Seefbier zet Antwerpen wat sterker op de bierkaart
Seefbier, een stukje Antwerpse biernostalgie, lang verloren gewaand voor het grote publiek, is onder impuls van Meesterbrouwer Johan Van Dijck terug tot leven gewekt.
De naam
Seefbier is de naam van een Belgisch bier gebrouwen door de Antwerpse Brouw Compagnie. Het bier had een rijke traditie in het Antwerpse die teruggaat tot 1820. De Antwerpse wijk 'Seefhoek', een beruchte uitgaansbuurt begin 20ste eeuw, dankt zijn naam aan de vele cafe's die er het toenmalige 'Seef' serveerden. Deze wijk staat tot op de dag van vandaag bekend als een verarmde volksbuurt, wat het Seefbier meteen ook een imago van 'volksbier' meegeeft.
De teloorgang
Ondanks het vroege succes ondervond het Seefbier hoe langer hoe meer concurrentie van de 'grote' commercieel gebrouwen bieren. Onmachtig het tij te kunnen keren, verdween het eens zo roemrijke bier rond 1930 van het toneel. Uiteindelijk zou het meer dan 80 jaar duren voor de Antwerpenaar weer zou kunnen proeven van deze godendrank.
Dat het bier zolang verborgen is gebleven voor jongere generaties had vooral te maken met de geheimdoenerij die veel brouwers behielden rond hun receptuur. Men ging er dan ook lang van uit dat, samen met de brouwerij, ook het recept van dit bier verloren was gegaan.
De wederopstanding
Johan Van Dijck, toen aan de slag bij brouwerij Duvel Moortgat, kent de verhalen over dit bier en besluit op zoek te gaan naar het aloude recept. Een zoektocht die hem langsheen rusthuizen en stadsarchieven brengt en die uiteindelijk uitmondt bij een oud familiearchief. In een vermemeld schriftje op zolder vindt hij uiteindelijk de receptuur van het Seefbier.
De belangrijkste stap was gezet, maar om van recept naar brouwsel te geraken, moet er op dat moment nog een hele weg afgelegd worden. De huidige brouwmethodes verschillen immers zéér sterk van de manier waarop het bier in zijn glorieperiode werd gebrouwen. Er moet bovendien ook rekening gehouden worden met de smaak van bierdrinkers van nu. Uiteindelijk slaagt Johan er in om, met de hulp van wetenschappers van de KU Leuven, het bier te reconstrueren.
Zo geschiedde het dus dat het Seefbier sinds 9 maart 2012 weer verkocht wordt.
Uniek bier
Het Seefbier betreft een donkerblond, ietwat troebel bier wat geschonken wordt in een 33cl glas. Het bier heeft een minder bittere smaak dan een reguliere pils en wordt gekenmerkt door de kruidige, medicijnachtige nasmaak die het geeft in de mond. Het alcoholpercentage omvat 6.5%. Het Seefbier wordt o.a. gebrouwen uit gerst, tarwe, haver en boekweit. Vooral door dit laatste ingrediënt onderscheidt dit bier zich van de anderen.
Opmerkelijk is ook de schenkwijze, waarbij 3/4 van het flesje meteen in het glas wordt geschonken, men een paar keer met het flesje draait en tot slot het laatste kwart uitgiet. Dit met de bedoeling om ook het aanwezige gist in de fles mee uit te schenken.
Internationale erkenning
Ondertussen zet het bier zijn opmars verder en krijgt het stilaan ook internationale erkenning. Zo won het Seefbier in 2013 zowel goud op de World Beer cup als op de World Beer Awards.
© 2014 - 2024 Beerschot, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Delirium TremensDelirium Tremens. Voor het grootste gros waarschijnlijk een onbekend bier, maar voor de kenners een heerlijk en tevens z…
Bier, keuzes en calorieënBier kunnen we met uitstek één van de populairste alcoholische dranken noemen. Iedereen houdt wel van een biertje, voora…
Bronnen en referenties