Champagne: tradities en gebruiken
Champagne is een mousserende witte wijn afkomstig uit de Franse streek Champagne. Als de mousserende wijn niet uit deze streek afkomstig is, mag het de naam champagne niet dragen. Een mousserende witte wijn uit Spanje heet dan ook cava. Kenners zullen het verschil zeker proeven, maar de gemiddelde Nederland zal het een worst zijn waar het vandaan komt.
Champagne wordt over het algemeen gemaakt van een mengsel van witte en blauwe druiven. In Nederland wordt vooral de normale Brut Champagne gedronken, en dan met name met oud en nieuw en tijdens bruiloften.
Verschil champagne en wijn
Het verschil tussen champagne en mousserende wijnen ontstaat bij het gistingsproces. De meeste champagnes ondergaan twee gistingen in de fles. Om de bubbels in de wijn te maken, maken de wijnboeren gebruik van koolzuurgas, vergelijkbaar met het proces waarmee cola wordt gemaakt.
Hoe te bewaren
Champagnes kunnen niet goed tegen al te hoge temperaturen. Bewaar de fles dan ook in de koelkast”tussen de 7 en 12 graden op een donkere plek. Schudden is ook geen optie, tenzij je Formule 1 coureur bent. Als je de fles schudt, spuit een kwart van de inhoud de lucht in. Het beste is om de champagne te drinken uit een flute: een tulpvormig glas met een dunne wand. De bubbels komen zo het beste tot hun recht.
Fles openen
Een fles champagne openen is geen sinecure. Houd de fles 45 graden van je af. De truc is de fles zo te ontkurken dat er een licht sissend geluid ontstaat. Dat krijg je voor elkaar door de kurk heel langzaam los te draaien en vervolgens een beetje tegen te houden. Het ploppen van de kurk zorgt er voor dat het koolzuur verdwijnt. De druk in een fles champagne is twee keer zo groot als in een autoband. Het wegploppen van de kurk kan dan ook hard aankomen.
Soorten champagne
Er is een scala aan champagnes:
- Brut, een champagne met maximaal 1 tot 5 procent suiker
- Demi-sec, half droge champagne met een laag suikergehalte
- Doux, zeer zoete champagne
- Extra brut, een champagne zonder suikermengsel
- Sec, een droge champagne
- Blanc de blancs, champagne uitsluitend gemaakt van witte druiven
- Blanc de noirs, fruitige en krachtige champagne
Champagne wordt opgedeeld in drie categorieën. Dit heeft plaats op basis van de kwaliteit van de druiven: grand cru champagne, premier cru en champagne sans cru.
Champagneflessen
Champagne wordt net als wijn traditioneel in flessen aangeboden. Aangezien de druk in de flessen op kan lopen tot 6 bar, zijn champagneflessen dikwandiger dan gewone flessen. Champagneflessen zijn er in soorten en maten. Ze hebben allemaal een eigen naam:
Naam | Inhoudsmaat in liter |
Demi | 0,375 |
Bouteille | 0,75 |
Balthazer | 12,00 |
Melchior | 18,00 |
Magnum | 1,50 |
Salmanazar | 9,0 |
Nebukadnezar | 15,00 |
Souverain | 26,00 |
Champagnefeiten
- Champagne spreekt to de verbeelding. Er zijn dan ook veel leuke feiten:
- Uit veiligheidsoverwegingen is de bodem van de champagnefles dunner dan de rest. Aangezien er een hoge druk op de fles staat, is dit de meest veilige constructie. Gaat er iets mis, dan vliegt de bodem er als eerste uit.
- In tegenstelling tot nu dronken mensen vroeger champagne vooral bij het dessert. Dat verklaart ook waarom veel champagnes relatief zoet zijn.
- De duurste fles champagne ooit kost euro 200.000
- Nederland staat qua champagneconsumptie op de 7e plaats op de wereldranglijst. Over de hoeveelheden champagne die we drinken bestaan grote verschillen.
- In een fles champagne zitten gemiddeld 47 miljoen bubbels
Champagne top vijf
De meest verkochte champagnes van het afgelopen jaar zijn:
Meest verkcohte champagnes | |
1. | Moet et Chandon brut |
2. | Moet et Chando Rose |
3. | Dom Perignon Vintage |
4. | Moet et Chandon |
5. | Veuve Cliquot |
In iedere supermarkt zijn champagnes te koop. De prijzen en kwaliteit verschillen onderling sterk. Wil je een goed champagneadvies, ga dan naar de sluiter. Het assrtiment is daar ook vaak breder.
Goed voor je hart
Niet alleen rode wijn is goed voor je hart, champagne blijkt net zo gezond. Onderzoekers van de Universiteit van Reading in Groot-Brittannië hebben ontdekt dat champagne dezelfde gezondheidsvoordelen heeft als rode wijn. Net als wijn bevat champagne polyfenolen: anti-oxidanten die cellen en weefsels beschermen tegen schadelijke invloeden van binnenuit en buitenaf. Volgens de hoofdonderzoeker hebben enkele glazen per dag een positief effect op de wanden van de bloedvaten. Minder dure alternatieven zoals pro-secco hebben overigens hetzelfde effect.