Cava: het Spaanse alternatief voor champagne

Cava: het Spaanse alternatief voor champagne Veel mensen vinden het heerlijk om tijdens de zomermaanden onder het genot van een koud glas met bubbels in de zon te zitten. Vanwege de over het algemeen forse prijs, is het drinken van champagne niet voor iedereen weggelegd. Er zijn echter uitstekende alternatieven beschikbaar en een van die alternatieven komt uit Spanje: cava. Cava geniet wereldwijde bekendheid en kan goed gecombineerd worden met een breed scala aan voedsel, zoals vis, kaas en pasta. Daarnaast is deze Spaanse mousserende wijn ook een populair ingrediënt voor verscheidene cocktails.

Wat is cava?

Cava is een witte of roze mousserende wijn uit Spanje, die hoofdzakelijk wordt geproduceerd in de Penedes-regio in Catalonië, 40 kilometer ten zuidwesten van Barcelona. 95 procent van alle cava's wereldwijd wordt geproduceerd in Penedes.

Deze wijn speelt een belangrijke rol in de Catalaanse en Spaanse tradities en wordt geserveerd bij belangrijke gebeurtenissen in families zoals bijvoorbeeld bruiloften, doopceremonies en familiediners.

De geschiedenis van cava

De historie van cava gaat terug naar 1872, in dat jaar werden de meeste wijngaarden in de Penedes-regio verwoest door een plaag en werden de rode wijnstokken vervangen door witte druiven. Een lokale wijnboer, Josep Raventós, was op de hoogte van het succes van de Franse champagnewijnen en besloot een witte mousserende wijn te ontwikkelen in zijn wijnmakerij Codorníu in Sant Sadurní d'Anoia. Deze wijn kennen we tegenwoordig als cava. Na het succes van deze wijn, volgden vele wijnproducenten zijn voorbeeld.

Benaming

De witte mousserende wijn werd in het verleden ook wel Spaanse champagne genoemd, maar dat is niet langer toegestaan onder de huidige wetten van de Europese Unie, waarbij de wijnen met de naam champagne ook uit de Franse champagneregio dienen te komen. Wijnmakers uit Catalonië besloten daarop om de wijn 'cava' te noemen, hetgeen verwijst naar het Catalaanse woord voor ondergrondse kelder, de plek waar de wijnen traditioneel worden opgeslagen.

Soorten cava

Er zijn verschillende soorten cava, die van elkaar onderscheiden worden door de hoeveelheid suiker die ze bevatten. De ondergrond van de wijnstokken, het klimaat, de hoeveelheid zonuren en de druivensoort hebben allemaal invloed op het suikergehalte in deze Spaanse mousserende wijn.

Cava kan op basis van zoetheid in de volgende categorieën worden onderverdeeld:
 • Brut Nature (zonder toevoeging van suiker)
 • Extra Brut (niet meer dan 6 gram suiker per liter)
 • Brut (6 tot 15 gram per liter)
 • Extra seco (12 tot 20 gram per liter)
 • Seco (17 tot 35 gram per liter)
 • Semi-seco (33 tot 50 gram per liter)
 • Dulce (meer dan 50 gram per liter)

Eisen die aan cava gesteld worden

Volgens de Spaanse wetten van de Denominación de Origen kan cava alleen in zes wijngebieden (Navarra, Rioja, Andalusië, Valencia, Extremadura en Penedes) worden geproduceerd. Daarnaast moet deze Spaanse wijn gemaakt worden van de macabeu-, parellada-, xarello-, chardonnay-, pinot noir- of subiratdruif en moet cava worden geproduceerd volgens de metodo tradicional, waarbij de tweede fermentatie plaats vindt in de fles, net als bij champagne. Een cava moet minimaal negen maanden in een kelder zijn bewaard. Bij een cava reserva is dat minimaal vijftien maanden, terwijl een gran reserva een bewaarperiode van minimaal dertig maanden voorschrijft.

De wijze waarop cava wordt geproduceerd en de gebruikte druivensoorten vormen cava tot een lichte en fruitige wijn en een zeer goed alternatief voor Franse champagne, daarnaast is cava vaak ook beter betaalbaar dan de Franse mousserende wijn. Er is ook een rosé cava beschikbaar, die in kleine hoeveelheden wordt geproduceerd. Om tot deze kleur te komen, voegen wijnmakers de grenache-, pinot noir- of monastrelldruif toe aan de wijn.

Cava is niet de enige mousserende wijn die in Spanje wordt geproduceerd en de consument kan gemakkelijk verward worden. Echter, een echte cava kun je onderscheiden door de kurk, die moet namelijk worden gemarkeerd met een ster met vier punten.

Koel drinken

Een cava wordt er niet beter op door deze lang te bewaren. Bewaar de fles na aanschaf bij voorkeur rechtop op een koele plek. Drink de cava bij voorkeur binnen een week nadat je deze wijn gekocht hebt. Het verdient ook de aanbeveling om zoete cava gekoeld (bij een temperatuur tussen 4 en 8 graden Celsius) te drinken, de algemene richtlijn is dat hoe zoeter de cava is, des te koeler deze Spaanse mousserende wijn moet worden geserveerd. Dat betekent dat een semi-seco of een dulce dus zeer goed gekoeld moet zijn.

Cava en gerechten

Cava is een belangrijk en smaakvol ingrediënt voor diverse cocktails, zoals de mojito royale, ruby red sparkler, cucumber honey mimosa en venus 75. Deze wijn combineert ook goed met zeevruchten, oesters, vis, pasta, ham, tempura, diverse soorten kaas en fruitsalades.

Over het algemeen wordt er meer gekookt met de standaard witte en rode wijn, maar ook met mousserende wijnen kun je heerlijk kokkerellen. Zo is cava een goed ingrediënt voor marinades en sauzen voor vlees, vis en groente.

Geniet van je Spaanse alternatief voor champagne: cheers, of zoals men in Spanje zegt: salud!
© 2017 - 2024 Rvdz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cava, een sprankelende wijn uit SpanjeCava, een sprankelende wijn uit SpanjeDeze Spaanse mousserende wijn wordt vooral geproduceerd in de Penedèsstreek, een wijngebied ten zuid-westen van Barcelon…
Witte sangria om zelf te bereiden: receptenNiets is zomers zo heerlijk als een lekker glas koele sangria, of je nu in Nederland, Portugal of in Spanje bent. We ken…
Cremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeCremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeEen lekkere mousserende wijn is cremant de Bourgogne. De wijn is een goed alternatief voor champagne. Misschien iets voo…
Mousserende wijn: van Champagne tot CrémantMousserende wijn: van Champagne tot CrémantMousserende wijn wordt steeds populairder. Naast de alom bekende Champagne, heb je ook andere mousserende wijnen. Wat is…

Belgisch bier - Van de middeleeuwen naar de 21e eeuwBelgisch bier - Van de middeleeuwen naar de 21e eeuwWaar een klein landje groot in kan zijn. België is een land met meer dan 1000 soorten bier. In de middeleeuwen was bier…
Prosecco: populaire en heerlijke wijn uit ItaliëProsecco: populaire en heerlijke wijn uit ItaliëTijdens de zomermaanden is het bij warm weer heerlijk om een gekoeld glas met bubbels te drinken. Voor sommige mensen is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nigab, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://thelatinkitchen.com/recipes/s/celebrate-6-bright-cava-cocktails#6
 • http://winefolly.com/review/what-is-cava/
 • http://www.allesoortenwijn.nl/cava
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cava
 • https://www.ontdekjecolruytwijn.be/wijnkennis/vragen/aan-welke-temperatuur-serveer-je-cava
 • http://www.thegraphicfoodie.co.uk/2011/09/cooking-with-cava-plus-cookbook-and.html
 • http://feastandwest.com/2015/03/30/how-to-cook-with-sparkling-wine/
Rvdz (32 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.