Prosecco: populaire en heerlijke wijn uit Italië

Prosecco: populaire en heerlijke wijn uit Italië Tijdens de zomermaanden is het bij warm weer heerlijk om een gekoeld glas met bubbels te drinken. Voor sommige mensen is het drinken van champagne echter een te grote aanslag op de portemonnee, maar er zijn een aantal uitstekende en betaalbare alternatieven beschikbaar. Een van die alternatieven komt uit Italië: prosecco. Deze Italiaanse mousserende wijn is wereldwijd geliefd als aperitief en bij lekkere hapjes, van ham tot sushi. Daarnaast is prosecco ook een populair ingrediënt voor verscheidene cocktails.

Geschiedenis van prosecco

De geschiedenis van prosecco gaat terug naar de tijd van de Romeinen, die wijn maakten van de glera, een druif die groeide op de Karstheuvels ten noorden van Triëst, in de buurt van het dorp Prosecco. Deze wijn stond destijds bekend als puccino.

Het produceren van prosecco begon in de regio Conegliano Valdobbiadene in de Italiaanse provincie Veneto. Deze regio ligt 50 kilometer ten noorden van Venetië en op 100 kilometer van de Dolomieten. De naam ‘prosecco’ werd voor het eerst gebruikt in 1772 toen in een artikel in de Italiaanse krant Giornale d’Italia de kwaliteit van de wijnen in de Conegliano Valdobbiadene-regio werd beschreven. Prosecco was een van de vele soorten wijn die in deze Italiaanse regio werden gemaakt, destijds kwamen ook moscato, bianchetto en malvasia uit Conegliano Valdobbiadene. In de loop der jaren zijn de wijnproducenten zich gaan specialiseren en wordt er in Conegliano Valdobbiadene eigenlijk alleen nog maar prosecco gemaakt.

Druif en herkomst

Prosecco wordt gemaakt van de gleradruif. Voor 2009 werd deze druif prosecco genoemd, maar dat veranderde toen in dat jaar de DOCG-status aan prosecco werd toegekend. De DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) is de hoogste classificatie voor Italiaanse wijnen. Het verwijst naar gecontroleerde productiemethoden en gegarandeerde kwaliteit van de wijn. Sindsdien verwijst prosecco naar de herkomst van de wijn, hetgeen belangrijk is voor de lokale wijnbouwers uit de Conegliano Valdobbiadene-regio. Zij zagen namelijk steeds meer wijnen in de winkels met de naam ‘prosecco’, terwijl deze wijnen absoluut geen Italiaanse mousserende wijnen waren, gemaakt van de gleradruif. Door de toekenning van de Denominazione di Origine Controllata e Garantita-status kunnen proseccowijnen alleen uit Conegliano Valdobbiadene komen.

Charmat-methode

Prosecco bevat ongeveer 10 procent alcohol en wordt geproduceerd volgens de charmat-methode. Bij de charmat-methode vindt de tweede fermentatie niet plaats in de fles, zoals bij champagne, maar onder hoge druk in een afgesloten metalen tank. Doordat de rijping in een tank plaatsvindt, is deze methode goedkoper dan rijping in een kelder. Hierdoor kunnen producenten van prosecco deze mousserende wijn voor een relatief lage prijs op de markt brengen.

Hoe en wanneer drink je prosecco?

Net als bij champagne, kun je prosecco op elk moment van de dag drinken. Deze Italiaanse mousserende wijn hoort gekoeld gedronken te worden en is een uitstekend aperitief, omdat de licht zure smaak en koolzuur de eetlust zullen opwekken. Prosecco smaakt goed bij onder andere wit vlees, gerookte vis en een pastasalade.

Deze populaire wijn uit de provincie Veneto wordt ook regelmatig gebruikt in cocktails. Zo is prosecco het belangrijkste ingrediënt voor de Bellini-cocktail en de Spritz-cocktail. Ook is prosecco nog wel eens een alternatief voor champagne in de Mimosa-cocktail.

Soorten prosecco

Prosecco is in meerdere varianten verkrijgbaar, maar twee soorten hebben de grootste bekendheid: spumante en frizzante. Het belangrijkste verschil tussen deze soorten prosecco is de hoeveelheid ‘bubbels’ in de wijn. Een prosecco spumante heeft ongeveer dezelfde hoeveelheid koolzuur als champagne, terwijl frizzante ongeveer vijftig procent minder koolzuur heeft dan de spumante. Veel liefhebbers van prosecco vinden daarom de frizzante een wat zachtere smaak hebben.

Naast deze twee bekende soorten prosecco’s, heb je ook nog de prosecco spento en de prosecco tranquillo, wijnsoorten die geen koolzuur bevatten. Zowel de spento als de tranquillo zijn buiten Italië nauwelijks verkrijgbaar.

Proost, of zoals ze in Italië zeggen: salute!
© 2017 - 2024 Rvdz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prosecco, lekkere Italiaanse bubbeltjeswijnProsecco, lekkere Italiaanse bubbeltjeswijnProsecco is een Italiaanse bubbeltjes wijn die zijn opmars in Nederland maakt. De Italiaanse Prosecco is een goedkoper a…
Spumante & prosecco, Italiaans temperamentDeze Italiaanse mousserende wijnen bestaan in veel geuren en kleuren en zijn zeker het vermelden waard. De smaken lopen…
Trendy zomerwijnenTrendy zomerwijnenBij mooi weer horen gemakkelijke en soepele zomerwijnen. De trendy zomerwijnen voor 2009 worden dan ook weer gevormd doo…
Hoe Aperol Spritz maken? Of de Martini en Campari variant?Hoe moet je een Aperol Spritz maken? Ontdek het recept voor dit bekende Italiaanse en alcoholhoudende aperitief. Bekijk…

Cava: het Spaanse alternatief voor champagneCava: het Spaanse alternatief voor champagneVeel mensen vinden het heerlijk om tijdens de zomermaanden onder het genot van een koud glas met bubbels in de zon te zi…
Wijn en eten combinerenWijn en eten combinerenBij wijn kun je niet zomaar elke type met wat voor soort eten dan ook combineren. De afstemming tussen wijn en gerechten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SplitShire, Pixabay
  • http://prosecco.name/geschiedenis.html
  • http://www.discoverproseccowine.it/en/the_prosecco/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Prosecco#Het_druivenras_.22prosecco.22_en_zijn_geschiedenis
  • https://www.wine-searcher.com/wine-label-italy.lml
Rvdz (32 artikelen)
Laatste update: 18-08-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.