nieuws uitgelicht

Piet Huysentruyt luidt de alarmbel

Nicole Darchambau is in de wereld van de bieren bekend als de dame die reeds meer dan 600 gerechten op basis van bier heeft gepubliceerd. Toen ze merkte dat anderen haar recepten klakkeloos kopieerden trok ze naar de rechter… waar ze in het ongelijk werd gesteld! Piet Huysentruyt maakt zich nu zorgen voor zijn publicaties.

De roeping van een meisje

De Waalse Nicole Darchambau voelde zich naar eigen zeggen als kind reeds aangetrokken door de gastronomie. Haar vader was werkzaam als fabrikant van bakkersbenodigdheden. Vandaar dat ze samen met hem veel reisde en op haar reizen talloze restaurants bezocht. Dat zette haar ertoe aan om zelf te gaan koken en allerlei dingen uit te proberen. Ze keek naar kookprogramma’s van grote koks als Raymond Oliver en Michel Oliver.

Bierrecepten

Ze begon allerlei recepten te verzinnen en won trouwens een prijs op het Voedingssalon met een recept op basis van bier. Het bleef bij een hobby want ze legde zich toe op de tapijtweverij. Op een vernissage van haar werk op het kasteel van Edingen werd er een streekbier geschonken waarop ze plots op het idee kwam om een receptenboek op basis van bier samen te stellen. Meteen stelde ze de daad bij het woord en bezocht talloze brouwerijen, ontmoette veel mensen uit de branche en verzamelde zo voldoende informatie om aan haar boek te beginnen schrijven. In 1994 publiceerde ze haar eersteling ‘La bière ça se mange’ (Bier, dat eet je), vandaag aan zijn derde editie toe.

Haar eigen uitgeverij

Omdat ze ontevreden was over de uitgeverij besliste ze om haar eigen uitgeverij op te richten, ‘Editions les Capucines’. Nu had ze alle vrijheid om haar creativiteit bot te vieren. Vanwege haar fascinatie voor bier publiceerde ze talloze ‘bierboeken’ met recepten op basis van bier, waaronder ‘Chimay, une cuisine festive’ (Chimay, een feestelijke keuken) en ‘Les Trappistes de Rochefort, une cuisine de terroire’ (De trappisten van Rochefort, streekgerechten’), maar ook andere boeken zagen er het licht, onder andere over vruchten, groenten en champignons.

Plagiaat

Groot was haar verbazing toen ze ‘Bières de Wallonie’ (Bieren uit Wallonië), een boek van een concurrerende uitgeverij, in handen kreeg. Immers, in het boek waren vijf van haar recepten letterlijk overgenomen. Omdat ze met de betreffende uitgeverij niet tot een minnelijke schikking kon komen, spande ze een rechtszaak aan. Tot haar verbijstering vond de rechter van de Luikse rechtbank dat auteursrechten niet gelden voor culinaire gerechten. Om het even wie mag dus reeds openbaar gemaakte gerechten zomaar overnemen op voorwaarde dat het in een andere vorm gebeurt: wat knip- en plakwerk en klaar is Kees! Ongehoord vond Darchambau en met haar de sector.

Huysentruyt maakt zich zorgen

Dat topkoks als Piet Huysentruyt zich hier serieuze vragen bij stellen is niet te verbazen. Huysentruyt spreekt over intellectuele diefstal. Zijn creatieve inbreng en het maandenlange werk om boeken als ‘SOS Piet’ op de markt te krijgen zijn onbetaalbaar. Hij meent dat koks zoals hij een intellectueel recht hebben op hun creaties waaraan zeker niet mag getornd worden. Zo er hiaten in de huidige wetgeving zijn, moeten die zo snel mogelijk worden gedicht of de weg ligt open voor malafide uitgevers die teren op het werk van anderen.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aperitiefbieren uit België en Groot-BrittanniëAperitiefbieren uit België en Groot-BrittanniëSommige bieren zijn geschikt om als aperitiefbier te nuttigen. Om de essentie van een aperitiefje niet voorbij te lopen,…
Chimay: de Abdij, het bier en de kaasChimay is een merk van sterkere bieren, en heeft vier verschillende bieren op de markt. De rode, blauwe, witte en dorée…
Westmalle Trappist; monnikenwerkOf je nou voor of tegen het Rooms-Katholicisme bent, één ding moet je de katholieke kloosterbewoners de Trappisten nagev…
Trappistenbier ZundertVrijdag 29 november 2013. Dit is de dag waarop de gemeente Zundert weer een aanwinst rijker is, namelijk trappistenbier…

De meest voorkomende druiven in rode wijnDe meest voorkomende druiven in rode wijnOp flessen rode wijn worden vaak, naast de regio waaruit het product afkomstig is, ook de soort druif of druiven waarvan…
Champagne en andere champagnoise-achtige wijnenChampagne en andere champagnoise-achtige wijnenChampagne is een mousserende wijn, die gemaakt wordt met een unieke vinificatiemethode. Deze methode wordt in de streek…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.