InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bier en wijn > De smaak van rode wijn: fruitige, rijpe en volle wijnsoorten

De smaak van rode wijn: fruitige, rijpe en volle wijnsoorten

De smaak van rode wijn: fruitige, rijpe en volle wijnsoorten Als volleerde Bourgondiërs drinken we al eens gaarne een glas rode wijn. Een sappig biefstukje of aangenaam gezelschap, de minste gelegenheid is goed om een flesje rood te ontkurken. In onderstaande uiteenzetting wordt rode wijn onderverdeeld volgens type van smaak. Zo onderscheiden we fruitige, rijpe en volle rode wijnen.

Fruitige, levendige rode wijnen

Fruitige wijnen zijn vaak flexibel, kunnen bij vele gelegenheden worden gedronken en behoren tot de beste en aangenaamste wijnen. Voor het bekomen van een fruitige wijn worden druiven gebruikt met een grote vrucht en een dunne schil, die een maximum aan sap geven en de hoeveelheid tannine beperken. De wijnen worden in een koeler klimaat gemaakt waardoor het rijpen trager verloopt en de vruchten tijd hebben om hun fruitige smaak in de wijn te brengen. Ongeacht de druivensoort zijn levendige wijnen steeds fruitig en hebben ze een heldere robijnkleur. De aroma's van de wijn zijn vaak zeer intens. Doorgaans domineert het jeugdige en frisse karakter van het rode fruit.

Verschillende druivensoorten

  • Pinot Noir - Frankrijk (Bourgondië, Elzas, Sancerre), Australië, Nieuw-Zeeland, VS (Californië, Oregon), Canada
  • Gamay - Frankrijk (Beaujolais, Loirevallei), Zwitserland (Geneve)
  • Barbera - Italië (Piemonte, Lombardije), Agentinië, VS
  • Lambrusco - Italië (centrale regio's)
  • Dolcetto - Ïtalië (Piemonte)
  • Pinotage - Zuid-Afrika
  • Cabernet franc - Frankrijk (Chinon, Saumur, St Nicolas de Bourgueil), VS (Californië), Argentinië
  • St Laurent - Oostenrijk (Burgenland), Duitsland (Pfalz), Oost-Europa
  • Poulsard/plousard - Frankrijk (Jura)
  • Mencia - Spanje (noordwestelijke streken)
  • Moristel - Spanje (Somontano)
  • Spätburgunder - Duitsland
  • Klevner - Zwitserland (rond Zurich)
  • Canaiolo - Italië (centrale regio's)

Bekende fruitige wijnen

  • Frankrijk - Côte de nuits, Jura Poulsard, Sancerre Rouge, Elzasser pinot noir, Côtes du Frontonnais, Saumur-champigny, Chinon, Beaujolais
  • Spanje - Mencia, Valdepenas, Somotano
  • Duitsland - Spâtburgundur
  • Oostenrijk - St-Laurent
  • Zwitserland - Swiss light reds
  • Italië - Barbera, Dolcetto, Bonarda, Lambrusco, Valpolicella, Canaiolo, Bardolino, Sagrantino di montefalco
  • Canada - Pinot noir
  • VS - Oregon pinot noir, Californische pinot noir
  • Nieuw-Zeeland - Pinot noir
  • Zuid-Afrika - lichte rode wijnen
  • Australië - Pinot noir, Tarrango

Rijpe, soepele rode wijnen

Dit is de grootste en meest veelzijdige wijncategorie. De selectie van rijpe wijnen is omvangrijk, van vol tot licht. Over het algemeen zijn deze wijnen rijper en gestructureerder dan lichte rode wijnen en zijn ze donkerder van kleur. Naarmate de wijnen ouder worden, wordt de kleur lichter. De complexiteit van deze wijnen varieert per land en druif. Doorgaans zijn de aroma's intens.

Verschillende druivensoorten

  • Merlot - Frankrijk (St Emilion, Pomerol, Languedoc-Roussilon)
  • Tempranillo - Spanje (Ribera del Duero, Rioja)
  • Sangiovese - Italië (Toscane), Frankrijk (Corsica), VS (Californië), Argentinië
  • Carmenère - Frankrijk (Bordeaux), Chili
  • Blaufränkisch - Oostenrijk (Burgenland), VS (Washington)
  • Dornfelder - Duitsland
  • Aleatico - Italië (Latium, Toscane, Apulia)
  • Montepulciano - Italië (Abruzzi, Marches)
  • Zweigelt - Oostenrijk
  • Castelao frances - Italië
  • Mondeuse - Frankrijk (Savoie)
  • Cannonau - Italië (Sardinië)
  • Teroldego - Italië (Trentino)

Bekende rijpe wijnen

  • Frankrijk - St Emilion/Pomerol, Côtes de Castillon, Côtes de Bourg, Fronsac/Canon-fronsac, Mondeuse, Corbières, Fitou, St-Chinian, Minervois, Faugères
  • Italië - Chianti, Vino nobile di montepulciano, Aleatico, Cannonau, Torgiano, Nero d'avola, Teroldego Rotaliano, Santa Maddalena, Rosso Conero/rosso piceno, Lago di Caldaro
  • Oostenrijk - medium rode wijnen
  • Duitsland - Dornfelder
  • Spanje - Rioja, Navarra
  • Portugal - Douro
  • Griekenland - Rapsani
  • Chili - Carmenère, Merlot
  • Australië - Merlot
  • Nieuw-Zeeland - Merlot
  • VS - Californische Merlot, Washington Lemberger

Volle, rode wijnen

De volle, rode wijnen zijn vaak bekende wijnen. Ze zijn krachtig, complex en verfijnd en smaken perfect op koude winteravonden bij warm voedsel. Volle wijnen hebben een diepe, donkere hersenkleur, met paarse tinten voor de jongere en steenrode tinten voor de oudere wijnen. Deze wijnsoorten hebben een intens aroma (vaak met zoethout, koffie, chocola, tabak, vijgen, pruimen, kruiden, leer en toetsen vanille). De druivensoorten hebben doorgaans een gematigd warm klimaat nodig waardoor ze het best ontwikkelen in Zuid-Europa en Zuid-Amerika.

Verschillende druivensoorten

  • Cabernet Sauvignon - Frankrijk, VS, Chili, Zuid-Afrika, Australië
  • Shiraz - Australië (Barossa, Huntervallei), Zuid-Afrika (Stellenbosch)
  • Syrah - Frankrijk (Languedoc-Roussilon, Rhöne, Provence), Zwitserland, Italië, VS (Californië)
  • Grenach - Frankrijk (Languedoc-Roussilon, Rhône, Provence), Zwitserland, Italië, VS (Californië)
  • Nebbiolo - Italië (Piemonte), Argentinië, VS (Californië)
  • Brunello - Italië (Toscane)
  • Mourvèdre - Frankrijk (Rhône, Provence, Languedoc-Roussilon), Spanje, Australië
  • Malbec - Frankrijk (Cahors), Argentinië
  • Zinfandel - VS (Californië)
  • Tannat - Frankrijk (Cahors), Argentinië
  • Touriga Nacional - Portugal
  • Agiorgitico - Griekenland
  • Carignan - Spanje, Italië, Frankrijk
  • Aglianico - Italië (Campania, Basilicata), Griekenland

Bekende volle wijnen

  • Frankrijk - Médoc, Pauillac, Margaux, St-Julien, St-Estèphe, Listrac, Moulis, Graves/Pessac-Léognan, Cahors, Madiran, Hermitage/Crozes-hermitage, Côte-Rôtie, Cornas, St-Joseph, Châteauneuf-du-pape, Gigondas, Vacqueyras, Lirac, Bandol
  • Italië - Barolo/Barbaresco, Gattinara, Amarone Della Valpolicella, Aglianico, Brunello, Carmignani
  • Spanje - Ribera del Duero, Toro, Conca de Brabera, Priorat, Terra Alta, Tarragona
  • Portugal - Bairrada, Dao
  • Griekenland - Agiorgitiko, Xynomavro, Limnio
  • Hongarije - Kadarka
  • Bulgarije - Melnik/Mavrud
  • Servië en Montenegro - Vranac
  • Kroatië - Plavac Mali
  • VS - Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Syrah
  • Argentinië - Malbec
  • Chili - Cabernet Sauvignon
  • Zuid-Afrika - Cabernet Sauvignon, Shiraz
  • Australië - Shiraz, Cabernet Sauvignon, Mataro
© 2010 - 2019 Jonasd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De meest voorkomende druiven in rode wijnDe meest voorkomende druiven in rode wijnOp flessen rode wijn worden vaak, naast de regio waaruit het product afkomstig is, ook de soort druif of druiven waarvan…
Vrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isVrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isDe effecten van een glaasje wijn op het lichaam van vrouwen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Wat…
Rioja, veelzijdige Spaanse wijnRioja, veelzijdige Spaanse wijnSpanje is een populair wijnland. Alleen Italië en Frankrijk produceren jaarlijks meer wijn. Van de Spaanse wijnen is Rio…
Wijn - bewaren van wijnen en tannineWijn - bewaren van wijnen en tannineIn iedere supermarkt en levensmiddelen winkel kom je het verschijnsel tegen, de wijnfles. Een gigantisch assortiment aan…
Wijn uit CorsicaWijn uit CorsicaCorsica is een van de oudste gebieden op de wereld waar wijn wordt verbouwd. Corsica is een Frans eiland en ligt in de M…
Bronnen en referenties
  • Van der Auwera, Frank & Vinken, Ben. De ultieme wijn- en bierbijbel. De Morgen.

Reageer op het artikel "De smaak van rode wijn: fruitige, rijpe en volle wijnsoorten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Toon Maessen, 21-03-2013 12:14 #1
Waarom staat de Médoc er niet bij?

Infoteur: Jonasd
Laatste update: 21-03-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!