Zeventien Bier Feiten

Zeventien Bier Feiten Bier is al eeuwlang niet meer weg te denken uit onze beschaving. Wie kent het drankje niet? Maar wist u ook dat het immens populaire drankje dat wij zo normaal vinden, een opmerkelijke en lange geschiedenis heeft? Daarom in dit artikel wat basis informatie over bier, gecombineerd met 17 opmerkelijke bierfeiten.

Wat is bier?

Bier is een alcoholische drank die al eeuwenlang gebrouwen wordt uit verschillende graansoorten. Over het algemeen uit de graansoorten gerst, hop en tarwe. Verder neemt ook water een belangrijke plaats in, in het drankje. In sommige biersoorten zitten ook fruitsoorten verwerkt om een extra speciale smaak te creëren. Een voorbeeld van een bier waarin fruit verwerkt zit is Krieklambiek, een Belgisch biersoort waarbij kersen voor een speciale smaaksensatie zorgen.
Er zijn vele methodes waarop bier gebrouwd kan worden. Het ambacht is dan ook al eeuwen oud. Door de eeuwen heen zijn de methodes om het ultieme bier te brouwen veel aangepast, dit zorgt voor de grote variëteit in bier die tegenwoordig te krijgen is. De basis van het brouwproces is echter nauwelijks veranderd.

Zeventien opmerkelijke bierfeiten

 1. Bier is de oudste alcoholische drank die bekend is. Al sinds het jaar 2600 voor Christus werd bier gedronken door de Sumeriërs, waarschijnlijk al zelfs langer. De Sumeriërs waren een volk dat in zuid Mesopotamië leefde
 2. De Sumeriërs hielden zoveel van bier dat ze zelfs een godin hadden voor het bier brouwen. Deze godin heet Ninkasi.
 3. De oude Egyptenaren brouwden ook al bier. Dit fruitachtige bier droeg de naam Heqet ofwel Hekt. Het was het favoriete drankje van zowel volwassenen als kinderen.
 4. De Babyloniërs hadden meer dan 20 soorten bier. Dit is te lezen op de kleitabletten die door archeologen gevonden werden. Op deze kleitabletten stonden de recepten voor de verschillende biersoorten. De Babyloniërs leefden ongeveer 1800 voor Christus.
 5. Vanaf ongeveer 1200 na Christus was het een gewoonte van om kinderen te dopen met bier.
 6. In de Middeleeuwen werd er bier gedronken in plaats van water. De simpele reden hiervoor was dat het water te vervuild was om gedronken te worden. Wanneer men dit dronk werd men zo ziek dat men al snel bier prefereerde.
 7. Rond het jaar 1600 werd er een biersoort ontwikkeld door vroedvrouwen. Dit zware bier moest de pijn van het bevallen verminderen. Het bier werd ook vaak gebruikt om de pasgeboren baby’s in te wassen omdat het drankje minder vervuild was dan het water.
 8. In 1774 ontdekte de Britse wetenschapper Joseph Priestley zuurstof toen hij het schuim van bier aan het onderzoeken was. Priestley staat verder ook bekend als de uitvinder van de vlakgom.
 9. De naam pils komt is afgeleid van de naam van het dorp Pilsner, waar het eerste pilsje, zoals wij het kennen, gebrouwen werd. Dit gebeurde in het jaar 1842. Tegenwoordig is 90% van het bier pils te noemen.
 10. Louis Pasteur is vooral bekend omdat hij degene is die bedacht melk te pasteuriseren. Wat weinig mensen weten is dat hij in 1876 begon met het pasteuriseren van bier om de houdbaarheid van bier te verlengen. Door het bier te verwarmen wist hij namelijk een bacterie te doden die voor het bederven van bier zorgde. Dit zorgde ervoor dat bier in flesjes voortaan langer bewaard kon worden.
 11. Wanneer men het woord ‘honeymoon’ hoort, wordt meteen gedacht aan een huwelijksreis. Toch heeft het woord alles te maken met bier. In het oude Babylonië gaf de vader van de bruid namelijk mede aan haar echtgenoot. Mede is honingbier. De hoeveelheid mede die de vader van de bruid aan de bruidegom gaf, was genoeg om een maand lang van te drinken. Vandaar dat het woord honeymoon is ontstaan.
 12. In 2003 heeft de organisatie PETA ( people for the ethical treatment of animals) geprobeerd om er voor te zorgen dat bier voortaan de officiële drank zou worden van de staat Wisconsin, in plaats van melk. De reden hiervoor was dat de PETA beweerde dat bier gezonder is dan melk omdat melk gezien wordt als oorzaak van obesitas, kanker, allergieën en hart-en-vaat ziekten.
 13. De Vikingen waren grote fans van bier. Ze onderbraken zelfs veldslagen om een bierpauze in te lassen.
 14. In 1809 probeerde de Amerikaanse president James Madison een nationale bierbrouwerij op te richten en een secretariaat voor bierzaken op te richten in het kabinet. Deze beide dingen mislukten.
 15. Het eerste dat het Amerikaanse Congres besloot ten tijde van de Amerikaanse revolutie, was het vaststellen van het bierrantsoen dat de soldaten zouden krijgen.
 16. Tijdens de tweede wereldoorlog hielden Amerikaanse bierproducten veel rekening met de bier. Ongeveer 15 procent van het bier dat zij produceerden, was bedoeld voor de Amerikaanse manschappen in de oorlogen. Daarom zorgde de bierproducenten ervoor het blikje in schutkleuren te kleuren, zodat Amerikaanse soldaten die bier dronken, geen makkelijker doelwit zouden worden.
 17. In het jaar 1935 werd er voor het eerst bier in blikjes verkocht. Hoewel de introductie van bier in blik een groot succes was, werd het rond 1942 grotendeels verboden bier op deze manier te verkopen zodat het blik gebruikt kon worden in de oorlog.
© 2010 - 2023 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gouden regels voor bierGouden regels voor bierHet gebruik van bier in de keuken komt weer in opmars. Het is helemaal niet meer vreemd om bij een gerecht een glas bier…
Een goed getapt biertjeEen goed getapt biertjeHoe tap je nou het perfecte biertje? Vele mensen zullen het anders vertellen. Een goed biertje tappen vergt wel enige er…
Bier, keuzes en calorieënBier, keuzes en calorieënBier kunnen we met uitstek één van de populairste alcoholische dranken noemen. Iedereen houdt wel van een biertje, voora…
Bier: de smaak van pils vergelekenBier: de smaak van pils vergelekenPils is een alcoholische drank die voornamelijk bestaat uit gerstemout, water, hop en gist. Het is een ondergistend bier…

Port: verschillende soorten portwijnPort is een zoete wijn uit Portugal die meestal als dessertwijn wordt gedronken. Portwijn is een versterkte wijn, dat wi…
Champagne: de bubbeltjes doen het hemChampagne: de bubbeltjes doen het hemChampagne is champagne omdat er bubbeltjes in zitten. Maar hoe komen die bubbeltjes in de champagne? En hoeveel bubbels…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Alles, Pixabay
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 15-01-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.