. Deze vermelde druivensoorten kunnen in grote mate een indicatie geven van de smaak van de fles wijn. De meest voorkomende soorten druiven worden in dit artikel besproken
Chardonnay
Deze druif behoort tot de meest gebruikte druiven voor witte wijnen uit Frankrijk. Niet alleen witte wijnen worden overigens geproduceerd met deze druif, maar ook diverse
champagne's. Er zijn ook diverse wijnen waarin deze druif gecombineerd wordt met andere druiven, in dat geval delft de smaak van de chardonnay meestal het onderspit. De aroma's die voortkomen uit deze druif zijn onder andere ananas, boter, citrus, tropisch fruit, mango, appel en noten. De druif kan voorkomen in droge, maar ook in zoete wijnen; een en ander is afhankelijk van het gebied waaruit de desbetreffende wijn komt
Riesling
De riesling staat vooral bekend als Duitse druif en hier is het dan ook een van de meest voorkomende druiven die geplant worden. Toch komt deze druif ook voor in Frankrijk (Elzas), Noord-Italië, Australië en de VS. De oorsprong van deze druif gaat terug tot in de 15de eeuw, met een groeiende populariteit in de eeuwen daarop volgend. Hoewel de druif in een veelheid van soorten wijnen gebruikt wordt, staat deze vooral bekend van de zoete kwaliteitswijnen (vooral uit Duitsland). Een wijn van Riesling druif is overigens ook nog eens zeer lang houdbaar, een extra reden voor de populariteit. De aroma's van een dergelijke wijn horen bloemachtig en honingachtig te zijn. Tevens kan perzik, abrikoos, limoen, citroen en appel erin voorkomen.
Sauvignon Blanc
De sauvignon blanc druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar is inmiddels verspreid naar landen als Chili, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Italië, Spanje en de VS. Overigens staat de druif in deze landen soms onder andere namen bekend; zoals
fume blanc of
blanc fume. Deze druif wordt vaak gebruikt in drogere wijnen uit vooral de Bordeaux streek, maar kan bijvoorbeeld ook gemengd met andere druiven voorkomen. De smaak van deze druif is iets zuurder, met een lichte meloengeur. In de wijnen zijn deze druiven te herkennen aan aroma's met ananas, tropisch fruit, grapefruit, gras, asperges en kruisbessen.
Sémillon
Sémillon is een van de belangrijkste druiven uit de Bordeaux, en staat ook vaak bekend onder de naam Sémillion. Hoewel de druif qua naam minder bekend is, wordt deze toch in grote getalen geproduceerd. Niet alleen wordt de druif vaak gemengd met de bekendere sauvignon blanc, maar ook met druiven als de
muscadelle. Daarnaast is deze druif de basis voor de bekende zoete sauternes wijnen uit de Bordeaux. Niet alleen daar wordt deze druif overigens gekweekt, maar over de gehele wereld. Een en ander heeft ook te maken met de lage zuurtegraad en het hoge percentage aan suiker; wat een hoger alcoholgehalte mogelijk maakt. Wijnen met deze druif zijn over het algemeen lang houdbaar en hebben vaak aroma' s van honing, geroosterd brood, bloemen, sinaasappel, abrikoos en ananas.
Muscat
Deze druif wordt meestal gebruikt in zoete wijnen, maar tegenwoordig zijn drogere muscatwijnen ook in opkomst. De laatste komen dan vooral uit het zuiden van Frankrijk. Buiten Frankrijk staan de druiven bekend als de moscatel, mascato, moscato en muskateller. Bij de zoete wijnen die van deze druif gefabriceerd worden, vallen vooral de bloemengeur en het hogere alcoholgehalte op. Een muscatwijn zit al snel rond de 14%. Aroma's die typisch zijn voor deze druif; honing, bloemen, druiven, citrus, perzik, kaneel, rozijnen en abrikoos.