Champagne: geschiedenis en etiketcodes
Het bestaat in vele soorten en prijsklassen, in chique of ‘gewone’ flessen en met veel of weinig bubbeltjes. Het wordt vooral gedronken als er ergens op geproost moet worden, als er iets te vieren is. Misschien raad je het al: champagne!
De geschiedenis van champagne
Al in de 15de eeuw serveerden rijke Franse hovelingen champagne aan buitenlandse vorsten die op bezoek kwamen. Pas vanaf 1668 werd de
heldere en mousserende champagne gemaakt die wij nu kennen. Deze drank werd al gauw door veel meer mensen gedronken.
Dom Pérignon, de uivinder van champagne
Monniken van de abdij van Hautvillers, ten zuiden van Reims, hebben de champagne ontdekt. De belangrijkste man hierbij was de bekende keldermeester
Dom Pérignon. Hij zocht naar steeds betere methoden om de druiven te persen voor het versnijden of mengen van de
wijn. Het koolzuurgas dat in champagne zit ontstaat doordat er sprake is van een tweede gisting. Dit fenomeen was al langer bekend, maar het heeft Dom Pérignon nog wel 1000 flessen gekost voordat hij deze tweede gisting onder de knie had.
In 1720, 5 jaar nadat Dom Pérignon overleden was, gingen er al ruim 3000 flessen champagne naar het buitenland, het was dus een groot succes.
Méthode traditionnelle
Deze methode wordt 'méthode traditionnelle' genoemd (voor 1994 'méthode champenoise'). Alleen mousserende wijn die uit de regio Champagne komt en gemaakt is volgens 'méthode traditionnelle' mag champagne genoemd worden.
Geheim procédé
De monniken van de abdij hadden een geheim procédé om de wijn na de tweede gisting in de fles te klaren. Dit geheim van Dom Pérignon werd keldermeester op keldermeester doorgegeven, maar ging helaas verloren doordat één van hen plotseling overleed. De keldermeester die hem opvolgde moest een ander procédé ontwikkelen, dit is nu de erkende methode.
Het etiket van de champagne
Een
champagne-etiket is vaak onduidelijk. Behalve waar het vandaan komt staat er meestal het merk, het type, de naam van de producent, de inhoud van de fles, het alcoholgehalte en het jaar van gisting op. Vaak staan onder deze gebruikelijke gegevens een nummer en 2 letters. Hieraan kun je zien wie de champagne
gebotteld heeft. Een aantal voorbeelden;
Code | Betekenis |
NM | Deze handelaar koopt druiven of basiswijnen en verwerkt ze in kelders tot champagne |
RM | Dit is een wijnboer die van zijn eigen oogst champagne maakt |
RC | Dit is een wijnboer die lid is van een genootschap waarvan hij wijn terugneemt om aan zijn eigen klanten te verkopen |
CM | Een genootschap van wijnboeren, die champagne maken in de kelder van één van hun leden |
SR | Een vereniging van onafhankelijke wijnboeren, die van de oogst van haar leden champagne maakt |
ND | Een wijnhandelaar of maatschappij die gebottelde champagne koopt en van etiketten voorziet |
R | Een wijnboer die in loondienst wijn van zijn druiven laat maken en de champagne gebotteld terug krijgt |
MA | Handelsmerken die in opdracht van een wederverkoper gemaakt en van etiketten voorzien zijn |
Franse wijnstreken
Frankrijk is hét
wijnland bij uitstek. De belangrijkste gebieden van Frankrijk waar wijn gemaakt wordt zijn;
- Beaujolais
- Bordeaux
- Bourgogne
- Champagne
- Charentes
- Corsica
- Côtes du Rhône
- Elzas
- Jura-Savoie
- Languedoc-Roussillon
- Loirevallei
- Provence
- Zuidwest Frankrijk