Prosecco: populaire en heerlijke wijn uit Italië
Tijdens de zomermaanden is het bij warm weer heerlijk om een gekoeld glas met bubbels te drinken. Voor sommige mensen is het drinken van champagne echter een te grote aanslag op de portemonnee, maar er zijn een aantal uitstekende en betaalbare alternatieven beschikbaar. Een van die alternatieven komt uit Italië: prosecco. Deze Italiaanse mousserende wijn is wereldwijd geliefd als aperitief en bij lekkere hapjes, van ham tot sushi. Daarnaast is prosecco ook een populair ingrediënt voor verscheidene cocktails.
Geschiedenis van prosecco
De geschiedenis van prosecco gaat terug naar de tijd van de Romeinen, die wijn maakten van de glera, een druif die groeide op de Karstheuvels ten noorden van Triëst, in de buurt van het dorp Prosecco. Deze wijn stond destijds bekend als puccino.
Het produceren van prosecco begon in de regio Conegliano Valdobbiadene in de Italiaanse provincie Veneto. Deze regio ligt 50 kilometer ten noorden van Venetië en op 100 kilometer van de Dolomieten. De naam ‘prosecco’ werd voor het eerst gebruikt in 1772 toen in een artikel in de Italiaanse krant Giornale d’Italia de kwaliteit van de wijnen in de Conegliano Valdobbiadene-regio werd beschreven. Prosecco was een van de vele soorten wijn die in deze Italiaanse regio werden gemaakt, destijds kwamen ook moscato, bianchetto en malvasia uit Conegliano Valdobbiadene. In de loop der jaren zijn de wijnproducenten zich gaan specialiseren en wordt er in Conegliano Valdobbiadene eigenlijk alleen nog maar prosecco gemaakt.
Druif en herkomst
Prosecco wordt gemaakt van de gleradruif. Voor 2009 werd deze druif prosecco genoemd, maar dat veranderde toen in dat jaar de DOCG-status aan prosecco werd toegekend. De DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) is de hoogste classificatie voor Italiaanse wijnen. Het verwijst naar gecontroleerde productiemethoden en gegarandeerde kwaliteit van de wijn. Sindsdien verwijst prosecco naar de herkomst van de wijn, hetgeen belangrijk is voor de lokale wijnbouwers uit de Conegliano Valdobbiadene-regio. Zij zagen namelijk steeds meer wijnen in de winkels met de naam ‘prosecco’, terwijl deze wijnen absoluut geen Italiaanse mousserende wijnen waren, gemaakt van de gleradruif. Door de toekenning van de Denominazione di Origine Controllata e Garantita-status kunnen proseccowijnen alleen uit Conegliano Valdobbiadene komen.
Charmat-methode
Prosecco bevat ongeveer 10 procent alcohol en wordt geproduceerd volgens de charmat-methode. Bij de charmat-methode vindt de tweede fermentatie niet plaats in de fles, zoals bij champagne, maar onder hoge druk in een afgesloten metalen tank. Doordat de rijping in een tank plaatsvindt, is deze methode goedkoper dan rijping in een kelder. Hierdoor kunnen producenten van prosecco deze mousserende wijn voor een relatief lage prijs op de markt brengen.
Hoe en wanneer drink je prosecco?
Net als bij champagne, kun je prosecco op elk moment van de dag drinken. Deze Italiaanse mousserende wijn hoort gekoeld gedronken te worden en is een uitstekend aperitief, omdat de licht zure smaak en koolzuur de eetlust zullen opwekken. Prosecco smaakt goed bij onder andere wit vlees, gerookte vis en een pastasalade.
Deze populaire wijn uit de provincie Veneto wordt ook regelmatig gebruikt in cocktails. Zo is prosecco het belangrijkste ingrediënt voor de Bellini-cocktail en de Spritz-cocktail. Ook is prosecco nog wel eens een alternatief voor champagne in de Mimosa-cocktail.
Soorten prosecco
Prosecco is in meerdere varianten verkrijgbaar, maar twee soorten hebben de grootste bekendheid: spumante en frizzante. Het belangrijkste verschil tussen deze soorten prosecco is de hoeveelheid ‘bubbels’ in de wijn. Een prosecco spumante heeft ongeveer dezelfde hoeveelheid koolzuur als champagne, terwijl frizzante ongeveer vijftig procent minder koolzuur heeft dan de spumante. Veel liefhebbers van prosecco vinden daarom de frizzante een wat zachtere smaak hebben.
Naast deze twee bekende soorten prosecco’s, heb je ook nog de prosecco spento en de prosecco tranquillo, wijnsoorten die geen koolzuur bevatten. Zowel de spento als de tranquillo zijn buiten Italië nauwelijks verkrijgbaar.
Proost, of zoals ze in Italië zeggen: salute!